Hendikepből a Világbajnokságra

Egy újonc lopta el a rivaldafényt a legnagyobb klasszisok elől Belmont Park-ban.

 

A szombati versenynap a méneké volt, hiszen ugyan a 2 Gr1-et mindkét nemnek írták ki, de aki jártas a lóversenyben, az jól tudhatja, hogy a kancák futtatói inkább a "lányoknak" fenntartott versenyeket választják lovaikkal, ez pedig most sem történt máshogy.

A csikók 1600 méteren csaptak össze a Champagne Stakes-ben, ahol a Breeders' Cup-kvótán túl még Kentucky Derby-pontokat is szerezhettek. A mezőny nagy része még meglehetősen zölden mozgott, kacsáztak a célegyenesben, nem így Good Magic és Firenze Fire, akik kívül magabiztosan galoppoztak el az összetorlódó csapat mellett, és egymás között döntötték el a versenyt - ami végül az utóbbi Poseidon's Warrior-utód sikerét hozta.
 
 
 
 

A nap főfutama a háromévesek és idősebb lovak összecsapása volt, ami egyben a Breeders' Cup Classic egyik, ha nem a legfontosabb előfutama: a Jockey Club Gold Cup. A hároméveseket mindössze ketten képviselték az "öregek" ellen, közülük egy állta meg a helyét, de ne szaladjunk ennyire előre. A startot követően Diversify állt az élre, és diktált gyors tempót annak ellenére, hogy Irad Ortiz erősen tartotta vissza.

A célegyenesbe is elsőként érkeztek, és a célban Keen Ice és Pavel ugyan felszaladt rájuk, de megverni már nem tudták Diversify-t, aki ezzel ellopta a showt a főfutamban.

Bellamy Road fiának ez volt zsinórban a harmadik győzelme, legutóbb augusztusban az Evan Shipman Stakes mezőnyét iskolázta le 11 1/2 hosszal, mellyel megmutatta, hogy megérett a Graded-debütálásra. Azt azonban valószínűleg sem futtatója, Ralph Evans, sem trénere, Rick Violette nem gondolta, hogy ellopja a versenyt a legfelső szinten.

"Korábban azt gondoltam, hogy kihívás lesz neki a táv" - nyilatkozta Evans. - "Tudtam, hogy gyors, de mikor folytattuk, rájöttünk, hogy az előző két versenyben, mikor élen volt, vagányan győzött."
 
 

"Nem csinált sok mindent, de jobb lett nyár eleje óta" - mondta idomítottjáról Violette. - "Mindig is jó ló volt, de most biztosan betört a legfontosabb ligába."

Vasárnap ugyanezen távokon a kancák mérkőztek meg egymással, amelynek eredményét Önök már minden bizonnyal tudják, mire e sorok megjelennek, de hozhat bármit a második belmonti versenynap, a hétvége főszereplője egyértelműen Diversify, akit a Telivér Világbajnokságon a legjobbak ellen újra láthatunk, addig is azonban üdvözöljük a nagyok között!
 
Képek: America's Best Racing
 
Facebook