Ez még csak az előjáték

Ha valaki azt gondolná Melbourne az ausztrál lóversenyzés fővárosa, az vélhetően tévedne. 
 
 
 

Kétségtelen, hogy ők rendezik a futamot, amely megállít egy nemzetet, náluk futják a Victoria Derbyt és Oaks-ot, de Sydney-t a lóverseny-főváros cím legalább annyira megilleti. Elég az őszi (nekünk tavaszi) The Championships vetélkedésre gondolni, vagy a szeptemberi-októberi csúcstalálkozókra, ráadásul ők rendezik a világ legdrágább gyepes futamát, az Everestet is. És ha mindez nem lenne elég Randwicktől alig 40 km-re készíti Chris Waller Winx-et.
 
Ha már a szupertrénernél tartunk, ő nem igazán zárt jó napot a szombati meetingen, ugyanis a nyitányt, egy kisebb hendikepet sikerrel vette Performer névre hallgató idomítottja, de a hátralévő fontosabb versenyekben több második, harmadik, negyedik és ötödik helyezést szereztek idomítottjai. A hat Group (közte 3 Gr1) futamban most mások osztoztak a dicsőségben, igazságosan elosztva, hiszen 3-3 zsoké és tréner emelhette magasba a díjakat.
 
Több mint 15 ezer néző figyelte a helyszínen, hogy a hároméves kancák mérföldes partijában, a Flight Stakesben, ahogyan közvetítésben is hallhattuk a kiváló kommentártól, Darren Flindell-től a favoritok robbantottak az utolsó métereken. A Champagne Cuddles előtt bő két hosszal célba robogó Alizee (Sepoy) győzelme azt jelentette, hogy az első képen látható  James Cummings tréner az először szállított Gr1-es győzelmet a Godolphin csapat számára. 

A szintén mérföldes (és 1 millió dollárral dotált) Epsom Handicap-ben az immár hétéves herélt, Happy Clapper (Teofilo) bizonyította, hogy nem szabad még leírni. Hát még trénerét, Patrick Webster-t, aki 50 évet (!) várt pályafutása legjobb lovára és első Gr1-es győzelmére. Úgy véljük, nem kell ecsetelnünk  azt az örömöt, amit, a tréneri pályáját 1967-ben kezdő mester most érezhet.
 
 
 
 
  Websterék öröme Foto:AAP
 
A sorminta nem szakadt meg az újonc nyeréseket illetően, hiszen a 750,000$-os The Metropolitan (Gr1, 2400m)-ben a mindössze 21 éves Michael Dee számára szállította pályafutása első Gr1-es sikerét az ír tenyésztésű Foundry (Galileo). 
 
Nem tudok mit mondani, hisz soha nem nyertem még ehhez fogható versenyt. Nem is lehetnék ennél boldogabb” – örvendezett az ifjú zsoké.
 
Ausztrália továbbra is magának követel minden figyelmet, hiszen az ARC weekend (és a Breeders’ Cup) után majd az ötödik kontinens csúcstalálkozói vonzzák a kíváncsi tekinteteteket. Ez még csak a bemelegítés volt. Öveket kérjük becsatolni.
 
Cummings kép: Herald Sun 
 
Facebook