Krónika – évzáróra készülve

A szezonzáró gigantikus lóversenynapok mellett a tenyésztők is lázban égnek és készülnek az új esztendőre.

 
 
Candy Ride. Fotó: Thoroughbred Racing Commentary
 

Sorra jelentik ugyanis be a legnagyobb ménesek 2018-as fedeztetési árlapjukat, míg a versenypálya legnagyobbjainak is mind eldől jövőbeli sorsa. Amerikában a héten olyan neves telepek frissítették árfolyamaikat, mint a Lane’s EndSpendthriftDarby Dan vagy WinStar. A teljes listát a linkekre kattintva lehet megtekinteni, míg néhányat külön is bemutatunk.

A Lane’s End jelenleg dúskál a potenciális fiatal fedezőménekben: 16 lovuk közül mindössze háromra mondhatjuk, hogy már befutott. Legnagyobb zászlóvivőik, az ebben az évben 60 ezer dollárért fedező Candy Ride, és a 35 ezerért ugró Quality Road 2018-as bére csak a Breeders’ Cup után lesz meghatározva. Candy Ride-é egészen biztosan emelkedni fog: az már csak Gun Runner Classic helyezésén múlik, mennyivel.
 
 
 
 
Into Mischief
 

Spendthrift háza táján Into Mischief fedeztetési díjának 75 ezer dollárról 100 ezer dollárra történő emelése sem szabott gátat annak, hogy már most lefoglaljanak minden helyet a következő fedeztetési szezonra.

WinStar 22 lovat mutat fel az érdeklődőknek, ahol a legnagyobb változást a hirtelen berobbant Bodemeister jelenti: az idén 40 ezer dollárért elérhető fiatal mén már privát áron fog fedezni jövőre, míg a Hármas Korona bajnokot adó Pioneerof the Nile ára azonban egy centet sem változott: maradéktalanul 110 ezerért örökít.
 
 
 
 
Mark Casse és Classic Empire. Fotó: BloodHorse
 

A Pioneerof the Nile apaságú Classic Empire nem kerül azonban apja mellé következő karrierje során: a nagy reményekkel pályára lépő telivért sajnos a Preakness Stakes óta nem láthattuk újra akcióban pataproblémák és belőle származó hátfájdalmak miatt. A többszörös Gr1-bajnok hároméves versenykarrierjét a héten hivatalosan is lezárták és a Coolmore birodalomhoz lett besorozva az Ashford Stud-ba.

„Szerintem, ha önmagát tudja majd tovább örökíteni, minden tenyésztő el lesz ájulva tőle. Egy párduc járásával rendelkezik. Ha ugyanezt átadja, baromi jó fedezőmén lesz.” – nyilatkozta Mark Casse, az Eclipse bajnok telivér trénere.

Európa üdvöskéje, Ribchester szintén maga mögött hagyja a versenypálya nyüzsgését jövőre: a Darley Kildangan Stud-jában fogja €30,000-ért várni a kancákat a négyszeres Gr1-győztes telivér.

A versenyszezonnak azért még nincs vége: Japánban még csak most futották le az utolsó klasszikusokat. Egy közelgő tájfun sem okozott gondot a favoritnak a Kikuka Sho-ban (St. Leger; Gr1; 3000 m; 2,2 millió USD), mikor Kiseki ömlő esőben magabiztos győzelmet aratott a 18 lovas mezőnyön és szerezte meg első próbájára, első trófeáját a legfelsőbb szinten. Rulership fiát Mirco Demuro lovagolta győzelemre és Katsuhiko Sumii képezte: ki az elmúlt 17 évben harmadik St Leger bajnokát nyergelhette Delta Blues és Epiphaneia után.
 
 
 
 
 Saint-Cloud gyepén már nem ment a címvédés. Fotó: Racing Post
 

Európában sem állt még le teljesen az élet az ARC hétvége és a brit Bajnokok Napja után: Vazirabad egymás után háromszor húzta volna be a Prix Royal Oak-ot (Gr1; 3100 m; €350,000), de történelmi tettének keresztbe tettek. Mikor már majdnem megszerezte a vezetést a kétszeres címvédő Christophe Soumillon hathatós lovaglása alatt, Ice Breeze megrázta magát és még fél hosszt kicsikart a maga javára a célig. Nayef hároméves fia a Juddmonte saját tenyésztésű lova: az immáron Gr1-győztes telivért Vincent Cheminaud lovagolta győzelemre.

És ha már szóba került a Bajnokok Napja: jogosan merülhetett fel hiányérzet az emberben a Champion Stakes mezőnyét nézegetve a startgépekhez tartva. Cracksman előtti favorit, Ulysses (és csapata) ugyanis az amerikai álmot választották a brit ellenében – a kétszeres Gr1-győztes telivér ugyanis utazik a Breeders’ Cup-ra.
 
A Bajnokok Napján rekordot beállító Aidan O'Brien pedig jó úton halad afelé, hogy át is lépje az évi mágikus 25 db Gr1-es győzelem határát és ne csak mellé álljon Bobby Frankel-nek, hanem le is taszítsa a legendát a trónról. A vasárnap Saint-Cloud-ban rendezett két francia kétéves kritérium, azaz a Criterium Interantional (Gr1; 1400 m; €250,000) és Criterium de Saint-Cloud (Gr1; 2000 m; €250,000) egyaránt erős ír inváziónak lett idén kitéve. Előzőben a nyolc indulóból ketten viszik zászlaját, köztük a már kétszeres Gr1-győztes kanca, Happily emelkedik magasan a mezőny fölé; míg utóbbiban a kilencfős társaságból mindössze hármat nem O'Brien készít fel. A számbeli fölény ellenére azonban Freddy Head veretlen kancája, Luminate könnyedén otthon tarthatja a trófeát. Kedves Olvasóink, sajnos úgy kell nézniük ezeket az ígéretes kétéves vetélkedéseket, mint az utolsó királykategóriás megmérettetéseket francia gyepen! Jövő héttől már sokat kell várnunk a következőre...

E heti krónikánkat sajnos muszáj szomorú hírrel zárnunk: a nemrég még gyógyulófélben lévő Irap a legnehezebb napokat átvészelve kapott hirtelen savós-patairhagyulladást és kényszerült elaltatásra. „Három nappal a műtét után belázasodott és elfertőződött a műtéti helye. Múlt héten már sokkal jobban volt, de tegnap éjjel észrevették, hogy begyulladt a jobb mellső patája. Nem akartuk, hogy szenvedjen... Elit idősebb ló lett volna.- nyilatkozta Paul Reddam, a tulajdonos.
 
 
 
 
 Irap. Fotó: Keeneland
 

Sajnálatos, hogy már sosem tudjuk meg, mennyire vitte volna a galoppvilágban. Nyugodj békében Irap!
 
Facebook