Krónika – a jövőbe tekintve

Izgalmas időszak vár ránk az USA-tól Ausztráliáig.
 

 
 
Favoritgyőzelem Woodbine-ban. Fotó: America's Best Racing
 
 
Mark Casse kisajátítani kívánja a mérföld kanadai trónját: két egymást követő évben viszik ugyanis haza idomítottjai a nemzetközi szinten is gyöngyszemnek tartott Woodbine Mile (Gr1; $800,000) trófeáját. Az idei mezőny nem szenvedett hiányt sem nációkból, sem tehetségből – mégis az ötéves amerikai World Approval csak játszott a díszes társasággal. A Northern Affleet apaságú herélt bár korábban is aratott Gr1-győzelmet, ideális távjának megtalálása óta egyszerűen kicserélődött:
 
„Megtudtuk, hogy a mérföld az, amit akar. Ameddig egészséges marad, megyünk a Breeders’ Cup-ra.” - jelentette be Casse, ki sajnos csak Kentucky-ból figyelhette, ahogyan idomítottja start-cél győzelmet arat Aidan O’Brien Lancaster Bomber-je előtt.
 
 
 
 
De lesz még szürke, akinek a közelgő Breeders’ Cup-on szoríthatunk: Bob Baffert Santa Anitában próbálja visszaszerezni az egykor utolérhetetlen Arrogate régi fényét, és fejlődést lát. Pacific Classic-beli veresége óta először tréningezett a BC Classic címvédője, de csak akkor száll újra harcba a trófeáért, ha Baffert tökéletes kondícióban látja.
 
„Jelenleg, szeretem ahogyan Arrogate kinéz és elégedett vagyok a munkájával. Nagy fejlődéseket látok. Rafael Bejarano azt mondta, erősnek érezte, és szerinte tökéletesen ment – mint az az Arrogate, akit megismert.” – nyilatkozta Baffert.
 
Távol-Keleten pedig bár csak mostanában érkezik a szezonzáró Hongkong International Meeting decemberben, máris a tavaszi programot állítják össze: jövőre először, a három legerősebb Gr1-es futamot (Champions Mile; Charimans’ Sprint Prize (1200 m); Queen Elizabeth II Cup (2000 m)) egy napra teszik, kialakítva egy piros betűs ünnepnapot a galopp-kalendáriumban. Az április utolsó vasárnapján megrendezett esemény március 19-ig ingyen fogad nevezést a világ minden tájáról: a Jockey Club pedig egyes, kiválasztott külföldi telivéreknek (és csapatának) ingyenes utazást is biztosít, hogy meghozzák a futtatók kalandvágyát.
 
 
 
 

Ben Melham juttatta a csúcsra, és most a barrier mögül kell néznie, ahogy She Will Reign újabb csúcsra tart.
Fotó: The Sydney Morning Herald
 
 
Kicsivel délebbre pedig még mindig két téma vonja el az ausztrál figyelmet: a rohamosan közelgő Everest és Winx. Előbbiben máris zsokéváltásra lesz szükség: Ben Melham lemondott a Golden Slipper hősnő She Will Reign lovaglásáról, miután úgy ítélte meg, nem fogja tudni teljesíteni az 51 kilós súlyt – sőt már a szeptember 29-ei felkészítőfutásán is Kerrin McEnvoy-nak adja át a kantárszárat, ahol 50 kilót írtak ki a kancának.
 
„Sokat gondolkodtam rajta, hat hete edzek ezért és diétázom, de az 51 kiló nekem túl van egy határon. 52 nem lenne probléma, de előre akartam jelezni, míg még van idejük valaki mást keríteni. Ezzel a súllyal bár a választási lehetőségeik eléggé korlátozottak, nem az utolsó napokban akartam rájönni, hogy ez túl kevés súly nekem. A nap végén úgyis csak az tudod tenni, amit a tested enged.” – nyilatkozta 29 éves zsoké.
 
Winx csapata épp felocsúdhatott sorozatbeli huszadik győzelmük után, de máris megszületett a döntés, mi lesz az utolsó megálló a Cox Plate-hez vezető úton: az október 7-ei Turnbull. Érdekessége a dolognak, hogy Winx először fog Flemington-ban starthoz állni! Chris Waller tréner a jövőbeli tervekről is beszélt: 2018. márciusáig a kontinensen belül maradnak mindenképp, a Royal Ascot (és további európai megállók) pedig még mindig szerepelnek a listájukon.
 
Facebook