A Breeders’ Cup lehajtójában

Az amerikai utunk lassan megérkezik az esztendő egyik legjobban ünnepelt lóverseny eseményének kapujához – mely mi szívünknek, mint hazafias európaiaknak kétség kívül a legkedvesebb amerikai megálló.

 
 
 
A Breeders' Cup 1984-es alapítása óta először utazik Del Mar-ba. Fotó: Alpha Sports Betting
 
 
Ódákat zengtünk és regénysorozatokat írtunk már a Breeders’ Cup eszményéről és jelentőségéről, így nem is szaporítanánk tovább a szót. Helyette majd felelevenítjük a legkedvesebb emlékeinket a későbbiekben, de most beszéljünk inkább azokról, kik iránt a legizgatottabban várjuk a kétnapos mérkőzéssorozatot.
 
Az tiszta sor, hogy zászlók garmadája fog lengedezni az olyan visszatérőknek, mint Lady Eli, Arrogate, vagy Drefong részére, de mellettük üstökösöket is bárunk Del Mar színpadára. 
 
A nevezettek listáját magasan vezeti Gun Runner: Candy Ride fiának a negyedik életévében sikerült csak áttörnie a média jégpáncélját, hogy megkaphassa azt a fajta figyelmet, amit kétéves kora óta megérdemel. Azután, hogy Arrogate mögött futott célba a Dubai Világkupán, egy huzamban három Gr1-es trófeával a neve mellett lép starthoz a Breeders’ Cup Classic-ban – favoritként! Igen, a bukik még a címvédőt is mögé sorolták.
 
 
 
Gun Runner. Fotó: America's Best Racing
 
 
Ugyanitt játszhatja meg megint legjobb kártyáit Bob Baffert, ki a Arrogate mellett (és után) újabb feltörekvő háromévest dob a Classic vizébe. Természetesen a Travers Stakes és Pennsylvania Derby bajnok West Coast-ról beszélünk. Flatter fia minden klasszikust messze elkerült, majd később földbe döngölte az összes „koronahajhászt” egészen addig, míg már el is felejtettük, ki nyerte a Kentucky Derby-t. Nem lenne akkora meglepetés, ha hátra hagyná az idősebbeket is.
 
Míg a Classic-ot hagyományosan a Breeders’ Cup legnagyobb eseményének tartjuk, európai szemmel azonos izgalommal várjuk a Turf és Mile lovainak felsorakozását is. Mindkettőben az öreg kontinens telivérei viszik a zászlót, mint favoritok: bár indulásuk mindig érkezésükig kérdéses. A Turf-ben az amerikai üstökös, Beach Patrol mellett a Coral-Eclipse és Juddmonte International bajnok Ulysses képviseli a legnagyobb esélyeket, ki győzelmei mellett kétszer is végzett a kontinens legnagyobb versenyeiben Enable mögött a dobogón. Sir Michael Stoute négyéves idomítottja idén szerzett magának csak igazán nevet az előbb említett neves sikerekkel, de háromévesen is nagy elvárásokat támasztottak felé. Tavaly Santa Anita-ban negyedikként futott be Highland Reel mögött – a címvédő visszatérési esélyei Del Mar-ba csekélynek, de nem semminek tekinthető.
 
 
 
 
Ribchester. Fotó: Horse Times Magazine
 
 
A Mile-ban az európai mérföld egyik legmegbízhatóbb telivére, Ribchester a kontinensünk nagykövete és egyben a futam jelenlegi favoritja. A Godolphin csillagot háromévesen sem kerülte el a felsőkategóriás siker, és Európa királynője, Minding tartotta csak vissza szezonzáró Queen Elizabeth II trófeától – négyévesen azonban már még tovább tetézte eddigi hírnevét. Sivatagi kiruccanása értékes helyezést hozott, Royal Ascot diadal és francia dicsőség is kijutott neki, így Richard Fahey British Champions Day-Breeders’ Cup duplát tervezett be idomítottjának.
 
„Csak két hét van Ascot és Del Mar között. Ez kemény lesz, meglátjuk. Ha valamelyik ló megtudná ezt csinálni, ő egészen biztosan.” - nyilatkozott legutóbbi győzelmekor a trénere.
 
A csillagokkal teletűzdelt Distaff olyan erősnek mutatkozik, hogy ember legyen a talpán, ki nagyban játszana meg akárkit is a korai mezőnyből. Mégis muszáj kiemelnünk Stellar Wind-et, ki két dolgot halmoz karrierje során: nemeziseket és trófeákat. Beholder-rel szembeni rivalizálása után most Vale Dori-val viaskodik a „Nyugat Királynője” címért, amiben bár nyerésre áll, de a pontot mégis a Distaff fogja a kérdőjel helyére vésni.
 
A Breeders’ Cup egész éven át szőtt meseszálaknak vágja majd el a végét, kinek happy endinget, többeknek meg „majd folytatjuk-ot” hozva a szezon végén. November 3-án a lilába burkolt Del Mar-ban szurkolhatunk kedvenc indulóinknak a minél szebb szezon befejezésért.
 
Már mindjárt ott vagyunk... 
 
Facebook