Arc de Triomphe-előhétvége

Az ír klasszikuson kívül Chantilly-re is érdemes volt figyelni a hétvégén, hiszen a francia versenypályán futották a nagy Prix de l'Arc de Triomphe fő felkészítőfutamait.

 
 
 
Cracksman - a sok vendégsiker is mutatja; közeledünk az Arc-hoz.

sprinterek és az arab telivérek nyitották a napot, majd egyből következett az ugyan "csak" Gr2-es, de mégis patinás Prix Niel. A háromévesek Derby-távú csatározásából a brit és ír klasszikusokról már jól ismert Cracksman jött ki elsőként, méghozzá nagyon magabiztosan, 3 és fél hosszal. Azt még nem tudni, John Gosden idomítottja ott lesz-e az Arc-on október 1-jén, de lovasa, Frankie Dettori elmondása szerint mindenképp Enable-t lovagolja majd, akár indul a neves futamban Frankel fia, akár nem.

A Gr1-es Prix Vermeille-t is nagy reményekkel várhatta Gosden, hiszen idomítottja, Journey neve a favoritok között szerepelt. Nem is volt messze a siker, de végül fejet kellett hajtania Bateel és a zsokéchampion Pierre-Charles Boudot előtt. Kétségkívül főszereplő volt a nyerőn kívül Dubawi, hiszen három lánya (Bateel - Journey - Left Hand) foglalta el a dobogó fokait.
 
 
 
Bateel a legjobb francia kancákat verte 

A másik főfutamban, a Prix du Moulin de Longchamp-ban Hamdan Al Maktoum sem állt messze egy Dubawi-éhoz hasonló sikertől, de hiába a két kontinensről idehozott két klasszis, senki sem állhatott az ír "miler", Ribchester útjába: megszerezte idei harmadik Gr1-győzelmét, és valószínűleg a Champions Day-en folytatja Ascot-ban, a Queen Elizabeth II Stakes-ben.

"Nagyon vagány ló" - nyilatkozta trénere, Richard Fahey. - "Folyamatosan úton van a márciusi dubaii meeting óta, és szerencsés vagyok, hogy olyan lovam lehet, mint Ő. Gondolkozunk a Breeders' Cup Mile-induláson, de csak két hét telik el Ascot után."
 
 
 
 
Ribchester tovább menetelt
 

Prix Foy-ban (Gr2) aztán épp a Godolphin jutott arra a sorsa, mint azelőtt ellenfele, és nagy küzdelemben csak a dobogó alsó fokait hozta el a 2400 méteres versenyben, ugyanis Dschingis Secret (Soldier Hollow) a Großer Preis von Berlin után ismét nem talált legyőzőre, ezzel a németek is bekopogtattak az Arc-esélyesek ajtaján. A napot a Prix Gladiateur zárta, ahol Vazirabad (Manduro) bizonyult a legjobbnak a hosszútávfutók között.

Folytatás szeptember 30-án és október 1-jén, mikor az egész galoppvilág csak Franciaországra figyel. Érkezik az idei Prix de l'Arc de Triomphe...
 
Képek: Racing Post, Jour de Galop 
 
Facebook