Ég veled, Cape Cross!

Gyászol a lóversenyvilág, gyászolunk mi is.

 
 
 
Nem csak a világ legnagyobb tenyésztői, a Gondolphin és a Darley gyászolja, hanem milliók: nélküle nem lett volna se Golden Horn, se Sea The Stars, se Ouija Board. Nincs olyan a versenylovak világában kicsit is jártas ember, aki ne hallott volna a legendás Cape Cross-ról.
 
"Szerves része volt a Godolphin és a Darley történeteinek, és szerves része a Kildangan-nak" - vallotta Joe Osborne, a Darley írországi ménesének ügyvezető igazgatója. "Ő volt az első nagy sikerünk apaménként. Champion elsőéves fedezőmén volt, azonnali hatással élt a galoppsportra kiugró ivadékok csapatát adva, kik mind letették védjegyüket a világ legnagyobb versenyeiben."
 
Mindenkit megrázott a hír, hogy Cape Cross már nincs köztünk, hisz egy korszakírót tisztelhettünk benne. És bár a lóversenyvilág sosem feledi őt, tekintsük át sikereit, és legyünk büszkék arra, hogy ilyen kiváló ló élt köztünk.
 
 
 
Remek videó a legendáról. Forrás: Darley Stud 
 
 
1994. március 13-án látta meg a napvilágot Írországban, Green Desert és Park Appeal utódjaként. Versenykarrierje kezdetén gyengébb eredményeket produkált, csupán egy győzelme volt háromévesként. Négyévesen a Lockinge Stakes-t 20/1 odds-szal szélső esélyként nyerte meg, legjobb éve azonban csak ezután következett: ötévesen két győzelmet aratott, a Queen Anne Stakes-ben és a Celebration Mile-ban.
 
Igazán maradandót azonban apaménként alkotott, miután hatévesen megkezdte a fedezést a Kildangan Stud-ban.
 
Ő az egyetlen olyan mén, ki amellett, hogy saját maga is több, mint egy Epsom Derby-győztest nemzett, még lánya is Derby-nyertest adott a családba.
 
Igen, még Galileo sem érte el ezt...
 
De nem csak hazájában röppent fel neve a csillagok magasságáig: a Darley nemzetközi tenyészprogramját gyakorlatilag ő indította be. 2000-ben kezdődött, hogy a déli féltekén állomásozott, mikor Ausztráliában és Új-Zélandon tombolt a tenyészszezon - így hamarosan meg is jelentek a Cape Cross ivadékok az ötödik kontinens legnagyobb versenyeiben.
 
Kiemelkedő örökítőképessége miatt átadott tehetsége nem halványult az első generáció után: kitűnő tenyészkancákat adott, melynek eredménye, hogy lányai eddig 17 Group-győztest adtak az Egyenlítőtől északra és délre is. És hol lesz még ennek a listának a vége...
 
2016 márciusában termékenységi problémák miatt a tenyésztéstől is visszavonult. A héten 23 éves korában, idős kor okozta komplikációk miatt került elaltatásra.
 
 
 
 
 
Ivadékai közül nem egy uralta a nemzetközi turfot:
 
Ouija Board (szül. 2001) az első csikók egyike szupersztár volt a javából: a pej kanca hét Gr1 versenyt nyert, köztük Angol és Ír Oaks-t, Hong Kong Vase-t és kétszer Breeders' Cup Filly Mare Turf-öt. Nem mellesleg a kétszeres derbynyerő Australia mamája.
 
Able One (szül. 2002) Hong Kong-ban versenyzett, duplázott a Champions Mile-ban és még Hong Kong Mile-trófeával is büszkélkedhet.
 
Sea The Stars (szül. 2006) talán a legjobb ivadéka, háromévesen álomévet produkált, olyan sikerekkel, mint az Epsom Derby, Arc de TriompheEclipse Stakes és még sorolhatnánk... Apjához hasonlóan bombaként robbant be első utódjaival a turf világába, így nem kérdés, ki veszi át a családfő szerepét.
 
Golden Horn (szül. 2012) a 2015-ös év európai egyeduralkodója volt, mindössze két közeli második hely hiányzott a makulátlan mérleghez - de még így is Arc de Triomphe-ot nyert és az Év Lova lett.
 
 
Évek lesznek azonban, míg Cape Cross neve csak a részletes pedigrében fog megbújni: idén 74 kétévese készül betörni az elitbe, kik között találhatunk Cavalryman, Marsha és Usherette féltestvéreket; valamint számos yearling várakozik még a sorára, hogy versenypályára tehessék patájukat, mint a nagy Cape Cross utolsó csikói.
 
Kétségkívül egyik legnagyobb alakjától búcsúzik a lóversenyvilág. Viszlát, Cape Cross!
 
Képek: cdn.sportingpost.co.za, Darley Stud
 
Facebook