Fabre dupla

Folytatódik a Deauville-i supermeeting. Vasárnap a Prix Du Haras De Fresnay-Le-Buffard Jacques Le Marois futama került középpontba.

 

 

Furcsa, hogy a Group 1-es, mérföldes nyári vetélkedő közel sem tartozik olvasóink előtt a legismertebb francia összecsapások közé, pedig többször elmondtuk, hogy éveken át ez a mérföldes csúcs volt a legmagasabbra értékelt parti az Arc mellett. Azaz évről évre annyira erős mezőnyt vonzott, hogy csak a legkiválóbbaknak sikerült ezt megnyerni. Példaként néhány győztes csak az új évezredből. DubawiGoldikovaMakfiKingman vagy éppen a címvédő Ribchester.

Ezért is fogadtuk kissé meglepődve a hét folyamán, hogy a legfőbb híreket az szolgáltatta, egyre csak csökkent az indulók száma, így a start előtt már csak Tareef és Thunder Snow párharcaként hirdették a versenyt. Amely végül mégsem róluk szólt.

"A Le Marois" idei kiadása ennek ellenére olyan káprázatos végjátékot hozott, amit még sokáig fogunk emlegetni.

Thunder Snow, a csapat terveinek megfelelően a táv nagy részében vezetett Soumilon-nal. 1500-nál még biztosan elől volt, majd az addig a "farvizén evickélő" kettős Inns Of Court és Al Wukair megtámadta, és éppen a  célban letakarta. Akkor azonban még fogalmunk sem volt, hogy melyikük a nyerő, és ki a "szomorú" 2.

Saeed bin Suroor-t még az sem vigasztalta, hogy a végül második Inns Of Court is a Godolphin nagy családjának tagja. Annál boldogabb volt Andre Fabre, aki az első két helyezett trénere, és így beállította François Boutin rekordját, azaz most már ő is hétszeres nyerője a futamnak. Dettori pedig négyszeres. A szombaton még Chicago-ban lovagló talján világsztár most a "kenyéradó gazdának", az Al Shaqab Racing-nek szerzett nagyon értékes skalpot. (Katari tulajdonos, francia idomár, olasz zsoké, ír tenyésztés - globális siker.)

 

 

 

A nyerő Dream Ahead ivadék remekül szerepelt tavasszal a 2000 Guineas-ben és csak egy makacs sérülés miatt nem tudott futni a Derbyben.

"Mindig is hittem benne. Úgy gondolom, hogy a QE II  Ascot-ban lesz a következő feladat számára, de megvárom mit mond a tulajdonos. Ő talán a Champion Stakes-t vagy Irish Champion Stakes-t szeretné, de utóbbi szerintem kissé korai lenne. Meglátjuk."- értékelt Monsieur Fabre. A mester nagyon örül a második helyezett lova teljesítményének is, hiszen szerinte a 2000 Guineas-ben egy félrecsúszott nyereg miatt szerepelt haloványabban (6.).

  

Deauville továbbra is elkápráztat bennünket. És Önöket?

Talán a  kettős Fabre  győzelmet is elnyomta a nap híre, hogy Sioux Nation vasárnapi Phoenix Stakes-ben (Gr1, 1200 m) aratott győzelme, Aidan O'Brien 16. "Phoenix" sikerét jelentette, azaz a több mint 300 Gr1-es (idén 14) trófeát nyerő trénerzseni csak ezt a futamot megnyerte már tizenhatszor, ráadásul 1998-óta mindössze 4 esztendő volt, amikor nem ő vezethette vissza a nyerőt. Gratulálunk ehhez a nem mindennapi, szinte felfoghatatlan teljesítményhez!

Képek: Zuzana Lupa Photography twitter

 
Facebook