Guineas Festival

Repülőstartot vesz Nagy-Britannia, sőt, egész Európa lóversenyzése...

 
 
A tavalyi 2000 Guineas-bajnok, Galileo Gold elrobog a népes Newmarket-i pódium előtt: Fotó: Irish Times 

...ugyanis a Kentucky Derby mellett a hétvégén elrajtolnak a szigetország első Gr1-es futamai, egyben az idei év legelső (európai) klasszikusai.

Ugyan március óta már jópárszor megmérkőztek egymással az egyre népesebb mezőnyök, köztük sok fontos versenyben is, évről évre Newmarket-ben szólítják starthoz az első két királykategóriás - háromévesek számára nyitott - verseny indulóit, és ez idén sem lesz másképp: a Guineas Festival keretei közt május első hétvégéjén két napon keresztül élvezhetjük a nyári csúcsfutamokra már nagyban készülő klasszisok kiemelt összecsapásait. A 2 főfutamon kívül 3 további Gr-besorolású, ezekben együttesen több, mint 1 millió font kerül majd kiosztásra!

Már délután a sprinterek Palace Stakes-e (15:20) a Prix de l'Abbaye-győztes Marsha, az idősebb lovak Jockey Club Stakes-e (15:55) pedig Seventh Heaven nevével lesz fémjelezve, kiemelkedik azonban a mérföldes távon megrendezésre kerülő, Gr1-es 2000 Guineas (16:35). Múlt héten már bemutattuk legnagyobb esélyeseit, azóta azonban körvonalazódott a mezőny (például Thunder Snow vagy National Defense is lekerült az indulók listájáról), így most már sokkal tisztábban látni, ki viheti haza a közel 300 ezer fontos fődíjat, ki nyerheti a Hármas Korona első ágát, és kinek lehet egyenes útja a június eleji Derby-re. A szűkös, mindössze 10 háromévest felvonultató listáról 5 ló emelhető ki, élükön a tavalyi bajnok Churchill-lel.
 
 
 
Churchill. Fotó: i.guim.co.uk 
 

A vasárnap a kancáké lesz, ugyanis a 1000 Guineas-en kívül a a Dahlia Stakes-ben is belőlük tevődik majd össze a mezőny. Utóbbi, Gr2-es versenyben 15:20-kor az idősebbek csatáznak, előbbi, Gr1-es csúcsfutamban 16:35-kor pedig Aidan O'Brien és John Gosden legjobbjaival az élen, összesen 18 kanca küzd meg egymással a közel 250 ezer fontos fődíjjal együtt a Hármas Tiara első ágáért.

Évente egyszer látható, fenomenális kezdést biztosít tehát a hétvégén Newmarket, ne maradjanak le róla!
 
Facebook