238. Epsom Derby & Oaks

Alig lehet szavakkal leírni, micsoda befutókat hozott a 2017. évi Investec Derby Festival.

 
 

Az egész lóversenyvilág tűkön ülve várta az Epsom Derby-t, nem okvetlenül: a legnagyobb, legszínvonalasabb, legfontosabb verseny, amit galoppló valaha megnyerhet. Már pénteken megteltek az epsomi lelátók, mikor is két Gr1-es futammal hangolt a szigetország krémje a szombati klasszikusra. Mindenki összegyűlt a királyi családtól az átlagemberekig, hogy láthassák, kiket emel a halhatatlanságba idén az Epsom Downs.

Pénteken a legjobb idősebb klasszisokkal hangolódtunk a klasszikusokra, ugyanis a Coronation Cup olyan indulókat sorakoztatott fel, mint a Breeders' Cup-nyerő Highland Reel és Journey, a tavalyi Epsom Derby két dobogósa, US Army Ranger és Idaho, vagy az Eclipse Stakes-győztes Hawkbill.

Hiába azonban a nagy nevekkel teletűzdelt mezőny, a rossz időjárás, vagy az, hogy utolsó pillanatokban érkezett a verseny helyszínére, a favoritra nem volt orvosság: Highland Reel Ryan Moore-ral a nyeregben remek taktikájú verseny után magabiztosan szerezte meg pályafutása ötödik Gr1 besorolású győzelmét. Galileo fia végig az élen galoppozva kaptatott fel az epsomi dombtetőre, majd a célban ugyan Hawkbill kisebb küzdelembe kényszerítette, könnyedén rázta le - a végén hajrázó Frontiersman-t úgyszintén.
 
 
 

Ha nincs Highland Reel, a Godolphin és Charlie Appleby házibefutót ünnepelhetett volna, így azonban immár nyolc Coronation Cup-győzelemmel Aidan O'Brien döntötte meg saját rekordját. "Ryan remekül lovagolta. Ő egy nagyszerű ló, nagyon sokoldalú. Taktikus sebessége van és jól kitart. Tényleg csodálatos ló." - nyilatkozta idomítottjáról az ír trénerzseni.

239. Epsom Oaks-ban aztán épp O'Brien hozta el a dobogó alsó fokait, hiába indított három kancát is. Legnagyobb reménysége, Rhododendron a második, míg Alluringly távoli harmadikként ért célba. Aki pedig ellopta a show-t, és az eső áztatta pályán leiskolázta a mezőnyt, az nem volt más, mint az idei év egyik legnagyobb felfedezettje, Enable. A Cheshire Oaks győztese sokáig nagyot csatázott Rhododendron-nal, az utolsó 100 méteren azonban ellenfelének szemmel láthatóan elfogytak a tartalékai, Nathaniel lánya pedig kegyetlenül kihasználta ezt, és a célvonalban már öt hosszal volt elől.

A pej kanca győzelmével számos rekord és sorozat dőlt meg: a Juddmonte 200. Gr1-győzelmét ünnepelhette tenyésztőként, az Eclipse Stakes és "King George"-nyertes Nathaniel-nek apaménként első Gr-besorolású sikere egyből egy klasszikus futamban született meg. És hogy a dolog másik oldalát is nézzük, megszakadt O'Brien régóta tartó veretlenségi sorozata a klasszikusokat tekintve.
 
 
 
 
Az újdonsült királynő, Enable 
 

Így Aidan O'Brien és Ryan Moore helyett végül John Gosden és Frankie Dettori örült a végén. "Amikor láttam, hogy Ryan-ék kifele mennek, azt gondoltam 'Istenem, bajban vagyok', de tudtam, hogy a lovam egyenesben tud maradni a célig és elhúzott. Micsoda remek kanca!" - nyilatkozta Dettori, aki a Derby-ben szintén Gosden képviseletében száll(t) majd nyeregbe, ráadásul a jó esélyű Cracksman-nel.

Szombatra a Derby-re azonban kivirult az ég, így minden adott volt egy remek versenyhez. És micsoda remek versenyt is hozott a 238. Epsom Derby! A célegyenesben két aspiráns nagy csatározása helyett végig zajlottak a küzdelmek, folyamatosan új és új lovak tűntek fel, míg végül meglepő siker született, de ne szaladjunk ennyire előre!

O'Brien Douglas Macarthur-je ment el vezetni, és ugyan elsőre azt gondolhattuk, csak esélyesebb tréningtársainak, például Cliffs of Moher-nek diktálja a tempót, de nem így történt. A célegyenesre vezető kanyarban feljött mellé a favorizált Cracksman, de úgy tűnt, sikeresen visszaveri a támadást. 200 méterrel a vége előtt került csak élre nagy küzdelmek árán Frankel fia, ki nem ünnepelhetett azonban, hiszen Cliffs Of Moher és Eminent is nagyot hajrázott. Közöttük kisebb dulakodás tört ki, amiből mégis Wings Of Eagles jött ki legjobban: Padraig Beggy-vel a nyeregben csak hátulról figyelte a lökdösődést, majd amint utat talált, megindult, és egészen a célig meg sem állt.
 
 
 
 

Habár Pour Moi fia 40-szeres pénzt ért a fogadóirodáknál, outsider-nek mégsem nevezhetjük, hiszen korábban második volt Venice Beach mögött a Chester Vase-ban. Aidan O'Brien, ha nem is a legvártabb módon, de elhozta a Derby-t ráadásul Cliffs Of Moher is megállta helyét a dobogó középső fokán befutva. Őket Cracksman és Eminent követte, akik egyaránt Frankel első évjáratú csikói közül valók. Az egykoron szuperklasszis versenyló, ivadékai úgy tűnik ott vannak az európai élvonalban, mi pedig kíváncsian várjuk, hova vezet útjuk ezt követően.

Ezt a kérdést azonban csak a jövő válaszolhatja meg, azt ellenben már tudjuk, ki vált két és fél perc alatt reménységből a történet főhősévé: Wings Of Eagles, valamint a meglehetősen tapasztalatlan, első Gr1-sikerét ünneplő Padraig Beggy, no meg persze a hatodik Derby-trófeáját begyűjtő O'Brien és a Ballydoyle. "Padraig egy briliáns lovas - mindig is világszínvonalú zsoké volt." - dicsérte "felfedezettjét" O'Brien.

"Amikor ezekben a színekben lovagolsz Aidan O'Brien-nek, sosem kell aggódnod a díj miatt, mert mindig kapsz egy esélyt." - nyilatkozta örömmámorban a zsoké. "Egy nagyszerű lefutást adott. Egy kissé balszerencsénk volt, de jókor törtünk az élre." 
 
 
 
 
O'Brien-házibefutó: Wings Of Eagles mögött Cliffs Of Moher 
 

Egy fenomenális versenyen vagyunk túl a gigászi hétvége végén. Páran már a közelgő Royal Ascot-ra tekintgetnek, de kétségkívül az év összecsapását láthattuk. Gratulálunk Epsom Downs hőseinek, és köszöntjük őket a világ tetején!
 
Képek: CNN, Racing Post, Daily Mirror
 
Facebook