Krónika – a ringből a ménesbe

A héten a telivérfuttatás szinte minden szegletét megjártuk: milliós csikóvételek, ausztrál rangadók, gyűlések és tenyészkarrierek kerültek a figyelem középpontjába.

 
 
Lot 13: a 2,6 millió guineas-ba kerülő Dubawi-csikó. Fotó: Racing Post
 
 
Kétségkívül Tattersalls tartja most leginkább lázban a lóverseny népét, ahogy a szezonzáró nemzetközi meetingek üresjáratában tengődünk. Királyi származású yearlingek kerültek ugyanis a Book 1-ben felvezetésre, így számíthattunk a csillagászati összegekre. A Moyglare Stud 1,7 millió guineas-ért vásárolt egy kancacsikót Kingman-től; míg a legdrágább kanca 2,5 millióért került új, meg nem nevezett tulajdonba: a Frankel apaságú kanca féltestvére az Epsom Oaks bajnok Talent-nek. A nap legdrágább vétele megegyezik az tavalyi kiadás során jegyzett legborsosabb eladással: a 2,6 millió guineas-ért gazdát cserélő Dubawi (- Izzi Top (Pivotal)) pedigréjű méncsikó most már Roger Varian istállóját ékesíti. A milliomos csikók között érdekes módon pont a tenyésztés királya, Galileo „kullog” az utolsó helyen, mivel MV Magnier (Coolmore) 1,6 millióért vásárolta meg ménje egyik lányát.
 
Az árverési ringen kívül, a versenypálya gyepén már „előrébb” végeztek a Coolmore-lovak: szeptember 30-án két felsőkategóriás csikófutamban is különféle Coolmore-színek értek elsőként célba. A Cheveley Park Stakes trófeája családi sikernek könyvelhető el: 12 évvel azután, hogy Airwave itt győzedelmeskedett korosztálya felett, unokája, Clemmie is bekerült a nagyok közé a newmarketi mérkőzés után. A kancacsikóra különös figyelem hárul, hiszen a kétszeres klasszikus-bajnok Churchill teljes testvére Galileo és Meow közös utódjaként. A Middle Park Stakes-ben méncsikók kiadásában US Navy Flag (War Front) lobogtatta meg a Coolmore lobogókat, és adta meg Aidan O’Brien 20. idei Gr1-győzelmét – mely az Arc hétvége során 21-re növekedett.
 
 
 
 
She Will Reign neve nem hazudik... Fotó: Just Horse Racing
 
 
Ausztráliában She Will Reign térítette meg saját trénerét: azután, hogy szélesen fordult a különleges Moonee Valley kanyarban, a Golden Slipper-hősnő győzelemmel nyitotta szezonját idősebb ellenfelei ellen a villámgyors 1000 méteres Moir Stakes-ben. Ez pedig egy olyan verseny, ahol hibának nincs helye! Szenzációs sikeréhez Kevin McEvoy is sokat hozzátett: majdnem fél kilóval a megadott súly felett ült az Everest egyik esélyesének hátára, de végül sikerült hoznia az 50 kg-ot. Az a pár vonalka a mérlegen pedig egy fényes trófeát hozott magával!
 
Még aznap, szeptember 29-én más hároméves kanca is győzelemmel hangolt a rohamosan közelgő Everest-re: Houtzen saját neme és korosztálya ellen diadalmaskodott a Scarborough Stakes-ben (Gr3), de csapata fenntartással kezeli a sikert és újra gondolják, tényleg összeeresztik-e a sprinterek elitjeivel.
 
Az október 2-án kezdődő IFHA (Lóversenyzési Hatóságok Nemzetközi Szövetsége) éves megbeszélésén a fő témákként a világ legnagyobb lóversenypályáinak megújulása került előtérbe: Longchamp jelenleg is épül, míg előkerültek a tervek az ír Curragh arculatáról is.
 
 
 
 
Beach Patrol. Fotó: TAPinto
 
 
A hétvégi amerikai versenyek nem egyedül a nyugati partra koncentrálódtak: Belmont Park-ban Beach Patrol bizonyította trénere, Chad Brown megérzését, miszerint ő lenne az istállójának egyik legmegbízhatóbb tagja. Lemon Drop Kid négyéves fia azután, hogy győzedelmeskedett az Arlington Million-ban (Gr1), megismételten maga mögé utasította nemzetközi ellenfeleit a Joe Hirsch Turf Classic-ban (Gr1), ahol hat hosszt vert a háromévesek legkiválóbb turf-telivérére, Oscar Performance-re. Tudják Önök, mit jelent ez: egyenes út a Breeders’ Cup-ra!
 
Szombaton három régi kedvenc neve is újra felröppent a médiában: Fort Larned; Overanalyze és Paynter is a hétvégén ünnepelhették első black-type ivadékaikat!
 
Lassan pedig ugyanezt hallhatjuk a Haras d’Etreham ménes legújabb ménjéről is – nos nem egészen legújabb, hiszen 2016 legmagasabbra értékelt európai telivére, Almanzor visszatér a szülői házhoz a jövő évi tenyészszezon kezdésére. A farm tulajdonosa, Nicolas de Chambure rendkívül boldog, hogy egy ilyen kiemelkedő képességű mén hazájában marad fedezni. Első évi árfolyama 35,000 euró lesz, és négy évig 140 kancára limitálták a szolgálatát.
 
Facebook