Hajsza a rózsákért I. rész

Lezárult az összes előfutam, így május hatodikáig már csak pihennek az idei Kentucky Derby lovai. Ismerjük hát meg őket!

  
 
Idén valahogy elmaradt a felhajtás a két-és háromévesek körében – talán a még oly frissnek ható Hármas Korona miatt – így a Racing Portalon is kevés szó esett az idei klasszikus-évjáratról. De természetesen nem hagyhatjuk, hogy miattunk kedves Olvasóink tájékozatlanok legyenek két hétre a starttól, így most két részletben bemutatjuk azokat, akikre a legjobban kell majd figyelni az ikertornyok árnyékában! (A képek után kezdődik a szóban forgó lovak bemutatása.)
 
Előre muszáj leszögeznünk, hogy a Kentucky Derby pontrendszere alapján ne válasszunk magunknak lovat, hisz egy szerencsés „jókor jó helyen” győzelemmel akárki a rangsor élére állhat.
 
 
 
Girvin (Tale of Ekati)
 
Itt a legjobb példa: a Sharp-házaspár (ismertebb nevén Rosie Napravnik és férje) készítik fel a ranglista első helyezettjét, ki előkelő pozícióját főként a Louisiana Derby megnyerésének köszönheti – no meg annak, hogy gyakorlatilag nem volt ellenfele. A nemrég Gr2-re leminősített „kisderby” mezőnye mindössze egy Graded-besorolású futam győztesét tartalmazta a nyertesen kívül. De mellette szóljon, hogy három diadala alatt három különböző stílust mutatott fel, így a népes Derby-mezőny gyakorlatilag nem sodorhatja rossz pozícióba a futam során – ami hatalmas előny.
 
 
 
McCraken (Ghostzapper)
 
Három győzelem a Churchill Downs-ban, egy Tampában, majd kisebb sérülés miatt kihagyni kényszerült a Tampa Bay Derby-t. Ian Wilkes szerint idomítottjának teljesítményén nagyon kiütközött az az elmulasztott egy verseny – mely végül a veretlenségének elveszítését eredményezte a Blue Grass-ban, ahol harmadikként ért célba. Ez azonban az öröm az ürömben: a ló és a tréner is megszabadult attól a médiacirkusztól, mikor egy veretlen mén érkezik Kentucky-ba. Brian Hernandez zsokénak a vállát azonban még nyomja súly: választania kell McCracken és Grivin között.
 
 
 
Classic Empire (Pioneerof the Nile)
 
Az USA tavalyi Év Kétévesének kevesen múlott, hogy ne kerülhessen be a Derby startgépébe: káprázatos kétéves szezonja után az idei szereplését viselkedési problémáktól hátfájdalmakig minden hátráltatta, de nem lehetetlenítette el. Egy csalódást keltő harmadik helyezéssel debütált, majd csak az Arkansas Derby-ben láthattuk legközelebb, amin állt vagy bukott a májusának sorsa – és amit mint tudjuk, meg is nyert. Ezzel az Eclipse Awards 1971-es alapítása óta az második champion kétéves, ki sikerrel járt az arkansasi „kisderby-ben” – az első atyai féltestvére, a Grand Slam bajnok American Pharoah. Családi vonás lenne?
 
 
 
Tapwrit (Tapit)
 
A Tapit-csikó még nem hozta be az árát, de itt lesz az alkalom: az 1,2 millió dollárért vásárolt telivér miután kikapott McCraken-től, riválisának távollétében rekordidővel nyerte a Tampa Bay Derby-t. Ezután már csak a Blue Grass-ban láthattuk, ahol végigszenvedte az utat, és csak ötödik lett: ugyanitt Jose Ortiz kényszerült választás elé, kit lovagoljon: végül Practical Joke helyett Tapwrit nyergébe pattant abban a hitben, hogy utóbbi még tovább képes fejlődni. Nos, úgy tűnik nem, ha nem tetszik neki a pálya… 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Practical Joke (Into Mischef)
 
Tapwrit-tel szemben Practical Joke-nak már úgy látszik, mindegy, hol fut: alkalmazkodóképessége és keménysége kétévesen két Gr1-győzelemhez segítette New York államában (mely közül a Champagne felvételét mindenképp látni kell). Harmadik a Breeders’ Cup-on Classic Empire mögött, háromévesen pedig két második helyezést gyűjtött – legutóbbi futamában, a Blue Grass-ban, hol Ortiz „elcserélte”, másodikként ért be. Az egyik legmegbízhatóbb lónak tűnik a mezőnyben.
 
 
 
 
Gunnevera (Dialed In)
 
Kilengéseinek ellenére bűntudattal siklanánk át a nevén: Gr2-es felkészítőkben brillírozott, vagy közel volt, legutóbb favoritként a dobogó alsó fokát sikerült elcsípnie a Florida Derby-ben. Középszerű papírformáját azonban igencsak megdobja hátulról zárkózó stílusa és hosszútávra kihegyezett pedigréje, melyek mind előnyt jelentenek Kentuckyban.
 
 
Második rész olvasható itt.
 
Fotók: TDN, Brisnet, Paulick Report, TDN
 
Facebook