Rouget ismét

2017-ben folytatódik a tavaly megkezdett álomév?

 

 

 Ilyen szoros volt az idei Prix du Jockey Club - Foto: Racing Post/Getty Images

 

Hiába a világsztár kollégák félelmetes idomítottjainak névsora, a csúcskategóriás versenyeket illetően bevillan elénk Jean-Claude Rouget álomszezonja. Az általunk többször méltatott kiváló idomár talán csak Aidan O’Brien-től látható elképesztő eredménysort produkált 2016-ban, míg az idei esztendő hat lefutott (francia) Gr1-es partyjából háromnak az első díja már az ő vitrinjét díszíti, azaz minden esély megvan rá, hogy folytassa álomszerű karrierjét.

Mielőtt rátérnénk azonban a Francia Derbyre érdemes egy szó erejéig visszapillantani még az angol kiadásra, aminek végeredménye nem kis eufóriát váltott ki Franciaországban is. Egészen megható volt látni azt az interneten futótűzként terjedő képet, amikor is a győztest tenyésztő Forien család pezsgővel ünnepel a világraszóló győzelem után, ráadásul „a mamának” Ysoldina-nak is ők a tenyésztői. 

 

 

No, de nézzük, mi is történt Chantilly-ban június 4-én. Egészen parádés versenyt hozott az idei „Jockey Club”, amelyben végül 12-en álltak starthoz. Ők azonban még véletlenül sem voltak tucat résztvevőknek nevezhetők, mert Európa legkiválóbb hároméveseit szólították startgépbe. 200 (vagy talán még 100) méterrel a cél előtt is azt gondolhattuk, hogy Olivier Peslier 20 évvel első Jockey Club trófeája után újra megdicsőül, de ahogyan a Racing Post írja, Recoletos a fináléban nem rendelkezett plusz kapacitással, azaz amikor megtámadták ő már képtelen volt újítani. Nem úgy, mint a kívül repesztő Waldgeist-Brametot páros, akik egy káprázatos befutó után szerezték meg az első két helyet. Andre Fabre idomítottja, alig egy hónappal ezelőtt Recoletos-tól kapott ki a Prix Greffulhe-ben, most pedig egészen közelről nézte, hogy Brametot (Cristian Demuro) a 2000 Guineas után a Derby-t is behúzza. Jean-Claude Rouget ismételten derbynyerőt készített tehát. 

 

 

 

 

Brametot gyakorlatilag veretlen. Az egyetlen alkalom, amikor nem nyert túl erősen „pullozott” és emiatt erősen lovagolni kellet, így ő a nagy bajnokok közé tartozik, akiket valaha edzettem. Azonban minden versenyében rettegünk, mert soha nem áll élre. Két Gr1-et nyert fejhosszal és rövid-fejhosszal, de természetesen egy fantasztikus ló. A verseny nagy részében nem aggódtam, de azért ennyire hátul még sosem helyezkedett, mint most. A célegyenesbe forduláskor azt hittem kikap, de megmutatta, hogy ő egy igazi harcos  – utalt Rouget arra, hogy gyakorlatilag a mezőny végéről, hihetetlen hajrát produkálva győzött Rajsaman fia, aki az új évezred 3. Guineas-Derby duplázója lett, Shamardal és Lope De Vega után.

Waldgeist-tel Hurrican Run sikerét "másolnák", aki szoros itteni második helyezés után az Ír Derby-ben dicsőült meg, így vele is Curragh-ba utaznak, míg Brametot legfőbb kihívása az ARC lesz.

Érdekesség, hogy a kétszeres klasszikus nyerőt, nevetséges áron, 26 ezer euróért vásárolták meg az Arqana 2014-es weanling árverésén, és Sylvain Vidal májusban eladta részesedését a ló tulajdonjogából, így most szembesült vele, hogy valószínűleg élete legrosszabb döntését hozta. Ennél is érdekesebb, hogy az kétszeres klasszikus győztest adó papa, Rajsaman 2013-ban 4,000 eurós áron kezdett fedezni. Hogy mennyi lesz ez a szám 2018-tól? Tippeljék meg Önök...

 
Facebook