Kék-fehér Ausztrália

Parádés hétvégét rendeztek Randwick és Flemington zöldellő gyepén - de futhattak akármennyi Group-versenyben az ország elitjei, őfelsége Winx diadalmenetére irányul minden rivaldafény.

 
 
 
Happy Clapper továbbra is egy frusztrált Gr1-helyezett. Fotó: Breednet
 

Még Royal Randwick élő WINX feliratot is összerittyentett dolgozóiból, hogy mutassák, mennyire várják a turf királynőjének színre lépését – hát még mi. Winx egy huzamban a huszadik győzelméért állt starthoz a George Main Stakes (Colgate Optic White Stakes; Gr1; $500,000) 1600 méterén, és a célegyeneshez közelítve úgy nézett ki, Zenyatta-féle hasalást láthatunk az ötödik kontinensen. Hugh Bowman ugyanis lovagolta a kancát a kanyarban, ám ő mégsem ment - az ember már aggódni kezdene, ha nem tudná, hogy is hívják azt a pejt kék-fehér dresszben. A célegyenesben kapott két ébresztő pálcát Bowman-tól, és másodpercek alatt bedarálta az összes ellenfelét a kanca. Kegyetlen játékot űz itt Street Cry lánya egész Ausztrália versenyló-populációjával: mikor már azt hinnék, elaludt a futam közben, három vágtaugrással az élre áll. Kedves Olvasóink, jól nézzék meg maguknak ezt a lovat, mert ilyet aligha fognak többet látni!

Winx rettentő jelenléte Flemington-ba űzte egykori vetélytársát, Hartnell-t. A Godolphin arcára azonban megint ráfagyott a mosoly az utolsó métereken, mikor a királynő helyett más hagyta állva a majdnem győztes heréltjüket – pedig szegénynek újfent olyan kevesen múlott. A Makybe Diva (Gr1; 1600 m; $750,000) idén ugyanis egy jó érett gyümölcs volt, de Darren Weir számára: tavaly érkezett istállójába ugyanis Humidor Új-Zélandról és rövid, de eredményes időszakukat március óta nem láthattuk visszaköszönni. Egészen máig: 21 hét kihagyás, kettő leszereplés után Humidor állva hagyta az ország elitjeit a Makybe Diva mérföldes távján. Fél évvel az Australian Cup (Gr1) diadala után első győzelmét aratta, ráadásul szintén a legfelsőbb kategóriában – ez bizony stílusos visszatérés egy jó nagy adag megkönnyebbüléssel az egész csapata számára.
 
 
 
 
Humidor: egyszerűen hazarohant. Fotó: Sports News Australia
 

Főleg, hogy (állandó) lovasa, Damian Lane bukással kezdte a napot: a Danehill Stakes-ben (Gr2; 1200 m) Craig Williams került 23 napos eltiltásra, amiért akadályozta Limestone-t és Lane-t, kik hely hiányában a földre kényszerültek. Szerencsére mindketten sérülés nélkül úszták meg a célvonaltól 50 méterre történő balesetet. (A figyelmet ekkor pedig szinte teljesen el is vonta Catchy (Fastnet Rock) bámulatos futása, mellyel másodszorra verte a fiúkat. Trénere, David Hayes szerint megy is a Caulfield Guineas-ba, hiszen „Miért is ne? Négyszer annyi pénz és kétszer annyi móka legyőzni a srácokat!”)

És ahol Daiman Lane azt hitte, napjának végleg befellegzettek, az csak ott kezdődött: egymás után két győzelmet aratott a Let’s Elope Stakes-ben (Gr2; Sword of Light-tal) és az előbb taglalt Makybe Diva Stakes-ben. Hát, hogy is mondják: a szerencse forgandó…
 
 
 
 
Redzel. Fotó: Sports News Australia
 

Randwick-ba visszatérünk még egy szóra: Winx mellett ugyanis még egy dolog tartja csak igazán lázban a kontinenst – az Everest. A felkészülés pedig már javában tart a tízmillió dolláros futamra: a Gr2-es The Shorts (1100 m; $200,000) kiváló előfutamává vált a nagy eseménynek olyan nagy nevekkel a kis mezőnyében, mint Chautauqua, English, Fell Swoop, Redzel, vagy Takedown. Közülük mégiscsak egy tudott dobogóra jutni, és nem az, akire gondolna: Redzel (Snitzel) került villámgyorsan az Everest középpontjába. Az Everest-mezőnybe mindössze csak kedden beíratott sprinter pályarekorddal hozta el a The Shorts trófeáját. Mellette muszáj megemlíteni két ennél is hihetetlenebb teljesítményt: Ball Of Muscle harmadik éve foglalja el itt a második helyet; Chautauqua pedig bár csak két lovat előzött mindössze meg, ránk mégiscsak ő volt a legjobb benyomással. A szürke csak az utolsó 100 méteren kezdett neki futni, és akkor nagyon odatette: az Everest plusz száz méterével simán győzelem lett volna ebből a produkcióból.

No de nemsokára már nem spekulálnunk kell: október 14-én rajtol a világ legdrágább sprintversenye. Mi nagyon várjuk… És Önök?
 
Facebook