Krónika – visszalépés

Van valami a levegőben, hisz Ausztráliától Franciaországig szerencsétlenségek sorozata hátráltatja kedvenceinket.

 
 
 
Jean-Claude Rouget tavaly Almanzor-ral, ki szintén a fertőzött istállóban volt. Fotó: Daily Mail
 
 
A francia lóversenyipar most nehéz időket él: Jean-Claude Rouget tréningtelepén múlt hétvégén rejtélyes herpeszvírus (EHV) ütötte fel a fejét, mely 57 csődört fertőzött meg a kétévesektől az idősebb társaikig. Két lovat el is kellett altatni, a többi 55 pedig jó ideig nem fog látni versenypályát. A champion idomár szerint ők már túl vannak a nehezén, a jövőt illetően pedig nem fogják elkapkodni a felépülést, nem áll szándékukban a most elveszett időt mindenáron behozni. Talán a nyár végén lesz az első alkalom, hogy futni fognak. A héten mindössze még csak nyolc telivért nyergeltek fel munkához. Az, hogy honnan jött a betegség, és lesz-e utóhatása, még nem tudni. A tavalyi elképesztő szezont produkáló Jean-Claude Rouget még abban a szerencsésnek mondható helyzetben van, hogy a legjobb lovait Deauville-ben készíti versenyekre, mely Pau-tól remélhetőleg elég messze van ahhoz, hogy ne veszélyeztesse őket. A sors furcsa fintora, hogy a legékesebb gyöngyszeme, Európa 2016-os Champion Háromévese, Almanzor szintén a fertőzött istállóban volt elszállásolva, de ő kisebb lázzal megúszta az esetet. 
 
A közelgő angol klasszikusokban is hiányolni kényszerülünk egy 2016-ban megismert kétéves csillagot: a Godolphin veretlen kancája, a patinás Prix Marcel Boussac (Gr1) hősnője, Wuheida hajszálrepedést szenvedett a jobb hátsó lábán. Dubawi lánya így távol marad nem csak az 1000 Guineas-tól, hanem az epsomi Oaks-tól is.
 
 
 
 
Oscietra és David Haynes. Fotó: Herald Sun
 
 
Oscietra, a legendás Black Caviar elsőszülött csikója is várat még arra, hogy teljes pompáját csodálhassa a nagyközönség, bár őt szerencsére nem sérülés akadályozza. David Hayes csalódottan számolt be arról, hogy egy múlt heti 800 méteres „próbafutamon” Flemington-ban negyedikként érkezett célba. Elmondása szerint a fél mérföldös táv alatt semmi sem úgy működött, mint kellett volna.
 
„Most visszavisszük a farmra, hogy lássuk minden rendben van-e vele, majd azután gondolkodunk, hol indítsuk. Látni szeretném úgy dolgozni, mint ahogyan tudom, hogy képes, mielőtt versenyben indítanánk.”
 
Exceed and Excel lánya újév napján futott először „élesben”, akkor harmadikként szaladt át a célvonalon – az akkori nyertes, Limestone azóta Gr3-as trófeát is begyűjtött.
 
Egy királynőtől pedig búcsút kell intenünk: Tepin, az egyetlen észak-amerikai telivér, aki Queen Anne Stakes-t tudott nyerni Ascot gyepén, visszavonult a versenyzéstől. Bernstein lánya azóta nem lépett pályára, hogy "egy lovon múlott" a címvédése a Breeders' Cup Mile-ban, Mark Casse tréner szerint pedig elvesztette a munkakedvét. A turf amerikai királynőjétől majd külön cikkben veszünk méltó búcsút!
 
 
 
 
James Doyle Veranillo nyergében. Fotó: Daily Telegraph
 
 
Visszalépésnek mondható James Doyle hete is: a brit zsoké hétfőn érkezett haza a Godolphin ausztrál bázisáról, hogy a hétvégén már Newmarketben lovagoljon. Legutoljára novemberben versenyzett a „királykék lovakkal” európai gyepen, utána az eltiltott James McDonald helyét vette át az ötödik kontinensen. Bár közben William Buick-nak is váltania kellett, mert térd- és kézsérülései miatt összesen öt hetet kihagyott a szezonból, így is sikerült 21 győztest és 19 helyezettet lovagolnia, mielőtt a brit klasszikusok hazaszólítanák.
 
„Ausztráliában lovagolni hatalmas tapasztalatot jelentett. A stílusuk nagyban eltér attól, amihez mi szoktunk. Beletelt pár hétbe, mire elkaptam a fonalat, de nagyon élveztem.” – nyilatkozta Doyle.
 
A jövő héten 29. életévét betöltő zsoké az őszi angol szezon végéig Európában marad, de készen áll bármikor repülőre szállni, ha Ausztráliában lenne rá szükség.
 
„Nincs semmi kőbe vésve. Attól függ, milyen ütemben készülnek fel a lovak itt fenn, meg ott lenn. Én majd ott leszek, ahol a legjobban kellek.”
 
Facebook