Dombtető az égben II.

Még több ménnel és a legjobb kancákkal folytatjuk az epsomi esélyesek bemutatását.

 
 
 
Benbatl annak ellenére, hogy ezidáig mindössze háromszor futott, és egyetlen győzelmét nyeretlen-versenyben aratta, az Epsom Derby egyik favoritja, legalábbis mindenképp dobogós esély. De mégis miért? A Godolphin istálló ménje azután, hogy harmadik lett a Craven Stakes-ben, csak nagy küzdelemben kapott ki Permian-től a Derby legnagyobb előkészítő futamában, a Dante Stakes-ben. Akik ott jól teljesítenek, Epsomban is rendre megállják a helyüket, ezért, hiába nem futott még Gr1 szinten, akár még a trófeát is elhozhatja.
 
 
 
 
 

Istállótársa, Best Solution nem lehet sem a szaklap-szerkesztők, sem a fogadók kedvence, ugyanis Kodiac fia meglehetősen hullámzó teljesítményt produkál. Kétévesen nem volt negyediknél rosszabb helyezése, győzött az Autumn Stakes-ben (Gr3), valamint idegen terepen második lett a királykategóriás Criterium de Saint-Cloud-ban. Télen kis kitérőt tettek vele Dubai-ban, de miután egy kisebb versenyben elért negyedik helyet követően leszerepelt a UAE 2000 Guineas-ben, hazautaztatták. Májusban mégiscsak szépített, és megnyerte a Lingfield-i Derby Trial Stakes-t, bejuttatva magát a nívós társaságba, akikről a Derby kapcsán favoritként beszélünk.
 
 
 
 
Tréningtársak küzdelme az ír Derby Trial-ben 
 
A Derby-esélyesek sorát az ír Douglas Macarthur-rel zárjuk. Aidan O'Brien idomítottja már kétévesen minden szinten megbízhatónak bizonyult, ugyanis a bemutatkozó versenyén kívül mindig pénzszerző helyen ért célba, köztük Gr1 szinten is. Idén erre azonban rátett egy lapáttal: miután második lett a Ballysax Stakes-ben, a Derrinstown Stud Derby Trial-ben nagyott újított, és megszerezte első Gr-kategóriájú győzelmét tréningtársai, Yucatan és Capri ellen, akikkel itt ismét találkozik.

A kancák június másodikán, pénteken csapnak majd össze az Epsom Oaks-ban a Hármas Tiara második ágáért, ahol a ménekhez hasonlóan szintén a britek és az írek összecsapását láthatjuk, ráadásul a négy kiemelkedő favorit épp kettő-kettő arányban oszlik meg a nemzetek között. Papíron O'Brien-ék állnak jobban, ugyanis mind Winter, mind Rhododendron első számú favoritnak tekinthető.
 
 
 

A szürke Winter tavasszal jóvá tette azt, hogy a kétéves szezonja végig nyeretlenségének elvesztéséről szólt, ugyanis egy szép ezüst után az ír 1000 Guineas Trial-ben elhódította a Tiara első ágát, a 1000 Guineas-t. Annak, hogy az év első klasszikus kancafutamában mérettette meg magát, mindössze az a hátulütője, hogy nem próbálhatták ki hosszútávon, és mint mindenkinek, aki a Guineas Festival-ról jön, nagy kérdés, hogy bírni fogja-e az ottaninál 800 méterrel hosszabb távot.
 
 
 
 

Rhododendron még nála is jobb sansznak ígérkezik, annak ellenére, hogy "csak" második lett az előbb említett 1000 Guineas-ben. Kétéves korából két Gr-besorolású győzelemmel büszkélkedhet, közülük a Fillies' Mile-ban (Gr1)  több most is induló lovat utasított maga mögé, és egy szerencsésebb verseny esetén a 1000 Guineas-t is elhozta volna. De nem így történt, hiszen sokáig nem talált vele utat Ryan Moore, és így még az is hihetetlen teljesítmény, hogy így meg tudta előzni Daban-t.
 
 
 
 
 

A hazaiak egyik nagy reménysége a Juddmonte Farm kancája, Enable. Kétévesen első próbálkozásra veszítette el nyeretlenségét, majd idei első futásakor harmadik lett az istállótárs, az azóta a Dante "női" megfelelőjét, a Musidora Stakes-t megnyert Shutter Speed mögött, akivel itt azonban már nem találkozik. Az Oaks-indulást két hete biztosította be, amikor illusztris társaságot hagyott maga mögött a Cheshire Oaks-ban, megszerezve ezzel apja, a nemzetközi szuperklasszis Nathaniel első kiemelt győzelmét apaménként. Ha nem okoz neki gondot az epsomi emelkedő és lejtő, könnyedén megviccelheti a nívós nevekből álló mezőnyt.
 
 
 
 
 

Végül, de nem utolsó sorban pedig Sobetsu-t említjük meg, akiről egyelőre szintén csak, mint reménységről beszélhetünk, de akár a győzelem is meglehet neki, azután, hogy két hete a Prix Saint-Alary-ban sétálva verte szét Franciaország krémjét. Az őszi Fillies' Mile-fiaskó után trénere, Charlie Appleby bizonytalanul beszélt az epsomi meetingről, de úgy néz ki, mégiscsak láthatjuk Dubawi lányát június másodikán.

Az első cikk itt olvasható.
 
Képek: godolphin.com, The Sun, sportinglife.com, twimg.com, assets.com, france-galop.com
 
Facebook