Krónika – évzáróra készülve

A szezonzáró gigantikus lóversenynapok mellett a tenyésztők is lázban égnek és készülnek az új esztendőre.

 
 
Candy Ride. Fotó: Thoroughbred Racing Commentary
 

Sorra jelentik ugyanis be a legnagyobb ménesek 2018-as fedeztetési árlapjukat, míg a versenypálya legnagyobbjainak is mind eldől jövőbeli sorsa. Amerikában a héten olyan neves telepek frissítették árfolyamaikat, mint a Lane’s EndSpendthriftDarby Dan vagy WinStar. A teljes listát a linkekre kattintva lehet megtekinteni, míg néhányat külön is bemutatunk.

A Lane’s End jelenleg dúskál a potenciális fiatal fedezőménekben: 16 lovuk közül mindössze háromra mondhatjuk, hogy már befutott. Legnagyobb zászlóvivőik, az ebben az évben 60 ezer dollárért fedező Candy Ride, és a 35 ezerért ugró Quality Road 2018-as bére csak a Breeders’ Cup után lesz meghatározva. Candy Ride-é egészen biztosan emelkedni fog: az már csak Gun Runner Classic helyezésén múlik, mennyivel.
 
 
 
 
Into Mischief. Fotó: Flickr
 

Spendthrift háza táján Into Mischief fedeztetési díjának 75 ezer dollárról 100 ezer dollárra történő emelése sem szabott gátat annak, hogy már most lefoglaljanak minden helyet a következő fedeztetési szezonra.

WinStar 22 lovat mutat fel az érdeklődőknek, ahol a legnagyobb változást a hirtelen berobbant Bodemeister jelenti: az idén 40 ezer dollárért elérhető fiatal mén már privát áron fog fedezni jövőre, míg a Hármas Korona bajnokot adó Pioneerof the Nile ára azonban egy centet sem változott: maradéktalanul 110 ezerért örökít.
 
 
 
 
Mark Casse és Classic Empire. Fotó: BloodHorse
 

A Pioneerof the Nile apaságú Classic Empire nem kerül azonban apja mellé következő karrierje során: a nagy reményekkel pályára lépő telivért sajnos a Preakness Stakes óta nem láthattuk újra akcióban pataproblémák és belőle származó hátfájdalmak miatt. A többszörös Gr1-bajnok hároméves versenykarrierjét a héten hivatalosan is lezárták és a Coolmore birodalomhoz lett besorozva az Ashford Stud-ba.

„Szerintem, ha önmagát tudja majd tovább örökíteni, minden tenyésztő el lesz ájulva tőle. Egy párduc járásával rendelkezik. Ha ugyanezt átadja, baromi jó fedezőmén lesz.” – nyilatkozta Mark Casse, az Eclipse bajnok telivér trénere.

Európa üdvöskéje, Ribchester szintén maga mögött hagyja a versenypálya nyüzsgését jövőre: a Darley Kildangan Stud-jában fogja €30,000-ért várni a kancákat a négyszeres Gr1-győztes telivér.

A versenyszezonnak azért még nincs vége: Japánban még csak most futották le az utolsó klasszikusokat. Egy közelgő tájfun sem okozott gondot a favoritnak a Kikuka Sho-ban (St. Leger; Gr1; 3000 m; 2,2 millió USD), mikor Kiseki ömlő esőben magabiztos győzelmet aratott a 18 lovas mezőnyön és szerezte meg első próbájára, első trófeáját a legfelsőbb szinten. Rulership fiát Mirco Demuro lovagolta győzelemre és Katsuhiko Sumii képezte: ki az elmúlt 17 évben harmadik St Leger bajnokát nyergelhette Delta Blues és Epiphaneia után.
 
 
 
 
 Saint-Cloud gyepén már nem ment a címvédés. Fotó: Racing Post
 

Európában sem állt még le teljesen az élet az ARC hétvége és a brit Bajnokok Napja után: Vazirabad egymás után háromszor húzta volna be a Prix Royal Oak-ot (Gr1; 3100 m; €350,000), de történelmi tettének keresztbe tettek. Mikor már majdnem megszerezte a vezetést a kétszeres címvédő Christophe Soumillon hathatós lovaglása alatt, Ice Breeze megrázta magát és még fél hosszt kicsikart a maga javára a célig. Nayef hároméves fia a Juddmonte saját tenyésztésű lova: az immáron Gr1-győztes telivért Vincent Cheminaud lovagolta győzelemre.

És ha már szóba került a Bajnokok Napja: jogosan merülhetett fel hiányérzet az emberben a Champion Stakes mezőnyét nézegetve a startgépekhez tartva. Cracksman előtti favorit, Ulysses (és csapata) ugyanis az amerikai álmot választották a brit ellenében – a kétszeres Gr1-győztes telivér ugyanis utazik a Breeders’ Cup-ra.
 
A Bajnokok Napján rekordot beállító Aidan O'Brien pedig jó úton halad afelé, hogy át is lépje az évi mágikus 25 db Gr1-es győzelem határát és ne csak mellé álljon Bobby Frankel-nek, hanem le is taszítsa a legendát a trónról. A vasárnap Saint-Cloud-ban rendezett két francia kétéves kritérium, azaz a Criterium Interantional (Gr1; 1400 m; €250,000) és Criterium de Saint-Cloud (Gr1; 2000 m; €250,000) egyaránt erős ír inváziónak lett idén kitéve. Előzőben a nyolc indulóból ketten viszik zászlaját, köztük a már kétszeres Gr1-győztes kanca, Happily emelkedik magasan a mezőny fölé; míg utóbbiban a kilencfős társaságból mindössze hármat nem O'Brien készít fel. A számbeli fölény ellenére azonban Freddy Head veretlen kancája, Luminate könnyedén otthon tarthatja a trófeát. Kedves Olvasóink, sajnos úgy kell nézniük ezeket az ígéretes kétéves vetélkedéseket, mint az utolsó királykategóriás megmérettetéseket francia gyepen! Jövő héttől már sokat kell várnunk a következőre...

E heti krónikánkat sajnos muszáj szomorú hírrel zárnunk: a nemrég még gyógyulófélben lévő Irap a legnehezebb napokat átvészelve kapott hirtelen savós-patairhagyulladást és kényszerült elaltatásra. „Három nappal a műtét után belázasodott és elfertőződött a műtéti helye. Múlt héten már sokkal jobban volt, de tegnap éjjel észrevették, hogy begyulladt a jobb mellső patája. Nem akartuk, hogy szenvedjen... Elit idősebb ló lett volna.- nyilatkozta Paul Reddam, a tulajdonos.
 
 
 
 
 Irap. Fotó: Keeneland
 

Sajnálatos, hogy már sosem tudjuk meg, mennyire vitte volna a galoppvilágban. Nyugodj békében Irap!
 
Facebook