Tízet előre

Drámai verseny hozott a Prix de Diane idei kiadása.

 
 
 

Színpompás környezetben, remek hangulatban szólították startgépbe a 16 aspiránst az idei Francia Kancadíj (Gr1, 2100 m, 1 millio Euro) előtt. Már kora délutántól DJ hangolta az elegáns, valamint a kevésbé elegáns lóversenyrajongókat Chantilly-ban, akik mind kíváncsiak voltak Európa egyik legfontosabb galoppfutamára. 
 
Beharangozónkat ugyan már kedden megírtuk, de az esélyek nem változtak a hátralévő időben. Gyakorlatilag csak a hatalmas médiafigyelem közepette induló Terrakova és Shutter Speed sikerét tudták elképzelni a játékosok. Nos, nem is igazán fogtak mellé, hiszen a két kanca egymást követve ért célba, csak éppen a harmadik és negyedik helyeken osztoztak a végelszámoláskor.  
 
A drámai kancadíj startja után a mezőny még együtt látszott, de durván 800 méterrel a cél előtt Ryan Moore feltartotta Aidan O’Brien egyetlen reménységét, Rhododendron-t. Mint később kiderült szerencsére nem megsérült, hanem Ryan (meg nem erősített hírek szerint) vérzést tapasztalt és azonnal kivette a versenyből az ír aspiránst. Az egyenesbe fordulva jöttek aztán a kaotikus jelenetek, amikor is Vue Fantastique rakoncátlankodása majdnem tragédiához vezetett. Olivier Peslier alatt erősen tört befelé, így gyakorlatilag Soumillonék „elé tolta” Monroe Bay-t.  Jean-Claude Rouget idomítottja, Onthemoonagain hatalmasat bukott a belgával. 
 
 
 
 
 
 
 
Azt hiszem nincs olyan szakíró a világon, aki ilyenkor teljes figyelmét a befutónak tudná szentelni. Aggódva vártuk Christophe-ról érkező híreket, de megnyugodhattunk: megütötte ugyan a vállát, azonban kórházba nem kellett szállítani, jegelték a sérült testrészt. A nap hátralévő futamait természetesen lemondani kényszerült.
 
Soumillonék bukása után Frankie Dettori megindította Shutter Speed-et, akivel csak az a Senga tudott lépést tartani, aki meglehetősen késleltette a startot, ugyanis nem óhajtotta elfoglalni helyét a gépben. Pascal Bary idomítottja 100-al a vége előtt ellépett a Gosden trenírozástól, és hiába érkezett hátulról nagy sebességgel a Sistercharlie  - Terrakova duó, nekik csak a dobogó alsó fokaik jutottak, míg Shutter Speed negyedik. Terrakova, csakúgy, mint anno anyja, Goldikova, harmadik a kancadíjban.
 
 
 
 
„Ő egy csodálatos kanca. Eddig talán túl rövidre futtattuk. Mindenki bízott benne, Ő ezt ezzel a nagyszerű győzelemmel hálálta meg." - mondta a képen látható Pascal Bary.
 
Mit mondanék? Ez nem az én sikerem. Én csak követtem Frankie-t. Amikor ő indított én is, és amikor többet kértem lovamtól, ő rá is tett.” - értékelt szerényen Pasquier.
 
 
 
Az első négy helyezett ló trénere közül csak Henri-Alex Pantall nem volt elégedett. Nem mellesleg joggal, hiszen Sistercharlie-nak nem volt zavartalan versenye, de Head („Terrakova nagyon jól futott, és nagyszerű teljesítményt nyújtott”) és Gosden is dicsérte idomítottját („Frankie Dettori nagyon jól lovagolt, egy ponton úgy nézett ki, hogy nyerni fogunk, de a győztes egyszerűen csak egy jobb ló. Nagyon elégedett vagyok.”).
 
Meglepetés a javából, hiszen Blame lánya csak 11. volt az 1000 Guineas-ben. 
 
Senga győzelme a lovasnak, Stephane Pasquier-nek az első, Pascal Bary-nek a második, míg a Niarchos családnak a negyedik Prix de Diane sikert jelenti. Maryline Eon a kancadíj első hölgylovasa 8. helyen ért célba Yellow Storm-mal.

A francia lóversenyünnep igazán méltó felvezetése volt a kedden startoló Royal Ascotnak, és nem csak a kalapok tekintetében.
 
Képek: racingfotos.com, equidia twitter, Jour de Galop twitter
 
Facebook