Prix du Jockey Club, nem kistesó

Az epsomi kavalkád után, vasárnap Chantilly számít a figyelmünkre.

 

  
Vezető szerkesztőnk egy kiváló írásban (igaz egy más lap hasábjain) már ecsetelte milyen fantasztikus hétvége áll előttünk. Alig 24 óra leforgása alatt lefutják az öreg kontinens két legfontosabb derbyjét, és bármennyire is ikonikus az angoloké, a franciák is kitesznek magukért.
 
Az avatatlan szemek azt gondolhatnák, hogy a Prix du Jockey-Club, azaz a Francia Derby, az alig 24 órával korábban lefutásra kerülő Epsom Derby árnyékában, „megtűrt kistestvérként teljesíti küldetését”, de ez abszolút nem így van. Olyannyira nem, hogy a gall kiadásban, rendre nagyobb létszámú és sokszor erősebb mezőny áll starthoz, mint a világ leg-leg-leg futamában. Persze ne feledjük: a táv itt 300 méterrel rövidebb, azaz 2100 méter, a talaj nagy vonalakban sík, így azért kicsit más megmérettetés „ez” mint az eredeti, angol verzió.
 
 
 
 
Olivier Peslier éppen 20 évvel ezelőtt nyerte az első "Jockey Club" trófeáját 
 
Az idei esztendőben e sorok írásakor 13 a bűvös szám. Ennyi aspiráns próbál szerencsét, lép a halhatatlansághoz vezető útra. A már négyszeres győztes Andre Fabre „kivette” ugyan a mezőnyből, a Prix Djebel nyerő és angol 2000 Guineas 3., Al Wukair-t, de még mindig 3 trenírozottja maradt állva, igaz egyikük sem képvisel igazán jó esélyt. A másik trénerzseninek, erre a trófeára évek óta ácsingózó, Aidan O’Briennek viszont 4 lova indul, de neki sincs idomítottja a fogadók kedvencei között. Az előrefogadások szerint ugyanis Jean-Claude Rouget Poule d'Essai des Poulains győztese Brametot és a 72 ezer euróért (!) utónevezett Recoletos küzdelmére számítanak leginkább a rutinos játékosok. Mindenképpen Carlos Laffon-Parias lova (ő a képen) felé billenti a mérleg nyelvét, hogy nagy riválisával ellentétben ő már futott, sőt győzött (Prix Greffulhe) 2000 méteren is.
 
Kiváló szórakozás vár ránk vasárnap délután, a lóversenyvilág egyik legfestőibb pályáján. Figyeljék önök is a Chantilly-ből érkező képeket, válasszanak (minimum) egy kedvencet, fogadjanak és szórakozzanak jól.
 
Foto: ScoopDyga és France Galop
 
Facebook