Titánok harca

Közeleg az idei Arc de Triomphe, vessünk hát egy pillantást az Európa trónjára pályázó indulókra!

 
 
A tavalyi befutó: Found Highland Reel előtt 

Az ARC-hétvége kétségkívül az öreg kontinens egyik legnagyobb, legszínvonalasabb és legizgalmasabb rendezvénye, de mindenképpen a franciák legnagyobb lóverseny-meetingje, hiszen 2 nap alatt 7 Gr1-es versenyben csapnak össze minden távon a világ legjobbjai. Ezek közül is kiemelkedik a klasszikus távú (2400 méter) Prix de l'Arc de Triomphe, ahol a legjobb hosszútávú telivérek csapnak össze az 5 millió eurós fődíjért. Nézzük, kik dicsőülhetnek meg október 1-jén!
 
 
 

Enable (Nathaniel)
 
 
Nem is kezdhetnénk mással, mint a háromévesek legjobbjának tartott szupersztár kancával. A fiatal klasszis éve igazi sikertörténet: azok után, hogy májusban megnyerte a Cheshire Oaks-t (Listed), ezzel pedig bejutott az Epsom Oaks mezőnyébe, nem volt megállás. Öt hosszal nyerte a brit topfutamot, majd úgyszintén lesétálta ellenfeleit ennek ír megfelelőjében is. A King George VI And Queen Elizabeth Stakes-ben már az idősebb lovakkal és ménekkel is találkozott, de ez sem okozott neki problémát. Legutóbb a Yorkshire Oaks-ban futott, és könnyen lehet, hogy Chantilly-ben is állva hagyja a mezőnyt, mint azt nyáron már jó párszor tette.
 
 
 

Ulysses (Galileo)
 

A két szigetország másik 2017-es főszereplője a hosszútávon, hiszen azon túl, hogy idén még nem szorult le a dobogóról, két olyan Gr1-győzelmet tudhat magáénak, mint az Eclipse Stakes, vagy a sztárparádéval operáló International Stakes (a képen, Ulysses középen szürkében). A "King George"-ban szintén hihetetlen mezőnyt utasított maga mögé, de így is csak az ezüstérem jutott neki 4 1/2 hosszal Enable mögött.
 
 
 
 
Highland Reel (Galileo)
 

Nem telhet el topfutam Aidan O'Brien és idomítottjai nélkül, gondoljunk csak e verseny tavalyi kiadására, ahol egy Found - Highland Reel - Order Of St George befutóval az egész dobogót bitorolta az ír trénerzseni (és apaménként Galileo). Az ötéves klasszist valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, egyébként is, napestig ülhetnénk itt, mire felsoroljuk kiemelkedő eredményeit. Idén győzött az Investec Derby Festival-on és a Royal Ascot-on is, a "King George"-ban pedig negyedikként végzett.
 
 
 

Cloth Of Stars (Sea The Stars)
 

A Godolphin egyik üdvöskéje volt a szezonban az ír tenyésztésű, de francia idomítású pej. A márciusi nyitány óta szinte verhetetlen, hiszen két "kisebb" siker után elhozta a gallok első Gr1-ét, a Prix Ganay-t. A nyáron kihagyott pár hónapot, majd visszatérésekor úszott el idei veretlensége, miután másodikként végzett az ARC-felkészítők napján a Prix Foy-ban.
 
 
 

Dschingis Secret (Soldier Hollow)
 

Ugyan nem akkora nagyhatalmak, mint a britek, az írek vagy a franciák, de a németeknek is évről-évre van esélyesük Európa legnagyobb versenyében - ezúttal a hazai pályán egész évben brillírozó Dschingis Secret révén. Idén mindössze egyszer kapott ki Baden-Badenben, és olyan futamok trófeáját hozta el, mint például a Grosser Preis von Berlin. Ezek után csak az idegen terep miatt aggódhatott volna a csapat, de a négyéves szuperklasszis efelől is eloszlatta a kételyeket, mikor magabiztosan győzött a Prix Foy-ban.
 
 
 

Zarak (Dubawi)
 

Anyja, a szuperklasszis Zarkava már nyert Arc-ot 2008-ban, most fián a sor, hogy megvédje a gallok becsületét. Idei teljesítménye kisebb hullámvasút: 4. lett a Dubai Világkupán a Dubai Turf-ben, majd másodikként végzett Cloth Of Stars mögött a Prix Ganay-ban, ezt követően azonban utolsóként kullogott be a Prix d'Ispahan céljába. Legutóbbi futásán, júliusban szépített, és a Grand Prix de Saint-Cloud-ban megszerezte első Gr1-győzelmét.
 
Képek: La Dépéche, The Telegraph, Sporting Life, The Sun, Godolphin, German Racing, Canalturf
 
Facebook