Visszaszámlálás indul!

Alig egy hét van hátra Nagy-Britannia legnagyobb tavaszi lóversenyünnepéig, és még nem mutattuk be önöknek a két klasszikus - ezáltal az egész szezon - legnagyobb várományosait... Mostanáig.

 
 
Elől Churchill, mögötte bal oldalt Lancaster Bomber. Fotó: Thoroughbred Daily News

Évről évre minden május első hétvégéjén Newmarket ad otthont a Guineas Weekend-nek, ahol a hároméves mének és kancák nyitják a Gr1-es versenyek sorát 2000 Guineas-ben, valamint a 1000 Guineas-ben. A két klasszikus remek támpont az Epsom Derby-esélyek latolgatásában, ugyanis itt találkoznak először az előző év kétéves hősei a később érő, háromévesen bemutatkozó évjárattársaikkal.

A méneknél nem is lehetne mással kezdeni a favoritok bemutatását, mint a legjobb kétévessel, Churchill-lel. A pej mén mögött igazi sztárcsapat áll, ugyanis nem más kezei alatt készül, mint az ír trénerzseni, Aidan O'Brien, és ezen információ tudatában valószínűleg se azzal nem lepünk meg senkit, hogy a veretlen bajnok apja Galileo, se azzal, hogy ide is legkomolyabb esélyesként érkezik, annak ellenére, hogy idén még nem futott. Istállótársa, a megbízható, idén a Dubai World Cup-on egy negyedik helyet begyűjtő Lancaster Bomber ugyan nem tekinthető Churchill-lel azonos szintű sansznak, de rá is hasonlóan figyelniük kell majd a briteknek, ha otthon akarják tartani a trófeát.

Szintén Írországot képviseli Thunder Snow, az előbb említett UAE Derby (Gr2) nyertese, aki a mindkét szezonban elért világklasszis eredményeivel a mezőny legmegbízhatóbb teljesítményű indulója lehet, de futtatói egyenlőre még nem döntöttek, hogy itt fut-e, vagy az Egyesült Államok legnagyobb versenyében, a Kentucky Derby-ben. 
 
 
 
National Defense ellopta a show-t a Prix Jean-Luc Lagardére-ben. Fotó: coursesetelevage.com
 

És ha már belelendültünk a vendégek trónfosztási esélyeibe, nem mehetünk el szó nélkül a franciák mellett sem, akik két vasat is tartanak a tűzben - ráadásul mindkettejüknek lehet esélye még a győzelemre is. National Defense az Arc de Triomphe-hétvégén begyűjtött Prix Jean-Luc Lagardére-trófeával, Al Wukair pedig a Prix Djebel (Gr3) megnyerésével (ahol többek között Christaine Head-Maarek előbb említett idomítottját is megelőzte) rövidíti az odds-át.

A hazaiakat legjobb esélyekkel az idei előfutamok győztesei képviselik majd, ugyanis Barney Roy és RivetGreenham Stakes-ben (Gr3), EminentCraven Stakes-ben (Gr3), Harry Angel pedig a Mill Reef Stakes-ben (Gr2) biztosította be helyét a legjobb háromévesek között.
 
 
 
A kancák favorizált O'Brien-duója: elől Rhododendron, mögötte Hydrangea. Fotó: pix123.com 
 

A kancáknál nincs a mezőnyben a tavalyi évjárat első, amerikai Lady Aurelia, ott lesz azonban a Cheveley Park Stakes-ben őt megverő két War Front-lány: Brave Anna és Roly Poly. Habár mindketten jól szerepeltek kétévesen, idei bemutatkozásuk silányra sikerült, ugyanis előbbi mindössze 10., míg utóbbi 7. helyen végzett a Nell Gwyn Stakes-ben, így favorizálhatóságuk erősen kérdéses.

Nem így Aidan O'Brien Galileo után született trenírozottjai, főként az Irish 1000 Guineas Trial-ban első Hydrangea, az ott őt követő Winter, valamint a legutóbb kétévesen a Fillies' Mile-ban diadalmaskodó Rhododendron képvisel erős esélyeket.

A mezőnyt nézve azonban nem ezek a versenyek, hanem a Nell Gwyn Stakes (Gr3) dominál, ugyanis 7 előnevezett ló érkezik a newmarketi előfutamból, köztük annak három dobogósa: az ír Daban, valamint a brit Unforgetable Filly és Poet's Vanity. Ehhez közeli szintű felkészítő volt a Fred Darling Stakes (Gr3), ahol többek között Dabyah, Urban Fox és Promising készült a legfényesebben a nagy májusi összecsapásra.
 
 
 
A Nell Gwyn Stakes befutója, Daban-nel az élen, Fotó: twimg.com 
 

A három francia indított közül csak egy futott az idén, ő a Prix de la Grotte-ban első Senga, míg a Prix Morny-ezüstérmes Alrahma és a Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf-bronzérmes Cavale Doree 2017-ben még kipróbálatlan, akár csak a nagy Frankel legjobbnak tűnő lánya, a legutóbb a Rockfel Stakes-ben második, Gr3-nyertes Fair Eva.
 
Facebook