Első az utolsóban – St Leger 2017.

Nehéz elhinni, hogy még létezik olyan verseny a Szigetország környezetében, ahol Ryan Moore először arat győzelmet.

 
 
A jövő csillagai egy kupacon. Fotó: RTE
 
 
Már pedig van – volt: a brit szezon utolsó klasszikusában, a maratoni St Leger-ben beigazolódott az, amit vártunk és John Gosden-Aidan O’Brien csata kezdett kibontakozni Doncaster célegyenesében. A Goodwood Cup bajnok Stradivarius illusztris hároméves csapatot vezetett az utolsó száz méterekbe, hol az ír küldött, Capri vetette magát leginkább a Gosden-idomítás nyomába. Jim Crowley Crystal Ocean-je még tovább fokozta a hangulatot, mikor három telivér galoppozott egy vonalban az utolsó száz méteren a klasszikus-trófeáért: Ryan Moore hathatós lovaglására a szürke Capri is „csak” fél hosszt tudott kicsikarni a győzelemért. Üdvrivalgó tömeg drukkolta a célba Galileo Ír-Derby győztes fiát, ki favoritként állt starthoz második Gr1-es trófeájáért.
 
„Mikor Crystal Ocean melléért, ő belehúzott. Karrierje során nagyon ritkán vétett – versenyről versenyre fejlődik.” – jellemezte Ryan Moore a lovagoltját.
 
Ryan Moore, ki évek óta a „világ legjobb lovasaként” van gyakran jellemezve, először aratott győzelmet a világ legrégebbi klasszikusában – válasza pedig ez volt, mikor interjújában megkérdezték, mit jelent ez most neki: „Ez azt jelenti, többször is meg kell még nyerni.”
 
 
 
 
Teljessé tette Moore a klasszikus-készletét. Fotó: Mirror
 
 
Például, mint Aidan O’Brien, kinek a neve ötödszörre került fel a győztesek 1776. óta bővülő listájára.
 
De ez a Gr1-diadal egy sokkal nagyobb dologhoz is közelebb juttatta az ír mestert: idén újabb lehetősége lesz megdönteni a legendás Bobby Frankel 2003-as rekordját, mikor az amerikai tréner 25 Gr1-es versenyt nyert. Tavaly is megnyílt előtte ez a kapu, akkor 22-ig jutott – idén az ARC hétvége, Breeders’ Cup és Hong Kong International Races előtt 18 győzelemmel várhatja a nagy nemzetközi találkozókat.
 
A magából egyre többet mutató Capri St Leger sikere tehát sokáig emlékezetes lesz a két trófeahalmozó csapattársának: egyiknek egy első élményt, míg másiknak egy esetleges „utolsó lépések” egyikét jelentette a rekordok könyvébe.
 
Facebook