Júliusi összefoglaló II. - Háromévesek szuperhétvégéje

Július harmadik hétvégéjére barangolunk második nyári összefoglalónkban.

 
 
Soumillon 100. Gr1-győzelmét szerezte Shakeel nyergében. Fotó: France Galop 

Ha francia 2400 méteres Group 1, akkor Aga Khan-nak, Alain de Royer Dupre-nek és Christophe Soumillon-nak áll a zászló -legalábbis a júliusi versenyek ezt mutatták. Zarak Grand Prix de Saint-Cloud sikere után 14-én ugyanis ismét ők örülhettek, mikor Shakeel diadalmaskodott a Grand Prix de Paris-ban. Dalakhani fiának Fortuna is fogta a kezét a háromévesek klasszikusában, és habár hatalmas csatározás után is fej-fejt futottak be a Dante Stakes-nyerő Permian-nel, a célfotó a hazai aspiránst hozta ki győztesnek.

Shakeel illusztris szigetországi társaságot utasított maga mögé, hiszen a vert mezőnyben szerepelt Pemian mellett többek között Venice Beach vagy Orderofthegarter is, ráadásul ezzel Soumillon jubilált, ugyanis a belga sztárzsoké épp 100. Gr1-győzelmét szerezte!

Newmarket-ben sem bízták a véletlenre a szervezést, ugyanis kétnapos versenyhétvégét hoztak össze 2 Gr1-es évjárat-összehasonlító csúcsfutammal. Pénteken a legjobb középtávú kancák találkoztak a Falmouth Stakes-ben, a mérföldes versenyben azonban azon túl, hogy mindössze ketten képviselték az idősebb korosztályt, nem is tudtak beleszólni a verseny kimenetelébe, hiszen az öt hároméves egymás között osztotta fel a pénzdíjas helyeket. Amennyire hullámzó formát mutatott korábban Roly Poly, annyira jól teljesít újabban, ugyanis War Front lánya immáron harmadjára dobogós a legfelső szinten, ráadásul a siker is megérett neki, és magabiztosan utasította maga mögé Wuheida-t és Arabian Hope-ot.
 
 
 
Harry Angel ezúttal nem engedett maga elé senkit. Fotó: Racing Post 
 

Szombaton a sprinterek csatáztak a July Cup-ban, ahol szintén nem volt orvosság a fiatalokra. Miután Ascot-ban fejet kellett hajtania Caravaggio előtt, itt nem csak neki, de az idősebb Limato-nak és Brando-nak sem adott esélyt Harry Angel, és Adam Kirby-vel a nyeregben begyűjtötte újabb trófeáját. Dark Angel fia ezzel megkérdőjelezhetetlenül a legjobb rövidtávfutók közé lépett, eddigi mérlege pedig egészen mesés: hat futásból háromszor nyert, háromszor második, pedig egy kivételével mindegyik Gr-besorolású volt.

A hétvégét Írországban zártuk az Irish Oaks-szal, ahol ugyanazt láthattuk, mint júniusban a futam brit megfelelőjében: Enable ismét eldöntötte a futamot, ezúttal öt hosszas előnnyel szállította a győzelmet a Juddmonte-nak Nathaniel első évjáratú lánya. Amit a pej kanca a pályán mutat, az több, mint klasszis teljesítmény: azon túl, hogy megszerezte John Gosden-nek és Juddmonte-nak az Oaks-duplát, mindkettőt olyan stílusban tette, hogy elállt tőle a nagyérdemű szava. Enable kétségkívül a legjobb hároméves kanca Európában, ezt ismét bebizonyította, és ennek fényében készülhet a mének ellen a "King George-ra".
 
 
 
Enable. Fotó: Racing Post 
 

"Nagyon jó képességű ló - nyilatkozta az őt lovagló Frankie Dettori. - Szerintem fejlődött Epsom óta." Nos, ebben nem vitatkozhatunk vele, de egy biztos: verhetetlen volt már akkor is, és kíváncsian várjuk, mire lesz képes a legjobb mének ellen.
 
Facebook