Még eggyel feljebb

A Preakness Stakes mondhatni nagyobb versenyt hozott, mint maga a Kentucky Derby.

 
 
Egy körrel a cél előtt. Always Dreaming és Classic Empire fej fejt.
 

Akárcsak tavaly, idén is két, Kentucky Derby-ben meghatározó hároméves visszavágójaként várhattuk a 142. Preakness Stakes-t, ugyanis míg tavaly Nyquist és Exaggerator, most Always Dreaming és Classic Empire volt kimagasló esély a fogadóirodáknál, olyan szinten, hogy mindössze kettejüket adták 10-nél kisebb osztalékkal.

A futam úgy is alakult, ahogyan arra számítottunk: a két favorit a start után egyből az élre tört, és csaknem egy körön keresztül csatáztak egymással. A hátsó egyenesen végig fej fejt galoppoztak, hatalmas iramot diktálva, majd a célegyenesbe vezető kanyarban elindították véghajrájukat. Classic Empire lépéselőnyt szerzett, de ellenfele még behozható távolságon belül volt.

Utolérni azonban már nem tudta, Pioneerof The Nile fia néhány hosszas előnyt szerzett, őt a hajrában belül Gunnevera, középen pedig Cloud Computing követte, de veszélyt nem jelentettek rá. Legalábbis így tűnt, egészen az utolsó 200 méterig. Ott azonban Cloud Computing újított, és felszaladt az élre a kétéves bajnok mellé. A végsőkig csatáztak, a célban azonban már a Derby-t kihagyó mén volt elöl.
 
 
 
 

Chad Brown, az államok gyepen rendezett versenyeinek királya ezzel első győzelmét aratta Korona-ágban. "Classic Empire és Always Dreaming két kiemelkedő ló. A stratégiánk az volt, ha valaha meg tudnánk verni őket, olyankor próbáljuk, mikor ők csak két hetet pihentek, mialatt mi hatot. Működött."

Nem mehetünk el szó nélkül Javier Castellano mellett sem, a zsoké ugyanis a legjobbkor indította el Maclean's Music fiát, aki így épp a célban tudott elöl lenni. "Amikor mondok valami információt egy lóról vagy egy tervről, egyszerűen tudja, mire gondolok, és remekül teljesíti" - nyilatkozta róla Brown.

Mark Casse sem szégyenkezhetett, hiszen Classic Empire mindössze fejhosszra volt a győzelemtől: "Tudom, hogy a személyisége változik, és emiatt egy kicsit aggódtam. Reméltem, hogy a másik ló előbb kezd zárkózni. Megpróbált visszavágni, de ezúttal csak második legjobb volt."
 
 
 
 

Nála kevésbé állt helyt a nyolcadik helyen befutó Always Dreaming, aki ezzel elvesztette esélyét a Hármas Korona megnyerésére. "Nincs rá mentségünk" - nyilatkozta csalódottan trénere, Todd Pletcher. - "Abban a pozícióban volt, amit vártunk, de szerintem a forduló túl gyors volt. A Derby-ben nagyon gyorsan futott, ez nem az ő napja volt."

Cloud Computing a Wood Memorial-ban elért harmadik helyezése után most megkérdőjelezhetetlenül felért évjárata legjobbjai közé. Felmerült a kérdés, indul-e a Belmont Stakes-ben, június 10-én. Akár viszontlátjuk New York-ban, akár nem gratulálunk első Gr-kategóriájú győzelméhez, és üdvözöljük a csúcson!
 
Képek: cleveland.com, America's Best Racing
 
Facebook