Ír bajnokavató

A prémium európai versenyek sora utoljára visszakanyarodik Írországba, hogy Leopardstown és Curragh gyepén gyűljenek össze a kontinens vezető telivérei minden korosztályból. Hát persze, hogy az Irish Champions Weekend-ről beszélünk!

 
 
 
 
Szombaton és vasárnap piros betűs ünnepe következik a galoppvilágnak: az Irish Champions Weekend jó hírét sosem a tévének, sem a sztár-előadóknak vagy tűzijátékoknak köszönhette, hanem világklasszis indulóinak. Évről-évre az aktuális szezon legnagyobb európai csillagjait csodálhatjuk az ír vidéken – bár ehhez annyi könnyedség társul, hogy ez csak „hazautat” jelent a legtöbb európai csillagnak.
 
Senkit sem lepünk meg, hogy Aidan O’Brien tartja a legforróbb vasakat a tűzben az öt Gr1-es verseny kapcsán. 14-14 telivért számlálhatunk mindkét leopardstowni kihívásban, ahol O’Brien idomításokra fog a legtöbb figyelem szegeződni. A két, kétszeres klasszikus bajnokok Churchill és Winter vezetik az nevezettek listáján a hétvége legkiemelkedőbb eseményén, az 1,25 millió eurós Irish Champion Stakes-ben (2000 m) számos felsőkategóriás nyertes telivér előtt. A kancák Fastnet Rock Matron Stakes-ében szintén megtalálható egyelőre még Winter neve – de mindkét futam vele és nélküle is káprázatos esemény lesz!
 
 
 
Fej-fej mellett egykor... és most? Fotó: City AM
 
 
Vasárnap a curraghi Irish St Leger-ben (2800 m; €500,000) egy kevésbé valószínű tavalyi címvédés mellett a nyáridéző Royal Ascot fog visszaköszönni, amint Order Of St George (2015-ben bajnok itt) és Big Orange visszavágójában gyönyörködhetünk. Az Ascot Gold Cup-ban utóbbi javára majd’ egy fejhossz döntött csak a célvonalban, és azóta mindketten topformában teljesítettek külön utakon – így kíváncsian várjuk a nagy összecsapást.
 
A nap fénypontja mellett külön rendeznek még egy-egy Gr1-es viadalt a kancáknak és a csikóknak, csak hogy egyáltalán ne legyen hiányérzetünk a hétvége folyamán. Borsos díjazással a két nap alatt 4,6 millió eurót osztanak szét a leggyorsabb lovak csapatai között, és 25 ezer eurót a legszebben felöltözött személyeknek. Érdemes lesz kiöltözni és kilátogatni!
 
Az Irish Champion Stakes magyar idő szerint 19:45-kor, az Irish St Leger pedig vasárnap 17:50-kor startol.
 
Facebook