Dombtető az égben I.

Egy hét múlva egy mén és egy kanca válik majd halhatatlanná az epsomi domboldalon...
 

 
Vajon ki követi Harzand-ot a sorban?

Június 2-án és 3-án minden a háromévesek körül forog majd, ugyanis elrajtol Epsom Downs két nagy klasszikus futama: pénteken az Epsom Oaks, szombaton pedig az Epsom Derby. Életük egyik legfőbb megmérettetéséhez értek a jövő nagy reménységei, ugyanis eddig ismeretlenül hosszú távon, dombon felkaptatva és lejtőn hajrázva kell bizonyítaniuk tehetségüket ország-világ szeme láttára. Nézzük, kik dicsőülhetnek meg az egész lóversenyvilág előtt!
 
 
 

Nem is kezdhetnénk mással az esélyek latolgatását, mint a jelenlegi évjárat elsővel, Churchill-lel. Galileo fia kétévesen egyeduralkodó volt, és jogosan hódította el a Cartier Awards díját, mint a legjobb kétéves mén, és háromévesen is sikeresen kezdett, ugyanis küzdelem után megnyerte az év első brit Gr1-es versenyét, a 2000 Guineas-t. Aidan O'Brien pej reménysége ezzel immáron Hármas Korona-pályázó, de a távbírás nála komoly kérdés lehet, ugyanis nem futott még egy mérföldnél hosszabbra - innen még 800 méter a Derby távja.
 

 
 

Szintén O'Brien készíti a fogadók egyik kedvencét, Cliffs of Moher-t. Az ír sötétpej hároméves meglehetősen rutintalan, mindössze háromszor futott eddig, de mellette szól, hogy veretlenségét a mára már klasszisnak tekinthető Ortherofthegarter ellen veszítette el, idei bemutatkozásán pedig oldalra kacsázva is biztosan győzött a Listed kategóriájú Dee Stakes-ben.
 
 
 
 
A legjobban felkészült induló talán az a Permian, aki ugyan második lett az Epsom Derby Trial-ben és megnyerte a Newmarket Stakes-t, csak azután került utónevezéssel a mezőnybe, hogy múlt hét csütörtökön győzött a Derby legfőbb felkészítőjében, a Dante Stakes-ben. Szezonja eddig közel tökéletesen alakul, állóképességét is bizonyította már, így könnyen lehet, hogy Epsom-ban ismét indulhat majd a győztesek körébe Teofilo fia - de ezúttal nehezebb dolga lesz, mint valaha... Ne feledjük ugyanis a "Derby-átkot": aki Dante-t nyer, ritkán nyer Derby-t.
 
 
 
 
Cracksman és Permian fej fejt az Epsom Derby Trial-ben 
 
És ha már a versenyről versenyre javuló tehetségekről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Frankel legkomolyabb esélyese, Cracksman mellett. John Gosden idomítottja a verseny sötét lova, mindössze kétszer futott, Group besorolású startja pedig egyáltalán nem volt. De hogy lehet mégis mindössze 4-1 osztaléka, és miért tekintünk rá komoly favoritként? Ugyan csak két startból, de veretlen, ráadásul abból az egyik az a Derby Trial volt, ahol többek között Permian is kikapott tőle az utolsó métereken. A Dante Stakes-en is favorizálták, a verseny reggelén azonban a mély pálya miatt lejelentették.
 
 
 
 
Kevés győzelemmel, de annál remekebb teljesítménnyel büszkélkedhet Rivet. Csak hogy rövidek legyünk: Racing Post Trophy és Champagne Stakes-győzelmet, Craven Stakes-ezüstöt és Poule d'Essai des Poulains-bronzt (francia 2000 Guineas) tudhat maga mögött Fastnet Rock fia, a távbírás azonban nála is nagy kérdés lehet, ugyanis Churchill-lel egyetemben ő sem futott még messzebb egy mérföldnél.
 
 
 
 
Mai utolsó bemutatottunkkal visszakanyarodunk az O'Brien-csapathoz. Venice Beach szintén kissé tapasztalatlan, ám annál reménytelibb ló: miután harmadik próbálkozásra elveszítette nyeretlenségét, nagyon magabiztosan győzött a Ballydoyle-házibefutót hozó Chester Vase-ban. Ott meglehetősen jól mozgott, rutinos klasszis látszatát keltve csillogtatta meg tehetségét, ráadásul a táv még valamivel hosszabb volt, mint Epsom-ban lesz, így könnyen megtréfálhatja a nagy nevekből álló mezőnyt.

Holnap folytatjuk a mének bemutatását, valamint a kancákra is kitérünk.
 
Képek: keyassets.timeincuk.net, twimg.com, Telegraph, The Sun, assets.com
 
Facebook