Szuperreménységek és visszatérők

Nem hozott meglepetést az Irish Guineas Festival, taroltak a favoritok.

 
 
 
Churchill és Thunder Snow a Curragh-i célegyenesben 


 
A kétnapos Curragh-i hétvége szombati versenynapján a hároméves mének Irish 2000 Guineas-ében nagy várakozások övezték Churchill és Thunder Snow összecsapását. A célegyenes elején úgy tűnt, tényleg nagy csatározást hoz a mérföldes futam, 200 méterrel a vége előtt azonban már egyértelműen előbbi oldalára billent a mérleg, és magabiztosan teljesítette az angol-ír 2000 Guineas-duplát a szakadó eső ellenére is.

Galileo fiával kapcsolatban sokáig a levegőben lógott az Epsom Derby-indulás kérdése, a futam után azonban trénere, Aidan O'Brien azt nyilatkozta, eldőlt, nem az epsomi klasszikus, hanem a St James's Palace Stakes lesz a következő feladat a Royal Ascot-on. Zsokéja, Ryan Moore sem köthetett bele a hároméves klasszis teljesítményébe: "Szerintem fejlődött Newmarket óta, és ezt folytatni is fogja." - nyilatkozta.

Vasárnap a Tattersalls Gold Cup-ot Minding és Highland Reel kiesésével már nem sikerült otthon tartaniuk az íreknek, hiába futott remekül a favoritnak korántsem nevezhető Somehow. A győzelmet a dubaii Super Saturday-en is bizonyított, legutóbb azonban leszereplő Decorated Knight (Galileo) szállította az angoloknak.
 
 
 
 

Trénerének, Richard Charlton-nak is okozott némi bizonytalanságot a rossz időjárás, de amikor maga mérte fel a pálya állapotát, kellemesen csalódott, így idomítottja végül starthoz állhatott, és nem is okozott csalódást. "A Gr1, amit nyert Dubaiban (Jebel Hatta - szerk.) nem volt a legerősebb, de ez a verseny sokkal nehezebb volt, és nem is kérhetnénk többet." 

Az aznapi klasszikusban, az Irish 1000 Guineas-ben végül megint O'Brien örülhetett, megint Ryan Moore lovaglásában, és természetesen megint Galileo-csikó révén. Winter esélyt sem adott ellenfeleinek, ezzel az O'Brien-csapat a másik nem csatározásaiból is nemzetközi Guineas-duplával jött ki, Winter pedig bebizonyította, hogy nem volt véletlen a newmarketi diadal.

"Nagyon egyszerű dolgom volt és remek lovaglás" - nyilatozta Moore. - "Nem lehetnék jobban lenyűgözve. Könyörtelen volt, és ez csak egy kis feladat volt neki. Ő egy nagyon jó kancacsikó."
 
 
 
 
A fantasztikus Winter 

Aidan O'Brien két legnagyobb reménysége ezzel ismét bizonyított a legjobbak ellen, ráadásul mindketten sokkal magabiztosabban győztek, mint legutóbb, míg Decorated Knight, Somehow vagy Hydrangea rámutatott, hogy nem érdemes őket egy rossz futás miatt leírni. Jövő hétvégén pedig elérkezik a két futam, amely mindenki más fölé emelheti a legjobb hároméveseket... 
 
Képek: Racing Post
 
Facebook