Krónika – Glorious Goodwood

Európa továbbra is nyári fesztiválszezonban ég – és nem máshol lobog legjobban a tűz, mint az angol versenyterek egyik legszebbikén, Goodwood-ban.

 
 
 
Sea The Stars ivadékai még mindig a csúcson. Fotó: Sporting Life
 
 
A Glorious Goodwood sosem fogja lekaparni magáról ékes becenevét, mely ha ma már hivatalosan Qatar Goodwood Festival-nak is van jegyezve a lóversenykrónikákban… Nevében is egy pompás és dicsőséges hetet ígér, melyet a kontinens legjobb lovai és lovasai pedig meg is valósítanak: e hét keddtől szombatig 13 Group besorolású futamban állnak starthoz a goodwoodi lankákon. A három nagy becsű, Gr1-es mérkőzés pedig már el is kelt: az idén „felfokozott” Goodwood Cup és a kultikus mérföldes Sussex Stakes avattak meglepetésbajnokokat.
 
A nyitónapon megrendezett 3200 méteres Goodwood Cup egy kétszeres címvédőt várt harmadszorra is a győztesek körébe Big Orange tekintélyében, kit legutóbb a királyi gyepen, Ascot-ban láthattunk egy orrhosszal megkaparintani a Gold Cup-ot. Egy ifjonccal nem számolt egyedül a hatéves herélt és Frankie Dettori párosa: Sea The Stars hároméves fiával, Stradivarius-szal. A szintén Royal Ascot-i "diadaltól részeg" „csikót” a szerencsenapot élvező (aznap mindhárom Group-versenyben és egy hendikepben is győzelmet arató) Andrea Atzeni lovagolta biztos sikerre a közönségkedvenc előtt – kisebb eufóriás sokkot okozva a nagyérdeműnek.
 
„Frankie irányította a versenyt Big Oragne hátán. Középen jött a célba, nem akart túlzott küzdelembe bonyolódni a korlátnál. Ez okos volt tőle, csakhogy a mi fickónk nagyon tud tapadni.” – nyilatkozta John Gosden, ki most nem Dettori mellett állt egy nyertes csatában.
 
 
 
 
A lovak nem egyedüli ellenfelek voltak: a kíméletlen időjárással is meg kellett küzdeni. Fotó: The Times
 
 
Másnap már Goodwood egy teljesen más arcát mutatta: amellett, hogy iszonyatos széllökések és zuhogó eső várta a mérföld legkiválóbbjait a starthoz az angol szezon egyik legdrágább, 1 millió fontos Sussex Stakes-ében, Dettori is sutba vágta 24 órával korábbi taktikáját és inkább beragadt a falra a francia Zelzal-lal. Az eső egyébként nem csak a pályát, de Churchill-t is elmosta: egészen addig a kétszeres Guineas-bajnok és a klasszis Ribchester csatájaként volt beharangozva a fesztivál legvártabb versenye. Így az ír ifjonc hiányában minden kártya a királyék indulónak kedvezett, kivéve egyet: Here Comes When, kit a reménykedők reggel még 80-1-hez tudtak megjátszani, túl erősnek mutatkozott ebben a nívós társaságban. Mondani sem kell, a hétéves Danehill Dancer apaságú herélt karrierje legnagyobb sikerét aratta, kit 2014. októbere óta nem láthattunk a tabellán. A Sussex történelmében is mérföldkövet ért el: 1975 óta (mikor megnyitották az ötévesnél idősebb lovaknak is a nevezést) Here Comes When a legidősebb bajnoka a viadalnak.
 
„Szerencsések voltunk, hogy a verseny kicsit szétesett, de még így is egy elég jó szinten kell futnod, hogy nyerni tudj.” – nyilatkozott a büszke tréner, Andrew Balding. „Ez egyike lett a legfontosabb Gr1-sikereimnek. 20-1-hez volt adva, így mégsem volt teljesen esélytelen!”
 
 
 
 
Egy éve Beholder-t, most Vale Dori-t utasította maga mögé Stellar Wind Del Mar-ban. Fotó: Twitter
 
 
Goodwood előtt a hétvégén kicsit a túlpartra is figyeltünk: az egyre csak duzzadó rivalizálás az USA két elit kancája között tovább fokozódott Del Mar homokján. A vasárnapi Clement L. Hirsch Stakes-ben (Gr1) másodszorra találkozott Stellar Wind és Vale Dori, és kettejüket megint csak egy orrhossz választotta el a célvonalon: újfent Stellar Wind javára. Curlin lánya ezzel hatodik felsőkategóriás sikerét aratta.
 
Még aznap csöndes búcsút is vettünk egy veterántól: a 49 éves zsoké, David Flores kezet rázott Joe Harper-rel, a Del Mar Telivér Klub elnökével, kapott egy hátba veregetést Gary Stenevs-től, mikor utolsó lovaglása, Red Livy nyergéből leszállt a második futam végén. Most nem nyert, de előtte egy életre elegendőt: olyan lovakat tudhat a háta mögött, mint Awesome Gem, Silver Charm, Street Boss, vagy Zenyatta.
 
 
 
 

33 év lovaglás alatt 3608 győzelmet aratott Észak-Amerikában. 2014-2015-ben Szingapúrban versenyzett.
Fotó: Paulick Report
 
 
„Kicsit elérzékenyültem a verseny előtt, de amint a kapuhoz értünk, azt tettem, mit amit addig mindig is szoktam. A futam után csak hálás voltam. Hálás, hogy a családommal együtt egészségesen sétálhatok ki erről a helyről, hogy valami másba kezdjek.”
 
Flores Ocalában (Florida) yearlingeket fog ezentúl tréningezni.
 
Facebook