Extra kvótagyűjtés

Hiába rendeznek 4 Grade 1-es futamot Keenelandben, a hétvégén mégis Belmont Parkra figyelünk.

 

Ahogy közeleg a Breeders' Cup, egyre több a 'Win and You're In'-, vagyis a Tenyésztők Kupájának valamely futamára ingyen indulást biztosító verseny. Ennek mi, lóversenyrajongók csak örülhetünk, hiszen hétről-hétre remek összecsapásokon szurkolhatunk az Államok legjobb telivérjeinek. A hétvégén Belmontban például szombaton és vasárnap is 2-2 csúcskategóriás futam kapcsán izgulhatunk.

Közülük kiemelkedik a Jockey Club Gold Cup Invitational Stakes, ahol a háromévesek ezúttal az idősebb lovakkal is találkoznak. A 2000 méteres versenyben ketten képviselik a fiatalabb korosztályt, és mindketten esélyesnek is tekinthetők.

A korábban gyepen futó Good Samaritan (a nyitóképen) augusztusban berobbant az élvonalba, mikor első homokon való szereplésén elhozta Jim Dandy (Gr2) trófeáját többek között Always Dreaming elől, legutóbb azonban lemaradt a Travers-ön. Évjárattársa, Pavel a mezőny "sötét lova": mindössze júliusban debütált, majd ötödikként végzett a Jim Dandy-ben, szeptember elején pedig lesétálta ellenfeleit a Smarty Jones Stakes-ben (Gr3), a tapasztalat - pontosabban a hiánya - azonban sokat számíthat a versenyben.

Az "öregek" között megtaláljuk a nyár két megbízható lovát, a Whitney-második Keen Ice-t, valamint a Woodward-második Rally Cry, akik elől mindkét esetben Gun Runner lopta el a show-t (hogy miért és hogyan, azt valószínűleg senkinek nem kell elmesélnünk). Pavel-ön kívül is van még egy induló, akivel kapcsolatban szintén csak a sötétben tapogatózunk, ezúttal azonban egészen más okból, ugyanis több, mint egy év után ismét Gr-futamban láthatjuk a tavalyi Tampa Bay Derby (Gr2) hősét, a Belmont Stakes-ezüst- és Jim Dandy-bronzérmes Destin-t.
 
 
 
Épp lecsúszva a győzelemről a "Belmonton" - újra topfutamban Destin
 

Ők és társaik csapnak össze a 750,000 dolláros fődíjért 23:23-kor, előtte azonban a kétévesnek is szurkolhatunk a Champagne Stakes-ben (Gr1; 1600 m; 500 ezer dollár), majd vasárnap jön a a kétéves kancák Frizette Stakes-e (Gr1; 1600 m; 400 ezer dollár) és - szintén kancáknak - a Flower Bowl Stakes (Gr1; 2000 méter; 500 ezer dollár).

A hétvégén tehát lóversenyünnep Keeneland-ben és főképp Belmont-ban, a tét pedig nem kisebb, mint a Breeders' Cup-kvóta!
 
Képek: America's Best Racing, NY Daily News 
 
Facebook