Emóciók

Van csodálatosabb sport a lóversenynél? Aligha.

 
 


Három napja figyeljük az ascoti versenyeket. Angliában élő magyaroktól (is) tudjuk, mennyi izgalom, idegeskedés és körömrágás előzi meg a hivatalos indulóadást/lovasítást, amikor arról (is) döntenek, hogy a reménységünk egyáltalán indulhat-e, akárcsak a legkisebb versenyben is a királyi gyepen, ahol akár 22-23 ellenfél is várhat rá. Talán tényleg elcsépelten hangzik, de ettől még tény: aligha van felemelőbb (és innen nézve talán felfoghatatlanabb) érzés ebben a sportágban annál, mint amikor valakinek lova győzni tud a Royal Ascoton.
 
 
 
 
Peslier sárga sapkában 
 
Mit mondjon akkor a többek által talán már leírt Olivier Peslier, aki  Coronet (Dubawi) nyergében 16. RA győzelmét szerezte meg a Ribblesdale Stakes-ben (Gr2, 2414 m)? 
 
Vagy mit mondjon a szavakat kereső Michael Bell, miután idomítottja, Big Orange (Duke Of Marmalade) káprázatos finish után győzött minden idők egyik legepikusabb Gold Cup-jában, ahol 4000 méter után is csak célfotó tudott dönteni közte és a címvédő Order of St George között?
 
"Nem lehet szavakkal leírni ezt az érzést. Büszke és boldog vagyok. Ő egy szupersztár"
 
- mondta könnyeivel küszködve, majd elment átvenni az első díjat. Őfelségétől
 
 
 
 Big Orange a csúcson 
 
Mit érezhetett Oisin Murphy, amikor Benbatl-al (Dubawi) megnyerte a Hampton Court Stakes-t (Gr3, 2000 m) és ezzel első sikerét ünnepelhette a királyi sorozatban? 
 
Mit érezhet Maktoum sejk, a Godolphin tulajdonosa, amikor is (a nyitónap után ma is) kettős győzelmet ünnepelhettek egy futamban? A King George V Stakes-ben First Nation előtt célba érő Atty Persse, ráadásul Frankel első Royal Ascot nyerője, ahogy a zsokétanulónak, Kieran Shoemark-nak is ez volt a(z első) nagy dobása. 
 
Vagy mit érezhet a "lóversenyzés legrettegettebb párosa", azaz Aidan O'Brien és Ryan Moore, akiknek minden napra jut minimum egy siker, ma éppen Sioux Nation (Scat Daddy) révén a Norfolk Stakesben (Gr2, 1000 m)?
   
Ugye, hogy nincs csodálatosabb sport a lóversenynél?
 
Holnap folytatjuk a Royal Ascot 4. napjával. 
 
Képek: At The Races twitter, Racing Post twitter, Graet British Racing twitter
 
Facebook