Kentucky Derby, újratöltve

Igazi csemege volt a lóversenyrajongóknak a Haskell Invitational Stakes, hiszen a hét fős mezőnyből hat indulóra májusban favoritként tekintettünk a Kentucky Derby kapcsán.

 
 
Három májusi Derby-favorit fej fejt a Haskell céljában. Fotó: America's Best Racing 

Még mielőtt a fent említett amerikai csúcsfutamra térnénk, Franciaországban kalandozunk, ugyanis vasárnap délután futották a hároméves és idősebb kancák Deauville gyepén a Prix Rothschild-ot. A "vendég" Roly PolyFalmouth Stakes után ismét remekelt, és hatalmas küzdelemben maga mögé utasította Via Ravenna-t és Siyoushake-et. Aidan O'Brien már idei 12. (!) Gr1-győzelmét aratta. Amit mostanában mutat War Cry lánya, az több, mint korrekt, és felvetődik a kérdés, hogy vajon meddig jut el, mint "miler". Az azonban már szinte biztos, hogy Európa egyik, ha nem a legjobb középtávú kancája.

Ugyan sem a nyerő Always Dreaming, sem az évjárat egyik legnagyobb klasszisának vélt Classic Empire neve nem szerepelt az indulók listáján, mégsem túlzás a Kentucky Derby visszavágójának nevezni az idei Haskell Invitational-t, hiszen olyanokat szólítottak starthoz, mint az ott bronzérmes Battle Of Midway-t, a tavasz egyik legjobbját, Irish War Cry-t, vagy a sokáig évjárat-elsőnek kikiáltott McCracken-t.

Közülük utóbbinak alakult legjobban a futam, hiszen a célegyenesre érve olyan lendülettel ment el az addig vezető Battle Of Midway - Timeline - Irish War Cry trió mellett, hogy azt hihettük, ellopja a show-t. Nem így történt azonban, ugyanis még mielőtt eltávolodhatott volna a mezőnytől, kívül fej fejt érkezett Girvin és Practical Joke. A három aspiráns között az utolsó méterekig nyitva volt a verseny, majd az utolsó lépéseken Girvin végül elkapta McCracken-t, míg a megbízható Practical Joke maradt a dobogó alsó fokán.

"Jó érzés. Úgy alakultak a dolgok, ahogy kellett" - nyilatkozta a nyerő trénere, Joe Sharp. - "Nagyszerű csapatmunka volt: jó ló, jó tulajok... Ez sokat jelent."
 
 
 
 

Tale of Ekati fia tavasszal a Derby pontrendszere szerint favoritként érkezhetett volna a Churchill Downs-ba - senki sem kezelte azonban komoly esélyesként (hiszen ottani vezető pozícióját nagyban köszönhette a gyakorlatilag ellenfél nélküli győzelmének a Louisiana Derby-n), és be is bizonyosodott, hogy okkal: ugyanis mindössze tizenharmadikként ért célba a "rózsák futamában". Az azonban mára megkérdőjelezhetetlen, hogy megérdemelten volt ott Churchill Downs-ban, hiszen az említett tizenharmadik helyen kívül nem volt másodiknál rosszabb helyezése - igaz, nem is sokszor állították komoly feladat elé. Ezúttal azonban nívós mezőnyt utasított maga mögé, és kíváncsian várjuk, mit hoz Girvin számára a folytatás... 
 
Facebook