Krónika – egy új korszak

12 éves bojkottálásnak vetett véget az idei Goffs Orby Sale – tűzijátékokat várhatunk a jövő héten kezdődő Tattersalls árverésen, Ausztráliában és Dubaiban.

 
 
 
Galileo - L'Amour De Ma Vie - avagy a bojkott vége. Fotó: TDN
 

A világ lóversenyzésének két nagyhatalma 2005 óta nem hivatalos szakadéka közé hidat emelt John Gosden a Godolphin képviseletében, mikor 1,2 millió euróért hozták el az árverés legdrágább csikóját: egy Galileo apaságú kancát. 12 éve már ugyanis, hogy a „királykékek” ignorálták a Coolmore apaménjeitől származó csikókat a legnagyobb vásárokon – pont időben, hiszen jövő héten startol Európa legelitebb lóárverése, a Tattersalls első könyvének felvezetendő telivérjeivel.

A 2005-ben kezdődő szembetűnő elszigeteltségük pár hete kezdett végéhez érni, mikor az Államokban kerültek Godolphin kézre a Coolmore-vérű csikók, de ez az írországi vétel tett csak igazán pontot az ügy végére. A Gr2-győztes L’Amour de Ma Vie első csikójának eladása még jelképesebbre sikeredett, hogy először a „coolmore-os” John Magnier fia, MV Magnier emelte a tétet egy millió euró fölé, és csak azután csattant a kalapács Gosden javára 1,2 milliónál – magasan a nap második legdrágább, €580,000-es vétele fölött.

Magnier és a Coolmore-szindikátus többi tagja (Michael Tabor, Derrick Smith) egyébként rendszeres vásárlói saját ménjeik utódainak, állandóan busásan támogatva ezzel a tenyésztőket és feltöltve Adian O’Brien üres boxait a következő klasszikus-hősöknek és kiemelkedő apaméneknek. Mohamed Sejk ugyanezen palettán Dubawi-ivadékokat gyűjt a világ minden tájáról, ki második a tenyészmének sorában Galileo mögött. De úgy látszik, megunták a Coolmore-O’Brien dominanciát az öreg kontinensen…

A Sejk háza táján más változás is történt: a 2018-as Dubai Karnevál három futamát is feljebb minősítették. A január 11-én startoló sivatagi parádéban a Singspiel Stakes és Dubawi Stakes Listed-ről Gr3-ra; míg a Meydan Sprint Gr3-ról Gr2-re lett emelve. A teljes menetrendet itt lehet tovább tanulmányozni.
 
 
 
A királyi család legújabb tagja. Fotó: The Sydney Morning Herald
 

Ausztráliában már tombol a versenyszezon, de más is lázba hozta a népet: a sprinter csodakanca Black Caviar negyedik csikójának adott életet szeptember 22-én. A veretlen „Nelly” és More Than Ready apaságú lánya is jól vannak. Eddig egyedül 2014-ben született (első) csikója érte el a pályát: Oscietra nemrég második startjára vesztette el nyeretlenségét, míg Prince of Caviar (2015; Sebring) és még névtelen Snitzel (2016) utódait nem láthattuk még szerepelni.

Az amerikai telivérállományról a The Jockey Club adta ki az idei adatokat: az idei csikóállományt 22 500-ra becsülik, mely majdnem megegyezik a 2016-os 21,991-el. Pontosan 1863 mén fedezett 36 045 kancát, kiktől eddig 21 624 jelentés érkezett élő utódóról – de még továbbra is várják a tenyésztők végleges visszajelzését. A 22 500-as becslés megegyező volt 2015-re és 2016-ra nézve, mely sajnálatos módon összesítve a legkisebb populációt mutatja az 1966-68-as időszak óta. 2015 óta pedig a tenyészállatok száma is csökkent: a méneké 3,1%-kal, míg a kancáké 2,4%-kal. Államokra lebontva még mindig Kentucky viszi magasan a zászlót: az összes csikó 57,3%-a a „Kékfű Államban” látta meg a napvilágot.
 
 
 
 
Könnyen lehet, hogy West Coast lesz évjáratának nagykövete. Fotó: Horse Racing Nation
 

A múlt szombati, idén Gr1-besorolást nyert Pennsylvania Derby újabb színtere volt Bob Baffert késői szerencséjének: Bayern és Arrogate után újfent kicsiszolt még egy hároméves gyémántot a Breeders’ Cup előtt, hiszen a Travers Stakes bajnok West Coast megint leiskolázta évfolyamtársait Mike Smith-el a nyergében. A pompás győzelmet azonban hamar beárnyékolta Irap bokatörése: a Toyota Blue Grass meglepetésgyőztese már épp kilépett volna alulértékeltségének árnyékából a szezon végére, mire lószállítóban kellett elhagynia a pályát élete utolsó versenyéről. Szerencsére csak karrierjének vetett véget a sérülés, és nem életénekBarbaro orvosa, Dr. Dean Richardson hétfőn meg is műtötte Tiznow fiát, és a három órás operáció után már saját lábán sétált vissza a boxába. 
 
Facebook