Krónika – túl az Óperencián

Vagy inkább óceánon: egy csokorra való kihagyhatatlan amerikai újdonsággal érkezik az e heti krónika.

 
 
Bal A Bali nyergében Mike Smith mosolyog. Fotó: Santa Anita Park
 
 
Mivel Európa gőzerővel robog a klasszikusok és királyi mérkőzések sínén, azokat szégyen lett volna nem egész terjedelmes cikkben megtárgyalni. Így most a háttérben megbúvó USA lovai dugják ki fejüket az árnyékból, kik mellett nem mehetünk el szó nélkül…
 
Következik ugyanis a visszatérések korszaka! Miután a tavalyi Breeders’ Cup Juvenile Turf bajnok Oscar Performance-nak két próbálkozás után háromévesen is sikerült visszatérnie a győztesek körébe szombaton a Belmont Park-i Pennine Ridge Stakes (Gr3) alkalmával, valaki az ország másik partján is magasabbra repítette eleve is széles körben elterjedt hírnevét. A BloodHorse által csak „Comeback King”-nek (Visszatérő Király) nevezett brazil Hármas Korona hős Bal A Bali második Gr1-győzelmét aratta Észak-Amerikában.
 
„Ez annyira izgalmas. Mindig is egy nagyszerű ló volt. Akadt pár problémája az életben, de túlnőtt rajtuk. Nagyon szerencsés ló, hogy két olyan tulajdonoscsoportja van, kik a legjobbak az üzletben, és megengedték, hogy azt tehessem vele, ami a lejobb számára – és ennek a gyümölcse az, amit ma láthattak.” – nyilatkozta a büszke tréner, Richard Mandella Santa Anita-i Shoemaker Mile után.
 
A legendás lovak háta mögött található Mandella (aka Pleasantly Perfect, Gentlemen, Beholder trénere) arra reflektált, hogy egy szerény amerikai szereplés után a Calumet Farm-hoz kerültek eladásra a tenyésztési jogok, kik úgy döntöttek, még kitolják a versenykarrierjét. Milyen jól is tették, hiszen Put It Back hétéves fia legeredményesebb szezonját tapossa éppen.
 
 
 
 
Mike Smith alatt Songbird edz Zoe Metz képén.
 
 
Ahogyan azt reméljük Arrogate is teszi: a versenylovak íratlan szabályait pofátlan könnyedséggel átugró négyéves telivér négy hónappal dubai diadala után visszatérésre készül, hogy ott folytathassa, ahol abbahagyta – a csúcson. Bob Baffert a július 22-ei San Diego Handicap-et (Gr2) nézte ki Del Mar pályáján a nagy viszontlátásra. (Ugyanitt folytatta veretlenségi sorozatát a nagy nemezis, California Chrome is egy éve.)
 
Nem csak egy négyéves csillag mocorog a tréningpályán: Songbird-öt hamarosan újra látjuk! A sajtó már hónapok óta izgatja a galopposok fantáziáját a vereséget csak egyszer megízlelt kanca visszatéréséről, de mi szándékosan vártunk a majdnem biztos pillanatig. Jól is tettük, mert az eredeti terv vett egy kanyart, így a homok hercegnője a most szombaton esedékes Belmont Stakes-napi parti alatti Ogden Phipps Stakes-ben (Gr1) nyitja meg idei szezonját. Hogy mi lett volna az eredeti terv? A múlt szombati, egyetlen legyőzőjéről elnevezett Beholder Mile-ban lépett volna először színre – de annak mezőnyét tulajdonosa, Rick Porter túl erősnek, dollárjainak számát túl soványnak ítélte. (A kaliforniai Beholder Mile 400 ezer dollárt, míg a New York-i Odgen Phipps 750 ezer dollárt oszt szét a legjobbak között. Porter bár nem tudta kialkudni az egymilliós summát az utóbbihoz az utolsó klasszikus miatt, de kancája ingyen utazhat a „Nagy Almába” a NYRA jóvoltából.)
 
 
 
 
 Heroikus küzdelem. Fotó: Twitter
 
 
De milyen is volt a Beholder Mile (Gr1) a káprázatos Songbird nélkül? Hiánytalan: nevetségesen kevés ló adott elő egy tiszteletre méltó darabot. Az angliai futamokat idéző létszám-minőségrendszernek megfelelve három Gr1-győztes (köztük egy Breeders’ Cup bajnok) sorakozott fel a startboxokban Santa Anitában, hogy végül a névadó királynőt kétszer is térdre kényszerítő Stellar Wind (Curlin) a célig tartó küzdelméből Vale Dori-val egy fejhosszal jobban jöjjön ki a végén. Azután a két, Beholder fölött aratott győzelem után ezzel teljessé tette a „készletét” John Sadler nagyszerű idomítottja. Stellar Wind-et és Vale Dori-t Finest City követte a célba – ily csekély indulónál muszáj volt ezt megjegyeznünk.
 
A csorbult mezőnyök azonban nem csak Santa Anita legmagasabb szintű versenyeibe nyestek bele: az indulók hiánya már két csütörtöki versenynapot is kitöröltettek idén a naptárból. Amerika kifogyott volna a lovakból?!
 
Facebook