Családban marad – Irish Champions Weekend

Bombameglepetésekkel búcsúztak a kontinens legkiválóbbjai az ír vidéktől.

 
 
Dubai, brit és most ír Gr1-es trófea a vitrinben. Ezután már sosem lesz alulbecsülve!
 
 
Nemcsak a papírforma, de maga a „papír” is folyamatos változásban volt a hétvége folyamán a szuperfutamok közeledtével. A nagy összecsapások Winter és Churchill, valamint Big Orange és Order Of St George között mind elmaradtak, bár később aligha okoztak hiányérzetet a nagyérdeműnek.
 
Szombaton Leopardstown-ban a Group versenyek sorozatát Aidan O’Brien egyből egy hármasbefutóval nyitotta a kétévesek körében, és korántsem okozunk semmilyen meglepetés, ha azt mondjuk ő volt az „Ír Bajnokok Hétvégéjének” legsikeresebb résztvevője öt győztes indulóval – és még több helyezettel. Vasárnap Curragh gyepén még a kancák Moyglare Stud Stakes-ében (Gr1) is elfoglalták lovai a dobogó mindhárom fokát Happily-vel (Galileo) az élen. Az O’Brien lovak egyedül a legnagyobb pillanatra nem tartogattak semmit: a fő attrakció, az Irish Champion Stakes totális brit befutót hozott.
 
A mérföldes klasszikusok bajnoka, Churchill a dobogóra sem ért fel és csak a távolból figyelhették Ryan Moore-al, ahogyan Decorated Knight átírta az Irish Champion Stakes rekordjainak könyvét. Az idén korábban két Gr1-győzelmet is felmutatni képes telivér ugyanis a legnagyobb osztalékú bajnoka lett a patinás versenynek – mindezt olyan stílusban, hogy elszégyellhette magát az, aki nem vette őt számításba.
 
 
 
 
Andrea Atzeni mindössze negyedik felső-kategóriás győzelme Írországban.
 
 
„Három furlong-gal a cél előtt, úgy tűnt túlságosan a végén van és a többiek már kezdtek is begyorsulni – de Andrea azt mondta, benne egyszer sem merült fel a kétség. Tudta, hogy fogva tartotta őket, micsoda nagyszerű zsoké, milyen gyönyörű lovaglást adott neki!” – áradozott Roger Charlton, a nyertes tréner.
 
A brit kedvet tovább javította, hogy Poet’s Word és Eminent mind visszaszorították a hazaiakat a célegyenesben. Mégis „családban maradt” a trófea, hisz Galileo-ivadék került az első, és Frankel-utód (!) a harmadik helyre.
 
Ugyanígy láthattunk elképzeléseinkhez mérve „kisebb” változást a Matron Stakes (Gr1) kapcsán, ahova a trófeahalmozó Winter került a Champion Stakes-ből: kétség kívül jó döntés volt, hisz ezt a kupát se tudta hazavinni Galileo lánya. Helyette apai féltestvére és istállótársa, Hydrangea sokkolta a nagyérdeműt, mikor egy fejhosszal előbb ért célba, mint a favorit.
 
 
 
 
Majdnem megvolt az ötödik győzelem Winter-nek
 
 
„Ő volt az egyetlen a négy kancánk közül (a Matron Stakes-ben), aki még nem nyert Gr1-et.” – mondta Aidan O’Brien. Hát, ez egy emlékezetes első siker, annyi szent!
 
Ironikus módon pont a névrokon futamában, a Vincent O'Brien National Stakes-ben is alulmaradt a "ballydoyle-os" induló, bár a Frankel apaságú Rostropovich becsületből felkapaszkodott a harmadik helyre abban a megmérettetésben, ahol idomárja három éve veretlen. A kétévesek Gr1-es viadalában a fellegekben járó Jim Bolger vezethette így vissza a győztesek körébe Verbal Dexterity-t (Vocalised), kivel célja, hogy a szezon végén megválasszák a kontinens Év Kétévesévé.
 
"Ő a nagy dobás. Legalább olyan jó, mint bármelyik kétévesem, ami valaha volt. Káprázatos temperamentum, nagyszerű kinézet - mindene megvan, teljes a csomag." - jellemezte kétévesét.
 
 
 
 
A kérdés nyitva áll: Arc, vagy Melbourne Cup lesz a következő a háromszoros Gr1-győztes ménnek?
Fotó: Racing UK
 
 
A vasárnapi Irish St Leger-ben Big Orange távollétében már „csak” címvédésben reménykedett a nagyérdemű, melyre dupla esély is volt Wicklow Brave és Order Of St George jelenlétével. Utóbbi pedig kapott is az alkalmon, és szóló bemutatót tartott a célegyenesben: ahol két éve Joseph O’Brien-nel, most Ryan Moore-al aratott nevetségesen könnyű győzelmet az ír szezon utolsó felsőkategóriás futamában. Ezzel ő lett a történelem ötödik versenylova, ki duplázni tudott az ír klasszikusban – amellett, hogy egy éve másodikként futott be.
 
„Hihetetlen ló. Minden megvan benne.” – nyilatkozott Aidan O’Brien.
 
És mit jelent ez még? Újabb győzelem Galileo papának. Bár ki tudja már számon tartani…
 
Ezennel pedig Írország búcsúzik is a színpadról – de csak a pályáival, nem lovaival. Rájuk még vár egy kis utazás…
 
Fotók: Irish Champions Weekend Facebook 
 
Facebook