Nem osztottak nekünk lapot

...mármint nyerőket a Chicago-i szupermeetingen.

 
 


Hiába volt jelentős európai részvétel, és hiába repülte át több remek európai aspiráns is az óceánt, a szombati nap csak részben szólt az európai lovakról ráadásul egy tragédiát sem sikerült elkerülni.
 
Arlington Park csodálatos díszbe öltözve várta a szereplőket és a nagyérdeműt a 35. Arlington Million napján. Nyitányként az európai lovak közelről figyelhették Oscar Performance (Kitten's Joy) gálaelőadását a 2000 méteres Secretariat Stakes-ben. Brian A. Lynch idomítottja nagyon erős volt a finisben, de nem is a győzelem számunkra az igazi dráma, hanem hogy a még célba érő Dante Stakes nyerő, Permian olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a pályán el kellett altatni. William Buick-ot kórházba szállították, de nincs „komoly baja”. (T12-es csigolyáját fájlalta.)
 
Sajnos a haláleset komoly felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Többen is Mark Johnston-nak és főként fiának "estek", hogy túlfuttatta  lovát, nem tapasztalt személyzettel küldte Chicago-ba és ez vezetett a tragédiához. A telivért kísérő fia egyébként állatorvos, és neki azt róják fel leginkább, hogy alig 30 mp után kimondta a "halálos ítéletet". Sajnálatos eset egy olyan tréner kapcsán, aki a legprecízebb nyilvántartást vezeti minden lováról. Johnston maga védelmében elmondta: összesen 10 "gyorsmunkája" volt Permian-nek 2017-ben, ezekből 8 maga az aktuális versenye.
 
 

 
A Secretariat Stakesben legalább dobogóra állhatott 2 idomítás (Taj Mahal és Afandem) kontinensünkről, de a Beverly D. Stakes-ben (Gr1, 1900 m, kancák) már csak a „futottak még” kategóriában véltük felfedezni kedvenceinket. A chilei tenyésztésű Scat Daddy „leányzó”, Dacita győzelmét hozó futamban Peter Schiergen idomítottja, Sarandia 6., Rain Goddess, az Aidan O’Brien istállójából érkező aspiráns pedig csak a 8. helyen ért célba.
 
A legvérmesebb reményekkel mégis a 35. Arlington Milliont várhattuk. Annak ellenére is, hogy a Caulfield Cup második Scottish-t lejelentették kisebb lábsérülése miatt, még így is remek esélyeink voltak a 2000 méterre kiírt partiban, hiszen Deauville-t és Mekhtaal-t az amerikai szaklapok is a nyerő esélyek közé sorolták. A verseny lefolyása nem is alakult éppen rosszul. Ryan Moore remekül helyezkedett a könnyedén mozgó Deauville-lal, és az egyenesbe fordulva a falon utat találva az élre is álltak. Azonban a későbbi nyerő Beach Patrol (Lemon Drop Kid) majd Fanciful Angel is elment mellettük, így O’Brien idomítottjának a harmadik helyezés jutott.
 
 
 
 
 
Örömteli, hogy Fanciful Angel Marco Botti kezei alatt készül, így a Secretariat Stakes-hez hasonlóan ismét 2. és 3. hely jutott az európai lovaknak, amit kissé beárnyékol Mekhtaal 10. helyezése. Legrosszabbul a két évvel ezelőtti győztes, The Pizza Man járt, aki tökutolsóként kullogott a célba. Beach Patrol hosszú nyeretlenségi sorozatot zárt le, hiszen éppen egy évvel ezelőtt nyerte „a Secretariat-ot”, és azóta „csak” értékes helyezések kerültek a neve mellé. 
 
 

  
Azt mondták nekem, hozzam ki jól a kapuból, helyezkedjek vele megfelelően és a többit ő megoldja. Egy kis időbe telt, de valóban utat találtunk” – értékelt a boldog zsoké, Joel Rosario.
 
Vicces, de láttam korábban a trófeát, és Chad (Brown tréner – a szerk.) mindig is arról beszélt, hogy ez a legjobb trófea a lóversenyeken, és emiatt mindig a bakancslistámon volt. Nagyon szerencsés vagyok, hogy itt vagyok gyermekeimmel és apámmal. Nem sok felejthetetlenebb érzés van ennél." – mondta Sol Kumin, a ló résztulajdonosa.
 
Európa mellett az Államokban is egymást követik a nagy találkozók. Az amerikai galopp szerelmeseit legközelebb szombaton várjuk a Pacific Classic beharangozójával, de természetesen kövessék minden nap a Racing Portalt!
 
Fotók: bloodhorse.com 
 
Facebook