Krónika - Arlington Tipton

Mély zsebekbe nyúltak a Fasig-Tipton árverésen, de egyet majd feltölt a szombati Arlington Million. Nézzük, mi történt a múlt héten, és mit hoz nekünk a hétvége!

 
 
 
Csodacsapat. Fotó: The Times
 
 
Mielőtt bármibe is belekezdenénk, pótoljuk elmaradásunkat a Glorious Goodwood-ról: a meglepetések fesztiválja pont az egyik kardinális kérdésbe nem rejtett semmi kétséget, mikor Winter először tette próbára magát hosszabb távon és idősebb ellenfelek ellen. A Nassau Stakes természetesen nem előre lefutott verseny volt, de a célegyenesben már semmi esélyt nem adott Galileo lánya senkinek, hogy az első helyről álmodozzanak.
 
„Sosem tudhatod előre, hogyan fogják kezelni a lovak az ilyen talajt előre” – osztotta meg korai aggodalmait Ryan Moore az eső áztatta pályáról. „Tompíthatta ma egy kicsit, de a végén abszolút a topon volt.”
 
„Beletelt egy kis időbe, hogy elérjen idáig, de mindig tudtuk, hogy képes lesz rá.” – jellemezte zsokéja az immár négyszeres Gr1-győztes kancát.
 
Aidan O’Brien talán megtalálta az új szuperkancáját röviddel azután, hogy Minding elhagyta a versenypályákat.
 
Galileo pedig „megtalálta” a sokadik méltó utódot: a már nem tovább magasztalható tenyészmén neve mellé augusztus 5-én a 250. black type ivadék került, mikor To Eternity győzedelmeskedett a British Stallion Studs EBF Chalice Stakes-ben Newmarket gyepén. A mindössze 19 éves mén már nyolc éve vezeti a tenyésztési listákat, és Írországban privát (csillagászati) áron fedez.
 
Amerika legjobb tenyészménjeinek néhány ivadékait pedig mind egy helyen láthattuk Saratogában: a Fasig-Tipton árverésen. A kétnapos, hétfőn és kedden megrendezett Selected Yearling árverésen a telivércsikók krémjét láthattuk a szűk és tehetős közönség elé vezetni. A potenciával teli lista 227 fiatal lovat jegyzett, melyekből mindössze öt kelt el 100 000 dollár alatt.
 
 
 
 
A rekorder Orb-csikó. Fotó: TDN
 
 
Kerri Radcliffe nagy büszkeséggel és hirtelen lesoványodott pénztárcával hagyhatta el a New York-i aukciót, miután neki csattant a kalapács a legdrágább és a hetedik legdrágább eladás után is. „Megkaptam a lovakat, akiket tényleg akartam.” – nyilatkozta, miután 1 millió dollárért hozott el egy Orb-méncsikót és 800 ezer dollárért egy Scat Daddy-kancacsikót a zárónapon.
 
A nyitónapon szintén 1 millió dollár volt a felső határ, mikor egy Curlin apaságú méncsikó került Eric Fein-hez. Ötezer dollárral marad csak le a csúcsról a Godolphin. Csak” 995 000 dollárért csavarhatják királykékbe War Front fiát.
 
„Szeretem az Animal Kingdom-okat” – vallotta Larry Best, miután 750 000 ezer dollárért vitt haza egy utódot a Darley-méntől. „Korán van, de ez az egyed itt jó erőben van, jó az alkalmazkodása, így megéri a fogasát.”
 
A Coolmore-nak szintén megvan a maga kedvelt tenyészménje: „Imádjuk a Scat Daddy-ket, és ez az árverés egyike az utolsóknak, ahol meglehet őket találni. Bájos kis csikók.” – mesélte a birodalom egyik tagja, Adrian Wallance, miután M.V. Magnier kettő méncsikót is megvett a korán elhunyt telivér hagyatékából, egyenként 300 ezer dollárért.
 
 
 
 
Animal Kingdom-csikó. Fotó: Fasig-Tipton Facebook
 
 
De tekintsünk is egy kicsit most a jövőbe: a sprinterek amerikai gyöngyszeme, Lady Aurelia tovább folytatja európai hódítóútját. Kedden utolsó munkáját tette az Atlanti-óceán ottani oldalán, miután átkelne kontinensünkre – vagyis inkább vissza. A Royal Ascot üdvöskéje ugyanis augusztus 25-én starthoz áll a Nunthrope Stakes-ben, mellyel már messze több versenyben sorakozik fel idegenben, mint saját hazájában.
 
Szombaton azonban még az Államokra szegeződnek a tekintetek, mikor harmincötödjére sorakoznak fel az elit turflovak az Arlington Million rajtvonalán. 1981-es megalapításakor elsőként kínált 1 millió dolláros össznyereményt az amerikai galoppiparban, és neve örökre összefonódott a legendás John Henry-vel - ki egy orrhosszas győzelemmel nyitotta meg gazdag történelmét a Millionnak, és két évvel később a 35 év alatti egyetlen duplázóvá vált.
 
Idén a külföldi futtatók töretlen kedvet mutatnak a lovaik reptetéseire, és a 13 indulóból négy készül átcsempészni a trófeát az óceán túlpartjára, és ők is azok, kik a legnagyobb esélyeket képviselik. Ott lesz a tavalyi Belmont Derby-győztes Deauville az O’Brien színekben, a Caulfield Cup második Scottish a Godolphin színekben és a Prix d’Ispahan bajnok Mekhtaal Jean-Claude Rouget képviseletében. A „másik oldalon” azonban a két évvel ezelőtti címvédő, The Pizza Man várja őket hazai terepen.
 
Facebook