Micsoda hétvége!

8 Group besorolású versennyel hangolódhatunk a jövő heti Derby-re, köszönhetően az íreknek, akik ritkán látható kétnapos lóversenyünnepet hoztak össze.
 

 
 

Egy hét van hátra a várva várt pünkösd hétvégéig, amikor két Bajnokok Ligája-döntő mellett három csúcskategóriás évjáratverseny is elérkezik, ugyanis az Epsom Oaks, az Epsom Derby és a Prix du Jockey Club (Francia Derby) frissen koronázott bajnokait köszönthetjük majd. Nem lesz eseménytelen az addig a hátralevő idő sem, ugyanis a két szigetországban összesen 8 Gr kategóriájú futam rajtol majd el. Haydock szombaton 2 Gr2-essel vonja magára a figyelmet, ezzel azonban közelébe sem ér Curragh-nak, hiszen az ír lóversenypálya 3 "kisebb" verseny mellett 3 Gr1-es szuperfutammal örvendezteti meg a lóversenyrajongókat az Irish Guineas Festival keretei közt.

Szombaton 17:10-kor a hároméves mének csatáznak majd az Irish 2000 Guineas-ben, és mielőtt azt gondolnák, a Derby közelsége miatt a versenyt a legjobbak kihagyják, fel kell, hogy világosítsuk Önöket, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhetnének! Olyanok csapnak ugyanis össze mérföldön a 300 ezer eurós összdíjazásért, mint az e verseny brit változatában első Churchill, a UAE Derby-győztes és Kentucky Derby-t megjárt Thunder Snow - két hihetetlen klasszis, mindkettő külföldi szereplés után most hazai pályán találkozik, igaz, Thunder Snow tulajdonos szempontjából (Godolphin) britnek mondható.

A kancák vasárnap 16:25-kor futják saját verziójukat, az Irish 1000 Guineas-t azonos távon, azonos pénzdíjjal. Aidan O'Brien ez esetben sem félt szerepeltetni epsomi reménységeit, így mind Winter, mind a Newmarketben lemaradó Hydrangea nevét megtaláljuk az indulók listáján.  Három, egyaránt Gr3-siker után futó induló azonban megnehezítheti a dolgukat, hiszen Rehana vagy Bean Feasa is jó esélynek tekinthető.
 
 
 
"Back on Track" - Minding újra pályára lép a legfelső szinten 
 

A hétvége csúcsa azonban nem ez a két verseny, hanem az idősebbek számára kiírt Tattersalls Gold Cup lesz. A 15:20-kor rajtoló, szintén Gr1-es 2112 méteren igazi sztárparádét ígér: 12 indulója között olyan nemzetközi szuperklasszisok szerepelnek, mint a tavalyi 'Év lova', Minding, a Breeders' Cup Turf-bajnok, Arc de Triomphe-második Highland Reel, a dubaii Super Saturday-en brillírozó Decorated Knight, vagy az Amerikát is megjárt, szintén Gr1-győztes Deauville. Míg Minding és Deauville idén győzelemmel mutatkozott be, Highland Reel és Decorated Knight leszerepelt a március végi Dubai World Cup-on, ez azonban semmit nem vesz el erényeikből, és valószínűleg hatalmas versenyt láthatunk majd köztük.

Ritkán látható hétvége vár tehát a lóversenyrajongókra, úgyhogy itt az idő Curragh-ra figyelni. Lássuk, mit tudnak idén a 2016-os év legnagyobb hősei!
 
Képek: curragh.ie, theirishfield.ie
 
Facebook