Krónika – irány kelet!

A világ nagyjai mind csomagolnak, hogy hazájuktól keletebbre is bearanyozzák a nevüket.

 
 
 
Tommy Berry helye Chautauqua nyergében nem lesz veszélyben, ugyanis a Team Hawkes tréningcsoport mindenével támogatja a Berry elé került lehetőséget, kik a sztár sprintert tartják istállójukban. Fotó: Kenneth Chan
 
Kezdjük hát e heti krónikánkat egy igazi világutazóval: Highland Reel-el. Az október 28-ai Cox Plate-re már jó előre kiküldték a meghívókat, és az exkluzív partira hivatalosan is visszavárják Galileo ötéves fiát. Aidan O’Brien idomítottja 2015-ben testközelből láthatta, ahogyan a turf királynője, Winx először ragadta magához a Cox Plate trófeáját, de azóta a harmadik hely óta ő maga is egy királlyá nőtt a pályán. Hongkongban, Angliában és Amerikában is megismerte a felsőkategóriás sikereket, összesen öt Gr1-es díjat begyűjtve. Ha két évvel később visszatér az ír telivér Moone Valley gyepére, isteni párbajra lesz kilátásunk vele, és a 17 verseny óta veretlen csodakancával, Winx-szel. (No meg a további 10 Gr1-bajnok meghívottal a világ minden tájáról.)
 
De nem mindenki csak érkezik Ausztráliába – akadnak távozók is az elit tömött soraiból: a világhírű Tommy Berry elhagyja Sydneyt, hogy Hongkongban folytassa káprázatos karrierjét. John Moore lovai nyergében eddig sem volt idegen látvány, hiszen olyan legendák kantárszárait fogta már az ausztrál a kezében, mint Designs On Rome, vagy Military Attack. A 26 éves zsokénak már saját családjára is gondolnia kell, ezért döntött a költözés mellett:
 
„A lovaglás Sydneyben nagyon időigényes dolog, így az elmúlt 12 hónapban alig töltöttem időt a családommal, mert akármikor, ha szabadnapom volt, belföldön vagy Hongkongba repültem lovagolni. Tehát ha teljes munkaidőben leszek Hongkongban, akkor csak heti két napot lovagolok, és lehetőséget fog adni arra, hogy többet lehessek a családom mellett.”
 
Berry-t nem először foglalkoztatja a hongkongi költözés: „Mikor John Moore 2012-ben először kért fel, úgy éreztem túl fiatal vagyok Hongkonghoz. Majd újra megkérdezett a következő évben, de Nathan (az ikertestvére – szerk.) épp hogy csak elhunyt, így nem akartam otthagyni a családom. Eddig mindig volt valami, ami visszafogott, de most úgy érzem, eljött az idő Hongkongra.”
 
 
 
 
American Patriot: a Maker's 46 Mile küzdelmes bajnoka. Fotó: TDN
 
 
Az Államokból újabb nagyágyú kerül repülőgépre, hogy szerencsét próbáljon a Royal Ascot-on. Az áprilisi Maker’s 46 Mile Stakes(Gr1) bajnoka, American Patriot erősíti az idén nagyon fellelkesült amerikai csapatot a királyi találkozón. Frankie Dettori-val a nyergében a négyéves War Front utód a Queen Anne Stakes bajnoki címére pályázik, ahol tavaly is tengerentúli nyertesnek lengedeztek a cilinderek.
 
És ha már Royal Ascot: a jelenleg is futó zsoké és tréner kitüntetések mellé idén bevezetik a „Royal Ascot Vezető Tulajdonosok Díját” is. A hét során a begyűjtött első helyek fognak számítani – és csak egyezéskor veszik figyelembe a helyezéseket. Charlie Liverton, a Royal Ascot vezérigazgatója így nyilatkozott:
 
„A Royal Ascot a síkszezon egyik legvártabb meetingje, mely az angliai lovasok mellett a tengerentúliak fantáziáját is ugyanúgy megmozgatja. Észrevéve, mekkora részt is játszanak a tulajdonosok a hét során, ez a díj nagy örömünkre lesz bevezetve és alig várjuk a versengést.”
 
 
 
 
Invincible Spirit. Fotó: Horse Deals
 
 
Ahogyan a Royal Ascot is mérföldköveket hagy maga után, úgy teszi Invincible Spirit is: június 3-án Inns of Court győzelme a Prix du Palais-Royal (Gr3)-ban Maisons-Laffitte gyepén világhírű apjának 100. black-type és egyben 50. Graded/Group bajnokává vált. A már 20 éves tenyészmén június 4-éig bezárólag 889 nyertes ivadékkal, és több, mint 75 millió dolláros össznyereménnyel gazdagította a világ galoppsportját. Idén Inns of Court a negyedik vastagbetűs utódja. Invincible Spirit 2003-ban 10 ezer eurós árfolyammal kezdte karrierjét, ma 120 ezer euróra nőtt az ára.
 
A héten sajnos muszáj egy szomorú hírrel zárnunk a krónikánkat: az amerikai galoppsport egyik ikonja, a történelem egyik "legkeményebb telivére", Holy Bull 26 évesen örök nyugalomra tért. Idős kora miatt elaltatásra került a Jonabell Farmon. Jimmy Bell, a Jonabell 2001-es eladása előtti vezető így nyilatkozott élete lováról:
 
"Ha az elmúlt 25 évből összeállítanád az álomistállódat, Holy Bull egészen biztos benne lenne a top 5-ben. Olyan lovak, mint Holy Bull nem teremnek minden fán. Mindig is mondtam, hogy ő nem specialista volt - mint rövidtáv, turf, homok, vagy hosszútáv. Ő egyszerűen egy fantasztikus versenyló volt. Nem említheted meg a nevét anélkül, hogy a harciasság, eltökéltség és merészség jelzőket ne ejtenéd ki a szádon." 
 
 
 
 
Isten veled, Holy Bull! Fotó: TDN 
 
 
Hat Gr1-győzelemmel, 1994-es Év Lova címmel, egy hellyel a Hírességek Csarnokában és egy tucat kiváló ivadékkal a háta mögött hagyott itt minket Holy Bull. A Jonabell Farmon, ahol tenyészkarrierjét töltötte, lesz eltemetve.  
 
Facebook