Türelem rózsát terem

Ahogy az lenni szokott augusztus utolsó hétvégéjén, a hat Graded-1 verseny közül egy mindet felülmúlta. Beérett az egész nyáron át tartó munka gyümölcse.

 
 
 
A főhős, aki felért az évjárat élére. Fotó: America's Best Racing

Ha augusztus, akkor Saratoga, és ha utolsó nyári hétvége, akkor a hat Gr1-et felsorakoztató lóversenyünnep a "Nyár Végi Derby-vel". Idén sem volt ez másképp, és ismét fergeteges napot hozott a Travers Day.

A főfutamot öt egymást követő csúcsfutam előzte meg, melyek közül a legnagyobb szenzációt a legelső hozta: Forever Unbridled ugyanis elkapta Songbird-öt a Personal Ensign Stakes-ben. Habár az ötéves kancát nem gyakran emlegetjük a legnagyobb klasszisok között, a győzelem nem feltétlenül nevezhető meglepetésnek - a vert ellenfél azonban már annál inkább. Unbridled's Song lánya ezzel felért a csúcsra, és biztos indulója lesz a Breeders' Cup Distaff-nak.
 
 
 
Songbird-nek ezúttal fejet kellett hajtania. Fotó: America's Best Racing
 

A kancák nagy csatáját négy, fordulatokkal teli összecsapás követte (melynek videói már elérhetőek a Racing Portal - Több mint lóverseny facebook-oldalán), egyedül a Personal Ensing győztes lovaglását bemutató Joel Rosario tudott duplázni, majd elérkezett a zárófutam, a "bajnokok temetője", a "nyár végi derby": a Travers Stakes.

Valószínűleg minden lóversenyrajongóban élénken él még a tavalyi kiadás, amikor Arrogate Gr1-debütálásán pályarekorddal leiskolázta a nagy nevekből álló mezőnyt, vagy mikor két éve American Pharoah (bemutatkozó versenyén kívül) egyetlen vereségét szenvedte el. A kettő közül inkább Arrogate parádéjára hasonlított az idei végkimenetel, ugyanis az általunk nem is annyira meglepetés lónak aposztrofált West Coast nagyon magabiztosan diadalmaskodott, és olyan klasszisokat utasított maga mögé, mint Always Dreaming, McCracken, GirvinCloud Computing vagy Lookin At Lee, akik egyaránt momentum nélkül futottak.

tavasz hősei közül Gunnevera és Irap állta meg a helyét, akik ebben a sorrendben foglalták el a dobogó alsóbb fokait, illetve a Belmont-győzelme óta ide készített Tapwrit ért fel a valamelyest csalódást keltő, de azért korrekt negyedik helyre. Pedig nem volt rossz a felkészülési "taktikájuk", ugyanis a győztes West Coast is a Belmont-napon futott utoljára, akkor az Easy Goer Stakes-t (Gr2) hozta el, most pedig még eggyel magasabb szintre lépett. 
 
 
 

Bob Baffert elmondása szerint májusban még gondolkozott a Belmont induláson, ám, mint azt már tudjuk, jó döntés volt Gr2-ben tartani, hiszen most biztosan kárpótolta őket Flatter fia. "Gary (West, a tulajdonos - szerk.) azt mondta: 'Elvesztetted a fejed? Még nem áll készen' És igaza lett." - emlékezett vissza a tréner. "Hihetetlenül futott" - értékelte lova teljesítményét. "Felmérte a helyzetet. Férfi volt a fiúk között. Lassan jutott el idáig, de ma senki nem volt képes megverni."

A nyerőre legközelebb is nagy feladat vár, az azonban még nem dőlt el, melyik. Addig is gratulálunk a győzelméhez, és üdvözöljük a legnagyobb klasszisok között!
 
Facebook