Arkansasi véghajrá

Elérkezett az utolsó verseny, ami zöldkártyát adhat a hároméveseknek Kentucky Derby-re.

 
 
A kétéves bajnoknak a helyi herceggel kell majd megküzdenie a Derby-kvótáért. Fotó: kentucky.com

Szombaton rajtol a Kentucky Derby utolsó két pontszerző-futama: az Arkansas Derby és a Lexington Stakes - utóbbi keenelandi verseny azonban mindössze Gr3-as besorolásával és 10, a győztesnek kínálkozó ponttal aligha fogja befolyásolni a háromévesek legnagyobb erőpróbájának esélylistáját. Nem úgy előbbi, az Oaklawn Park-ban magyar idő szerint 01:18-kor lefutásra kerülő Arkansas Derby: az 1800 méteres összecsapásban ugyanis nem elég, hogy a leggyorsabbiknak 100 pont üti a markát, ami egyenes út a rózsák futamára, de az azt követő három helyezett is 40, 20, illetve 10 ponttal közelebb kerül Churchill Downs-hoz.

Habár az Arkansas Derby kevesebb médiafigyelmet szokott kapni a korábbi felkészítőfutamokhoz képest, mint például a múlt hétvégén futott Santa Anita Derby, mégis 6 Kentucky Derby-, 8 Preakness-, 7 Belmont- és 3 Breeders' Cup Classic bajnokot adott eddig. Csak hogy pár nevet említsünk: Smarty Jones, Afleet Alex, Victory Gallop, Curlin, és American Pharoah is itt kezdték nagybetűs karrierjüket.

És ha már felkészítők, nem mehetünk el szó nélkül e verseny legnagyobb előfutama, a márciusi Rebel Stakes mellett, melynek nyerője évről évre szinte biztos, hogy itt folytatja áprilisban is. Ez idén sincs másképp: a rekorder tréner, Todd Pletcher (eddig négyszer vitte haza innen a trófeát) ezúttal csak egy vasat tart a tűzbe, de így is komoly esélyei vannak az 1 millió dolláros futamban, ugyanis épp ennek a Rebel Stakes-nek a nyerője, a veretlen Malagacy képviseli a floridai sztártrénert.

 
 
Malagacy, mögötte Silver Dust és Sonneteer. Fotó: superscreener.com 
 

Nem lesz azonban könnyű dolga a sárga ménnek, ugyanis nem mással kell majd kiállnia, mint a Breeders' Cup Juvenile győztesével, Classic Empire-rel. Pioneerof The Nile fia egy hónapja egy harmadik hellyel veszítette el veretlenségét a Holy Bull Stakes-ben, és eddig gyűjtött 32 pontja nem elég a Kentucky Derby-induláshoz, de ettől még évjáratának egyik legjobbja, és valószínűleg senkinek nem kell bemutatni apai testvérének történetét sem (pontosan, American Pharoah-ról beszélünk), aki itt biztosította be útját Kentucky-ba."Kint volt a pályán egy szép galoppra, mindent tökéletesen csinált. Úgy érzem, készen állunk."- nyilatkozta trénere, Mark Casse.

Szintén jó sansznak számítanak a Rebel helyezettjei is, így Sonneteer, Untrapped, Petrov és Silver Dust, ráadásul a mindkét parton futott lovak más-máshol elért helyezéseiből kiindulva (a Santa Anita Derby-bronzérmes Royal Mo egy hónapja például csúfosan lemaradt Arkansas-ban) az egyik legmegbízhatóbb támpont lehet a az idei Arkanas Derby az eddig zavaros erőviszonyú Kentucky Derby-mezőnyt tekintve.
 
Facebook