Öregek csatája, a Breeders' Cup-ért

Az idősebb telivérek egyik legnagyobb nyári összecsapása következik.

 
 
Elrajtol a 2016-os Whitney Stakes. Fotó: Times Union 

A Whitney Stakes, vagy régebbi nevén Whitney Handicap hagyományosan a nyár egyik legfontosabb versenye a négyéves és idősebb lovak számára, nem pusztán az 1 250 000 dolláros összdíjazása miatt, hanem mert a saratogai csúcsfutam győztese egyenes utat kap a Breeders' Cup Classic-ra.

Az 1800 méteres Grade-1 besorolású futam olyan győzteseket adott, mint War Admiral, Kelso, Tom Fool, vagy tavaly Frosted (akinek ez már második Breeders' Cup Challenge-sikere volt). Idén szintén starthoz áll egy, a Telivér Világbajnokságra már minősült mén, névlegesen Gun Runner. A remek sárga képességeit jól példázza, hogy egész karrierje során mindössze kétszer szorult le a dobogóról - legutóbb bő egy éve a Haskell Stakes-ben. Idei mérlege hasonlóan zseniális, egy Gr3-as győzelem után második lett Arrogate mögött a Dubai World Cup-ban, majd a Stephen Foster Handicap-pel minősült a Classic-ra. Hogy innen hogy folytatódik Gun Runner története, azt vasárnap hajnalban meglátjuk, az azonban biztos, klasszissága kiemeli ellenfelei közül.
 
 
 
Gun Runner már második BC Classic-kvótájáért fut. Fotó: TDN 
 

De azokat a bizonyos ellenfeleket sem szabad leírnunk, hiszen ott lesz két klasszis ötéves is, War Story és Keen Ice. Mindketten Gr2-siker után futnak, és megnehezíthetik a favorit dolgát. Előbbi, ugyan nehézkesen, de behúzta a Belmont Stakes-napon a Brooklyn Invitational-t, míg utóbbi a Suburban Handicap-ben diadalmaskodott egy hosszúra nyúlt nyeretlenségi sorozatot megtörve.

Hogy a történelem megismétli-e önmagát, és ismét egy négyéves halmozza a Classic-minősüléseket, vagy a favoritnak ezúttal fejet kell hajtani valaki előtt, az rövidesen kiderül. Vasárnap hajnalban minden tekintet Saratoga-ra fordul...
 
Facebook