Krónika - csikók a csúcson

Mivel külön cikkben nem számoltunk be róla, krónikánk élére kívánkozik Winx újabb győzelme.
 
 

A csodakanca katasztrofális startja után állandó lovasának, Hugh Bowman-nak a zsenialitására volt szüksége, aki egy pillanatig nem pánikolt, nem siette el a felzárkózást és végül úgy arattak szoros győzelmet, hogy az egyenesbe fordulva Winx még az utolsóként galoppozott. Chris Waller tréner minden nyilatkozatában külön foglalkozott a parádés zsokételjesítménnyel. Minekután szombat éjjel Arrogate ismételten kikapott, így az ausztrál lapokban is egyre többször olvasható: Winx a világ legjobb versenylova.
 
 
 
 
Galileo-Tonnara 1 millió Euro 
 
A hétvégén Ausztrália és az Egyesült Államok mellett természetesen Európa is figyelmet követelt magának, miután a két vasárnapi Gr1-es futam előtt egy nappal Deauville-ban a hagyományos Yearling árverés nyitány vonzotta a tekinteteket, no meg persze a vaskos pénztárcákat. Mily meglepő, hogy Galileo utódai taroltak a vásárlóknál. A két legdrágább vételnek (1 millió Eur és 950 e Eur) egyaránt a világ vezető apaménjének ivadéka számított, és mind a méncsikó, mind pedig a kancacsikó a Coolmore birodalomba került. Természetesen a Dubawi, Frankel vagy Sea The Stars utódokért is mélyen kellett a pénztárcákba nyúlni.
 
 
 
 
Viszlát Bajnok! 
 
Vasárnap újra repkedtek a milliós leütések (pl. Dubawi és Giofra csikója 1,55 millió euróért), de minden szenzációs vételt/eladást háttérbe szorított a hír: Almanzor visszavonul. A tavalyi esztendő legjobb háromévese nem tudott olyan formában visszatérni a vírusfertőzés után, ahogyan azt Jean-Claude Rouget és a tulajdonosok remélték, így jöhet számára a ménesélet, amelynek részleteiről később egy sajtókonferencia keretein belül számolnak majd be.  Emlékezzünk rá ezzel a videóval, amikor is megnyerte az évezred futamát.
 
 
 
 
 
Ne feledjék, hogy holnap Nemzeti Ménesünkben kiváló program vár a lovak szerelmeseire a hagyományos nyílt napon, ahol nem csak a 2017-ben született kiscsikókat tekinthetik meg az érdeklődők, hanem a yearlingeket és az anyakancákat is. Lóversenyrajongóknak kihagyhatatlan program a Tata melletti Dióspusztán. Képeinket folyamatosan közöljük majd a fotós facebook oldalunkon.
 
Krónikánk végére nem kívánkozhat más, mint pár szó a 4 napos York-i szupermeeting. Augusztus 23 és 26 között rendezik a hagyományos Ebor fesztivált, ahol a szerdai és csütörtöki napra is jutott egy-egy Gr1-es futam. A nyitónapon talán kissé elaltatott minket a brit média amikor is a kétszeres Guineas hős, Churchill és és a St James's győztes, Barney Roy csatájaként tálalta nekünk a Juddmonte International-t. A két hároméves azonban epizódszerepre kényszerült, mert a négyéves Ulysses (Galileo) az Eclipse után ezt a nagydíjat is behúzta.
 
Másnap mindenki izgatottan várta a királynői fellépést. Enable (Nathaniel) bizonyította, hogy nem pusztán szakadó esőben és mély pályán képes dominálni. Olyan fölénnyel és olyan stílusban nyerte meg a Yorkshire Oaks futamát, hogy nem csak szerintünk ő az őszi csúcsfutam, az Arc első számú favoritja. 
 
 
 
 
Nézzék csak az ITV Racing kimutatását. Ekkora különbséggel nyerte versenyeit a 3x-os Oaks nyerő:

The Oaks - 5 lengths
Irish Oaks - 5½ lengths
King George - 4½ lengths
Yorkshire Oaks - 5 lengths 
 
 
Holnap a saratogai szupernap beharangozójával jövünk.
 
Képek: TDN, Racing.com
 
Facebook