Krónika – európai szálak

Késő tavasszal az amerikai Hármas Koronán kívül minden Európáról – azon belül is a Royal Ascot-ról szól…

 
 
Solow. Fotó: racing.com
 
 
Sajnos muszáj azzal kezdenünk, hogy bármely izgatottak is voltunk a „nagy szürke” visszatérésével kapcsolatban, annak mégsem lehetünk tanúi: Freddy Head hétfőn nyilatkozott az ötszörös Gr1-győztes Solow nyugdíjazásáról. A hétéves Singspiel apaságú herélt francia színekben viharként söpört végig 2015-ben, mikor lélegzetelállító Dubai Turf és szezonzáró Queen Elizabeth II között még három nemzetközi Gr1-es futamban sem talált erősebb ellenfelet, és egy kerek tíz győzelmet felvonultató nyerési sorozattal lépett ki végleg az aktív versenylovak listájából. A még 2016 tavaszán elszenvedett lábsérülésből sosem tudott teljesen kikeveredni, így nem tudják felkészíteni címvédésre az idei Royal Ascot-ra.
  
„Ő az egyik legjobb lovam volt, ha nem a legjobb, pedig állt már nálam Goldikova, Moonlight Cloud és Charm Spirit is.” – mesélte Freddy Head.
 
Solow távollétében azonban nincs arról szó, hogy ne lenne kit néznünk a királyi találkozón: az amerikai Lady Aurelia (Scat Daddy), ki szemkápráztató kétéves szezonjának legnagyobb sikereit Európában aratta – Cartier Év Kétéves Kancája címet is elnyerve – visszatér dicsősége helyszínére. A tavalyi Queen Mary Stakes (Gr2) hősnője ugyanis tagja a június 20-ai King’s Stand Stakes mezőnyének. Hároméves debütálása sikerrel végződött Keeneland-on Wesley Ward idomítottjának.
 
 
 
 
Lady Aurelia és Frankie Dettori tavaly Ascot-ban. Fotó: TDN
 
 
De nem egyedüliként fogja vinni a zászlót az USA-nak Ascot-ban: Mark Casse egy évvel Tepin diadala után újra Londonba készül, ezúttal La Coronel társaságában. A hároméves kanca a Coronation Stakes-ben teszi próbára fürgeségét. És ha már Tepin így szóba került: annak ellenére, hogy a tenyészidényhez képest későn tért ménesbe a világszerte rettegett miler, mégiscsak fedeztették: az idő szorításában csak egyetlen egy próbára, de sikeresen vemhesült Curlin-től. Jövőre a tulajdonosok Frankel és Galileo felé tekintgetnek.
 
Frankel neve pedig Japánban lett most csak leginkább felkapva: a hétvégén első Gr1-győztes ivadéka megadta neki első klasszikus trófeáját is. Soul Stirring vitathatatlanul a felkelő nap országának egyik legkiválóbb háromévese lett, miután megnyerte a Japán Oaks-t. Áprilisban karrierje egyetlen vereségekor harmadikként futott be a japán 1000 Guineas-ban (Oka Sho), hol lovasa a mély pályát hibáztatta – és ki „családiasan” érzi magát a hároméves kanca nyergében. Christophe Lemaire így nyilatkozott az Oaks után:
 
„Ez egy akkora élmény nekem, hiszen otthon szintén Oaks-t nyertem az anyjával.” Nos igen, Stacelita-t 2009-ben lovagolta Lemaire győzelemre a Prix de Diane-ban.
 
 
 
Soul Stirring és Lemaira - kép: JRA twitter
 
 
„Soul Stirring egyértelműen a legjobbakat örökölte mind az apjától, mind az anyjától.”
 
A Coolmore birodalom úgy látszik, „gyűjti a Pioneer-eket”: American Pharoah mellett apai féltestvére, Classic Empire (Pioneerof the Nile) fedeztetési jogait is megvették, hogy versenykarrierje befejeztével a Coolmore Ashford Stud-jában várja a kancákat. Amerika Év Kétéves Bajnoka az egyik legígéretesebb háromévesnek tűnik, miután győzött az Arkansas Derby-ben, negyedik lett a Kentucky Derby-ben és legutóbb szoros második a Preakness Stakes-ben.
 
Facebook