Nagy finálé - Bajnokok Napja

Igazi öröm az ürömben a British Champions Day minden évben: a világ minden táján készülnek elvarrni a 2017-es szezon meséjének szálait, melyből Anglia veszi ki elsőként a részét - a britekhez méltó, ünnepélyes módon.

 
 
  
 
Egy csipet Epsom Derby, egy csipet Irish Champions Day és egy nagy kanál Royal Ascotadja meg a Bajnokok Napjának hangulatát - mely bár igen újkeletű esemény a brit síkszezonban (ez a hetedik alkalom, hogy megrendezik), mára magától értetődő, hogy a környék legjobbjai Ascot-ban vetélkednek október alkonyán. Anglia és Írország legnagyobbjainak bérelt helyük van a királyi gyepen, míg legfőképp Franciaország próbálja az országhatáron kívülre lopni az öt Group verseny trófeáit.
 
Az év eleji kiszámíthatatlanságot itt a végső bizonyítás hangulata váltja fel: számos telivér rukkolt elő megnyerő teljesítménnyel a szezon során, kik megosztották maguk között a legpatinásabb versenyeket, míg trófeahalmozókat is csodálhattunk egyre feljebb és feljebb törni - de mindig van még mit bizonyítani. Itt kerül csak igazán fel a korona a versenylovak fejére! Itt szorulhat csak igazán görcsbe a zsokék gyomra a startgépben, itt rághatja le mind a tíz körmét a tréner! Ez ugyanis sokaknak a véget jelenti: milyen szerepléssel búcsúzik a telivér a lóversenyvilágból? Hozzákerül-e még egy nulla a fiatal mén fedeztetesi díjához?
 
A szombat délutáni versenynapon ugyanis minden kategóriából bajnokot avatnak: sprinttől a hosszútávig tart a választék, melyek során rekordmennyiségű fontot osztanak ki a legszerencsésebbek között. A British Champions Series (avagy az egész angol szezon legfontosabb versenyeinek összessége) zárónapján ugyanis 4,3 millió angol font csábítja indulásra a szakma nagyjait. Itt lesz hiszen Európa legjobb mérföldes telivére, Ribchester a kétszeres klasszikus-győztes Churchill ellen a Queen Elizabeth II Stakes-ben; de még előtte visszavágót láthatunk Big Orange és Order Of St George között is a Long Distance Cup-ban. A nap főfogása, a Champion Stakes pedig nyílt futamnak ígérkezik annak ellenére is, hogy ott fog felsorakozni a startgépnél a világutazó Highland Reel is.
 
 
  
 
De a Bajnokok Napja természetesen nem csak a lovakról szól: ez egy búcsú a közönség számára is. Utolsó alkalmuk adatik most a versenypálya hétvégi polgárainak is, hogy felöltsék elegáns ruháikat, megigazítsák kalapjaikat és megigyák az ötödik pohár pezsgőt is a vesztes fogadószelvényeken taposva. Már a pálya zöld gyepéhez legközelebb fekvő részlegekre mind elkeltek a jegyek. Este pedig, amint a lovak elhagyják a helyszínt, nem alszanak ki a fények: George Ezra fogja szórakoztatni a nagyérdeműt élő koncerttel.
 
Ha személyesen nem is, de élő adásban mindenképp követni fogjuk a Szigetország ünnepélyes búcsúját. És Önök?
 
Képek: britishchampionsday.com 
 
Facebook