Krónika – mérföldkövek

Az amerikai és európai első klasszikusok nem állították meg a világot: hongkongi sztárparádé, tragédia, elsők és ezredikek születtek a héten.

 
 
 
Bowman és Bubbles. Fotó: South China Racing Post
 
 
Ahogy világ két pontján a háromévesek kapták a főszerepet, Hongkongban már a turf „öregjei” vitték a prímet: Sha Tin pályáján 1200 és 1600 méteren is rendeztek az ott megszokott nívóban Gr1-es versenyeket. A Chairman’s Sprint Prize-ban Lucky Bubbles hozta tavalyi formáját, csak ez most épp szerencsével is társultegy éve ugyanitt az utolsó lépéseken fosztotta meg győzelmétől Chautauqua, ki virágkorát élte akkor. Most a hatéves Sebring apaságú heréltet 200 méterrel a cél előtt Hugh Bowman (Winx lovasa), ki először ült a sárgán, még ki sem vette a vezető lovak mögül, de amint megtette, „Bubbles” egyszerűen kilőtt. A visszajátszást már csak azért is megéri megnézni, hogy hallhassák, hogyan szurkolja be a célba a kommentátor Lucky Bubbles-t.
 
 
 
„Még mindig alig hiszem el, ez olyan izgalmas.” – nyilatkozta a nyertes tréner, Francis Lui, ki karrierje első Gr1-es győzelmét ünnepelte ezzel! „Mindig tudtam, hogy megvan benne ez a tehetség, de nagyszerű látni is, hogy végre megkapja a győzelmét – megérdemelte már ezt. Remélhetőleg ez nem egyben az utolsó.”
 
A teljesség érdekében muszáj elmondani, hogy az első három helyezett mind ausztrál tenyésztés.
 
 
 
 
Újabb ausztrál tenyésztés az élen: Conentment. Fotó: campaign.hkjc.com
 
 
A Champions Mile-ban a győztes szintén tavalyi formájához nyúlt vissza sikeresen: egy éve Contentment is egy trófeahalmozó mögé szorult a befutóban, mikor másodikként érkezett be a japánok akkori Év Lova, Maurice mögött. Idén egy szörnyű paradoxonban tragédia segítette hozzá a régóta várt győzelemhez, mikor az idei hongkongi évet mindezidáig uraló Rapper Dragon a verseny során eltörte a lábát. A négyéves divíziók verhetetlen bajnoka, többek között Derby-győztes telivért Joao Moreira 700 méterrel a cél előtt kivette a versenyből, sürgősen kórházba szállították, de nem tudták megmenteni a szilánkosra tört lábát, így el kellett altatni.
 
Mivel Rapper Dragon sereghajtó stílusban kezdett, az ellenfelei mit sem sejtve robogtak a célegyenesbe, hol ádáz küzdelmet folytattak a trófeáért. Egyiknek nagyobb volt a harcikedve, mint a másiknak, de végül Contentment érte el elsőként a célvonalat egy nyakhosszal.
 
„Mikor az élre ért, megint megállt, várt és nézett, de amint Beauty Only mellénk ért, újra megindult.” – nyilatkozott a nyertes zsoké, Brett Prebble. 
 
A hatéves Hussonet-apaságú herélt ezzel egy 12 versenyes nyeretlenségi sorozatnak vetett stílusos véget – érdekessége, hogy legutolsó győzelme egyben első Gr1-sikere is volt, az 1400 méteres Queen’s Silver Jubilee Cup.
 
 
 
 
 
Európában egy régi kedvenc neve reppent újra fel: Declaration Of War megszerezte első győzelmét is apaménként, mikor a kétéves Declarationoflove bő egy hosszas sikert aratott a British Stallion Studs EBF Novice Stakes-ben Windsor gyepén május 8-án. Aidan O’Brien többszörös Gr1-győztes telivérének utódjait három földrészen is várhatjuk betörni az iparba: Írországból Ausztráliába költözött, idén pedig Kentucky-ban telepedett le az ifjú fedezőmén. 2017-es díja $35,000.
 
Párszáz mérfölddel nyugatabbra, a Santa Anita Park-ban az örök kedvenc Chantal Sutherland 1000. győztesét lovagolta május 6-án! Ez mérföldkő a 41 éves lovas hölgynek is, de a történelmét részben író négyéves lovának is: Giro Candito első győzelmét aratta akkor, mikor Chantal az ezrediket. A kanadai születésű zsoké karrierje ezzel talán kap majd egy újabb löketet, mert nem is oly régi visszatérése óta még nem aratott komolyabb sikereket. Idén 57 startjából hét első, hat második és kilenc harmadik helyezéssel büszkélkedhet.
 
Facebook