Diadalív

Elérkezett a legnagyobb, a legszínvonalasabb, a legfontosabb verseny...

 
 

Évről évre tűkön ülve várjuk a Prix de l'Arc de Triomphe-ot és a köré rendezett csúcshétvégét. Nem véletlenül, hiszen a kontinens egyik, ha nem a legnagyobb meetingjéről beszélünk. Hiszen amíg a Royal Ascot és többi nyári egyhetes fesztivál inkább csak állomása a telivérek szezonjának, addig az ARC-hétvége sokkal több:

Ez az európai lovak végső, legnagyobb összecsapása.

Gondoljunk csak bele! A szezonban olyan fenomenális és évszázados hagyományokra visszatekintő lóverseny-fesztiválokat láthattunk, mint a 238. (!) születésnapját ünneplő Epsom Derby Weekend, az összes lóversenyrajongó figyelmét magára vonzó Royal Ascot, a Glorious Goodwood vagy éppen az Ebor Festival. És most, (ezúttal) Chantilly-ben ezeknek a gigászi meetingeknek a hősei egymással és a más kontinensről érkező legnagyobb klasszisokkal mérkőznek meg 7 Gr1-es csúcsfutamban különböző távokon. Hát mi ez, ha nem világszínvonal a javából?!

Minden hasonló meetingnél elmondjuk, hogy már pusztán szerepelni is hatalmas siker, ami életre szóló élmény lehet futtatónak, trénernek és zsokénak egyaránt - az ARC-hétvégére pedig talán mindennél jobban illik ez a megállapítás. A mezőnyök jelentős részét Gr1-győztesek teszik ki, akik közül a legtöbben mégis elvéreznek, hiszen ezúttal nemcsak az országuk, a világ legjobbjaival kell kiállniuk.

Akinek pedig mégis összejön a győzelem, annak a neve örökre bekerül a lóverseny évszázadok óta íródó történelmébe. Hiszen Gr1-futamból évente több százat rendeznek meg, melyben tucatnyi telivér dicsőül meg, de ritka az a bajnok, aki a világ legjobbjai ellen, szemet gyönyörködtetően hatalmas mezőnyben, sokszor számára még ismeretlen pályán is megállja a helyét.
 
 
 
 
 És ott van köztük Európa legfenomenálisabb versenye, a Prix de l'Arc de Triomphe,
 
amely egy személyben testesít meg mindent, ami miatt rajongunk az európai galoppért: az egytől egyig világklasszisokból álló mezőnyök, a több tízezreket megmozgató események, a több száz éves hagyományok, és végül az a bizonyos két és fél perc, ami alatt szó szerint bármi megtörténhet. Elbuktathat egy Gr1-sorozatnyerőt, vagy a kontinens trónjára emelhet egy kisebb versenyből érkező szélső esélyt.

Nem véletlenül a világ legdrágább gyepen rendezett futama az Arc de Triomphe (igaz, csak az idén debütáló Everest rajtjáig), hiszen összecsap egymással francia, brit, ír, német és japán, hároméves és idősebb, mén és kanca, hogy egy évről évre eszméletlen izgalmakat tartogató futamban felosszák maguk között az öreg kontinenst.
 
 
 

Ezúttal épp a szélső esélyeknél gyakoribb jelzők teszik ki a favoritot, hiszen a brit vendég, a hároméves kanca Enable képviseli majd a nyerő esélyeket. Valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk Nathaniel csodás lányát, akinek nyáron a lába előtt hevert egész Európa, most pedig itt az alkalom, hogy Franciaországot is bevegye, és szinte biztos, hogy ezt meg is teszi. Papíron toronymagas esély, nem lesz azonban könnyű dolga, Highland Reel és társai felé fordulhat a kocka. De hát ettől szép a sport!
 
Képek: fodchantilly.com, chateaudemontvillargenne.com, Racing Post
 
Facebook