Megváltották a jegyüket

Santa Anita a hétvégén hat Gr1-es versennyel hangolta a nyugati part telivérjeit a közelgő Breeders’ Cup-ra, ahol rég elfeledett ígéreteket váltottak be.

 
 
 
4,5 millió össznyereménynél jár Mubtaahij. Fotó: Mubtaahij Facebook
 
 
Nem is kezdhetnénk mással, mint a nap főfutamában, az Awesome Again Stakes-ben (1800 m; $300,000) két év szerencsétlenség után győzelmet újra megízlelő Mubtaahij-al: 2015-ben a Dubai Világkupa éjszakáján, az UAE Derby-ben robbant be a nemzetközi köztudatba, és tűkön ülve vártuk, hol arat majd legközelebb győzelmet. Hát, jó sokat kellett várnunk…
 
„Szerintem a szemellenző segített neki fókuszálni neki.” – nyilatkozta Bob Baffert, kinél első startját tette a Dubawi-ivadék. „De nem akartam túl sokat változtatni… Ez a ló – az utolsó két edzése igazán lenyűgözött minket. Én csak bedobtam oda és megvolt neki a klasszissága. Bebizonyította.”
 
Első felsőkategóriás győzelme azért nem a semmiből jött: negyedik volt a Belmont Stakes-ben, második a Dubai Világkupában és a Woodward-ban (Gr1).
 
A kancák kiadásában egy tékozló lány tért vissza a Santa Anita-i homokra: azután, hogy Paradise Woods (Union Rags) áprilisban lehengerlő győzelmet aratott a Santa Anita Oaks-ban, két próbatételen is jócskán lemaradt. A szombati Zenyatta Stakes-ben (1700 m; $300,000) bár kevesen is álltak ki ellene, egylovas versenyt láthattunk olyan szinten ignorálta ellenfeleit és vezette célba őket a starttól. 
 
„Ez egy nagy megkönnyebbülés volt. Aggódtam, hogy valami megint félresikerül, de minden rendben ment.” – nyilatkozta Richard Mandella, nyertes tréner.
 
 
 
 
Avenge. Fotó: Horse Racing Nation
 

A turf kancák Rodeo Drive Stakes-e ($300,000) már jobban tetszett a szemünknek, mikor nyolcan nézhették végig, ahogyan Avenge (War Front) megvédte címét. Zsokéja, Flavien Prat zárta azonban a legboldogabban a napot, hiszen három Gr1-et is elhozott programra kitűzött öt felsőkategóriás versenyből, míg Mandella trénerként kettőt a fentebb taglalt két kancával.
 
A két csikófutam eredményét Facebook oldalunkon láthatják.
 
Santa Anita ezzel öt szerencsés telivérnek is megváltotta jegyét a szezonvégi záróakkordra, avagy a kétnapos Breeders’ Cup-ra. Mubtaahij-t a Classic-ban, Paradise Woods-ot a Distaff-ban, Avenge-t a Filly & Mare Turf-ben, a csikókat pedig a Juvenile (Fillies)-ben láthatjuk legközelebb Del Mar pályáján.
 
Facebook