Júliusi összefoglaló I. - Visszavágók és visszatérések

Ugyan nyári szünetünk időpontjában valóban kevesebb volt a csúcsfutam, azt korántsem állíthatjuk, hogy az elmúlt egy hónapban megállt volna a lóversenyszezon. 

 
 
Fej fejt a Coral-Eclipse finisében. Fotó: Racing Post

A Royal Ascot óta a Racing Portal csapata nyári szünetre vonult, így Önök valószínűleg nem értesültek róla, hogy pörgött fel szempillantás alatt az ír lóversenyzés, hogy Sandown gyepén először csaptak össze a háromévesek az idősebb lovakkal, vagy hogy két nagy évjáratversenyt is futottak a telivérek Chantilly-ban. Legalábbis mostanáig, ugyanis két részben olvashatják nyári összefoglalónkat. Nézzük hát, mi történt Európában az elmúlt hónapban!

A júliust egyből egy igazi csemegével indították az írek, ugyanis az epsomi legjobbak csaptak össze az Irish Derby-ben, hiszen a derbyk derbyje után többek között starthoz állt az ott nyerő Wings Of Eagles, Cracksman és Douglas Macarthur is. Egyikőjük sem ünnepelhetett azonban, ugyanis a szintén Epsom Derby-ről érkező Capri jött ki győztesként az utolsó métereken kialakult hatalmas csatában.

Aidan O'Brien tehát ismét tarolt, Galileo fia a legutóbbi hatodik hely után a csúcsra ért Seamie Heffernan-nal a nyergében, de a többieknek sincs okuk búslakodásra. A győztestől mindössze fél hosszal lemaradó, harmadikként végző Wings Of Eagles bebizonyította, nem volt véletlen a júniusi outsider-sikere, míg Cracksman csak hajszállal csúszott le a csúcsról. Ezzel nem csak ő, de apja, Frankel sem szégyenkezhet, ugyanis kijelenthetjük: megvan a veretlen szuperló első klasszis ivadéka, és lassan, úgy tűnik, beválthatja a hozzá fűzött reményeket tenyészlóként is.
 
 
 
 

Egy nappal később már a gallokra figyeltünk, ugyanis a legjobb idősebb lovak mérettettek meg a Grand Prix de Saint-Cloud keretei közt. A 2400 méteres versenyben sajnos egy esés is történt, de legtöbbünk számára nem ezért lesz emlékezetes, ugyanis Zarkava, a szuperkanca Dubawi-tól született fia, Zarak diadalmaskodott egy izgalmas finis után, ezzel első Gr1-es trófeáját begyűjtve. A pej mén korábban már kétszer is második lett a legfelső szinten, és már világklasszisként ismerték el, most azonban csúcsra ért Dupre idomítottja, miután maga mögé utasította Silverwave-t és Armande-ot.

Július második hétvégéjén a Godolphinnak állt a zászló, ugyanis kis híján dupla Gr1-győzelmet arattak, de nem rohanjunk ennyire előre! Július 8-án először találkoztak a háromévesek idősebb társaikkal a Coral-Eclipse Stakes-ben. A Godolphin Barney Roy-ának még annál is kevesebb hiányzott, mint Cracksman-nek az előbb említett Ír Derby-ben, pedig olyan nevekkel volt teletűzdelve a mezőny, mint például Decorated Knight vagy Cliffs Of Moher. Aki előtt pedig mindenkinek fejet kellett hajtania,az Sir Michael Stoute idomítottja, Ulysses volt, akit Jim Crowley lovagolt győzelemre.
 
 
 
Thunder Snow újra a csúcson. Fotó: France Galop 
 

Következő nap ismét Franciaországra tekintettünk, ahol a háromévesek mérföldes versenyében megvigasztalódhatott a Godolphin-csapat. Thunder Snow a jó helyezések és amerikai kitérő után újra hozta dubaii formáját, és Soumillion-nal diadalmaskodott a Prix Jean-Prat-ban. Helmet fia magabiztosan utasította maga mögé kis számú "hazai" ellenfelét, ezzel megszerezte második Gr1-trófeáját, ismét a franciák elől ellopva.

Holnap folytatjuk az összefoglalónkat, és egy hétvégén barangolunk el Párizsba, Curragh-ba, és nem utolsó sorban Newmarket-be két évjárat-összehasonlítóra...
 
Facebook