Krónika - nemzetközi nyár

Nyári szünetünkből visszatérve a heti krónika is újra megjelenik péntekenként, bár ezúttal a galoppvilág nem csak egy hetének történéseiről kell beszámolnunk. Európai összefoglalóink után tehát tekintsünk kontinensünk határain kívülre!

 
 
 
Songbird 14 startjából 13. győzelmét aratta a Delaware Park-ban. Fotó: America's Best Racing
 
 
Az Atlanti-óceán túlpartján már két éve Songbird az Egyesült Államok egyik zászlóvivője, ki a legnagyobb figyelmet kelti magára minden alkalommal, ha pályára lép. Nem is kezdhetjük tehát visszatekintőnket mással, mint a USA királynőjével: idei szezonja második startján szerény győzelmet aratott a Delaware Handicap-ben. Állandó társa, Mike Smith alatt nyolcadik Gr1-es trófeáját hódította el, de most csak klasszissága vitte át egy hosszal előrébb a célvonalon, mint ellenfelét. Smith (és más zsoké sem) nem gyakran keres kifogásokat egy győzelem után, de a harmadik Delaware Handicap trófeáját begyűjtő lovas szerint Songbird még nem érte el idei csúcsformáját.
 
Saratogában Smith még keményebben küzdött egy kanca nyergében a csúcskategóriás trófeáért: a Kentucky Oaks hősnő Abel Tasman kiemelkedő harciassággal egy fejhosszal vitte a Coaching Club American Oaks trófeáját Bob Baffert vitrinjébe. Baffert háza táján pedig csak úgy pörögtek az események: két potenciális telivér is beköltözött az istállójába – a dubai herceg, Mubtaahij és a hazai elit sprinterek egyik oszlopos tagja, Masochistic. Persze mindenki Baffert istállójának gyöngyszemére kíváncsi, a rekorddöntögető Arrogate-re: a világ legmagasabbra értékelt versenylova sokkoló San Diego Handicap (Gr2) negyedik helyezése után is még mindig a Pacific Classic felé vezető úton halad.
 
 
 
 
 
 
A turf királynője, Lady Eli tündérmeséje pedig tovább folytatódott: a veretlen kanca megküzdött a laminitisszal, majd ott folytatta a pályán, ahol abbahagyta. Bár visszatérése óta háromszor is a dobogóra kényszerült, múlt héten élete legjobbját nyújtotta: a saratogai Diana Stakes-ben sem egy érvénytelen start, sem egy óvás nem szabhatott gátat a királynő diadalának.
 
„Ma megmutatta, hogy ő egyike minden idők legnagyobbjainak. Ez most teljes mértékben az elszántsága volt. Büszke vagyok, hogy nem engedte magát a végén. Mindig lehagyja az ellenfeleit, ha látja őket.” – nyilatkozott trénere, Chad Brown.
 
 
 
 
Izgalmas az elején, izgalmas a végén... Fotó: America's Best Racing
 
 
Chad Brown azonban nem csak ekkor volt a fellegekben: a Belmont Oaks-ban nem csak nosztalgiázott, hanem tarolt. A Lady Eli nyomdokaiban vágtató New Money Honey a Breeders’ Cup után háromévesen is verte évjáratát New York Oaks-ában, ráadásul két istállótársa követte a célba.
 
Ugyanezt a receptet követte a mének kategóriájában Oscar Performance is: a BC bajnok telivér nemzetközi kihívókkal megtűzdelt mezőnyt hagyott állva a Belmont Derby Invitational-ban.
 
És ha már nemzetközi vizekre evezünk, muszáj Európába is visszabarangolnunk kicsit: hiába várjuk már kontinensünk ragyogó királynőjét, Minding-ot véglegesen visszavonultatták a versenyzéstől. Aidan O’Brien elmondása szerint mindig úgy fog visszaemlékezni rá, mint az
 

„egyik legjobb kanca, akit valaha tréningeztem.”

 
Az ír lovascsaládot most kisebb tragédia sújtotta, mikor Aidan lánya, Ana Killarney gyepén súlyosan bukott júlus 18-án. Lovát el kellett altatni, a 21 éves Anának, ki hazája vezető Apprentice zsokéja, nyaki és háti csigolyája is sérült, valamint arcát is erős ütés érte – mindkét arccsontja zúzódott. Az agyát nem érte sérülés, és novemberig legalább nem ülhet nyeregbe.
 
Az O’Brien família azonban még előtte örömhírt ünnepelhetett: július 15-én Actress vált a kiváló, O’Brien trenírozású Decleration Of War első Stakes-nyertes ivadékává, mikor Curragh gyepén megnyerte a  Jebel Ali Silver Anglesey Stakes-t (Gr3). Még azon a héten Franciaországban került két tenyészmén neve mellé az 50. black-type utód a listára: Dalakhani és Iffraj érték el ezt a tiszteletreméltó mérföldkövet Shakeel és Araaja révén.
 
A világ túlsó felén ugyancsak beváltottak egy ígéretet: a japán bajnok Orfevre már nem csak a pályán elért teljesítménye miatt érdemel figyelmet, hanem lassan ivadékai által is – fia, Kurino Kooning apja ötödik ivadéka volt, ki elérte a versenypályát, és az első, ki győztesen lépett le róla.
  
 
Nem volt ellenszer... Fotó: hkjc.com
 
 
De a felkelő nap országában nem csak tőlük volt hangos a sajtó: a Takarazuka Kinen-ben Satono Crown bizonyította, hogy decemberi hongkongi diadala Highland Reel előtt nem csak szerencse volt. Az ország krémje, Év Lova és Gr1-bajnokok sora láthatta, ahogyan Satono Crown karrierje második csúcskategóriás győzelmét aratta.
 
Míg Amerika foggal-körömmel és dollár milliókkal küzd a galoppsport újraélesztésén, Európa a tradíciók köntösével beburkolózva rá se hederít, Hongkongban szárnyal a lóverseny iránti érdeklődés. A 2016-2017-es év még az üzemeltetőket (CEO) is meglepte, mikor 87,1%-os emelkedést mutattak ki a fogadásokban, összesen pedig HK$117,456 milliárdos bevételt (15,25 milliárd amerikai dollár) könyveltek el, mely mondani sem kell, rekord.
 
Mással nem is zárhatnánk rendkívüli krónikánkat, minthogy eldőlt Hongkong egyik legnagyobb idei kérdése: a bennünket tragikusan korán itt hagyó Rapper Dragon-t választották az Év Lovának, ki a történelem első telivére, aki Hongkong mindhárom négyéves klasszikusában tarolt.
 
Facebook