Krónika – nemzetközi körkép

Míg Európa legkiválóbbjai a Bajnokok Napjára, az államok legjobbjai a Telivér Világbajnokságra készülnek, Ausztráliában csúcsra jár a lóversenyszezon.

 

  

Kentrézve is könnyű győzelem. Fotó: racing.com 


Az senkit nem lepett meg, és nem is „hájpolta túl” az ausztrál szaksajtó, hogy immár második alkalommal választották, a múlt szombaton sorrendben 21. győzelmét ezúttal könnyen abszolváló WINX-et az Év Lovának (és persze a legjobb középtávúnak). A legnagyobb figyelem most Randwick felé fordul, hiszen magyar idő szerint szombat reggel negyed 8-kor futják, a frissen életre hívott szupervetélkedést, a 10 millió dolláros Everestet. Erről azonban tegnap Önök már külön írásban olvashattak és talán már az eredményét is tudják, ha ezeket a sorokat esetlegesen később böngészik. Az Everest egyébként még a caulfieldi meetinget is háttérbe szorította, pedig ma ott is 4 db Gr1-es versenyt futnak/futottak.
 
Európában a Tattersalls árverése szolgáltatja továbbra is a legfőbb beszédtémát. Az első könyv legfontosabb (legdrágább) vételeiről szintén külön cikkben számoltunk be, de a BOOK 2-őt egy Sea The Stars (Biz Bar) méncsikó eladása uralta, akiért 850 ezer guineas-t csengetett a Shadwell társaság. Azt teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a csikók ára egyre inkább az egekbe szökik, így a lóversenyárverések potenciális vásárlóinak köre egyre inkább szűkülni fog a jövőben.
 
 
 
 
 
A szezonvégi nagy bejelentések sorát Zarak-kal kezdték meg. Őfelsége Aga Khan Bonneval ménese várja őt, ő meg persze a kancákat. A kiváló papírral rendelkező csikó (Dubawi - Zarkava) annak ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hogy Gr1 bajnokként vonul vissza, hiszen győzött a Grand Prix de Saint Cloud-ban, de úgy véljük Zarkava csikójától mindenki többet várt, nem pedig egy 10. Arc helyezést.
 
A ménesbe tartók sorozatát az amerikai Arrogate folytatta, a hirtelen berobbanó, maga mögül mindent felperzselő telivér idén közel sem mutatja azt az arcát, amit a Travers-el kezdve a Dubai Világkupáig csodálhattunk, és sorozatos vereségeket él át. Utolsó esélyeként még javíthat szezonján a novemberi Breeders' Cup-ban, ahol a Classic-bajnoki címét próbálja megvédeni, de már készítik is a boxát a kentucky-i Juddmonte Farm méntelepén.
 
2018-ban is tréningben marad azonban Európa kedvence, a legyőzhetetlen kanca, Enable, akire Frankie Dettori még mindig nem találja a jelzőket és csak hüledezik lova teljesítményétől, pedig ő aztán...
 
A japánoknak úgy látszik, két nagy küldetésük van a galoppsportban. Az egyik (ami e sorok írója szerint sosem fog sikerülni), hogy felemelhessék az ARC trófeáját Párizsban, a másik pedig, hogy a Japan Cup-ot nemzetközi csúcstalálkozóvá varázsolják. Erre pedig úgy látszik, semmi pénzt nem sajnálnak.  Van ugyanis 24 olyan futam (Pl. Dubai World Cup, The Derby, King George VI & Queen Elizabeth Stakes, Prix de l'Arc de Triomphe, Caulfield Cup, Melbourne Cup stb., azaz csak a legnagyobbak) amelynek győztese automatikusan kvalifikál a Japan Cup-ra.
 
Amennyiben indul e futamok bármelyikének nyerője és behúzza a kupát is, akkor 2,07 millió USD összegű első díj mellett egy 2 millió dolláros bónuszt kap.
 
De. Ha bármelyik nyerő indul, és Tokióban a 4. helyen vagy attól hátrébb végez, még akkor is 100,000 USD bónuszban részesül. Pestiesen azt hiszem, erre mondják: nem semmi.
 
Zarak képe: Aga Khan Studs twitter 
 
Facebook