Egy vágtaugrás a halhatatlanságba

Épp időben jött a cél a két ausztrál győztesnek, míg ellenfeleik most bosszankodhatnak. Az ötödik kontinens összecsapásai ezúttal is eszméletlen izgalmakat tartogattak számunkra...

 
 
Pénteken már előre biztosak lehettünk egy szoros befutóban, ugyanis klasszisokkal teletűzdelt mezőnyt szólítottak starthoz a sprinterek Manikato Stakes-ében. Sajnos egyikőjüknek hamar véget ért a verseny, ugyanis Chautauqua-t sántaság gyanúja miatt a Racing Victoria állatorvosa nem engedte futni, amit a megjelent 11,805 néző meglehetősen feldúltan fogadott, hiszen a  szürke világsztár már benn állt a startgépben.

Hey Doc vezette a csapatot az 1200 méteres futamban, és a célegyenesre néhány hosszas előnyt szerzett, de mint tudjuk, ez semmit nem jelent - számára azonban mégis sorsdöntő volt. Egyedüliként In Her Time közelített hozzá, és nem sok hiányzott, hogy elkapja, de Hey Doc épp időben ért célba, és megszerezte karrierjének második Gr1-győzelmét.

Amíg azonban Duphort fiának köszönhetően Tony McEvoy és Luke Currie ünnepelhetett, több telivér futása is csalódás volt, kezdve az el sem rajtoló Chautauqua-val a csak ötödikként beérő Vega Magic-en át egészen az utolsóként kullogó English-ig.
 
 
 
 

Még nagyobb drámát hozott a másik topfutam, a Cox Plate, ahol a legjobb közép- és hosszútávú lovak találkoztak, és ugye senkinek sem kell külön mondani, melyik telivér ennek a távnak a királya (pontosabban királynője) Ausztráliában. Jól gondolják, az addig 21 verseny óta veretlen Winx-ről beszélünk, aki harmadik Cox Plate-sikeréért utazott Mooney Valley-ba.

Ezúttal azonban nehezebb dolga volt. Elsőként fordult a befutóra, de az élete versenyét futó Humidor kívül felszaladt rá, és azt is gondolhattuk, hogy elkapja kontinens legjobbját. Akár csak Hey Doc-nak, Winx-nek is vágtaugrásokon múlott a vereség, de a cél elég közel volt, ezzel Street Cry lánya
 
zsinórban 22. győzelmét aratta, valamint harmadik Cox Plate-trófeáját is begyűjtötte, mellyel 1982 után ő lett a futam második triplázója!

"Kifogytam a szavakból" - nyilatkozta lovasa, Hugh Bowman. - "Épp történelmet írt. Jelen vagyunk a nagyszerűségében és Winx a legnagyobbak egyike lesz, aki valaha pályára lépett az ausztrál gyepen."
 
 

Trénere, Chris Waller, aki szintén hatalmas szerepet vállalt a kanca csúcsra érésében, könnyezve nyilatkozott: az egyetemes ausztrál sport egyik legnagyobb pillanatának tartja Winx harmadik győzelmét a Cox Plate-en, míg a tulajdonosok szerint is a siker valódi történelem. 
 
Ebbe pedig mi sem tudunk belekötni: Winx továbbra is Ausztrália királynője, és kíváncsian várjuk, hol és hogyan folytatja legközelebb, immáron Cox Plate-legendaként.
 
32,617-en ünnepelték a világraszóló győzelmet Mooney Valley-ban, de egész Ausztráliában gyakorlatilag megállt az élet arra a két percre. Rögbi meccset szakítottak félbe, míg futott a csodakanca, kamionosok álltak félre az úton, hogy lássák a történelmi tettet, a kocsmákban és éttermekben nem szolgáltak azon két perc alatt, a többi ausztrál lóversenypályán pedig természetesen mind-mind élőben mutatták a versenyt, így míg a zsokék, a Jockey Room-ban drukkoltak, a közönség a tribünökön tombolt. 
 
Igazi lóversenyünnep volt a szombati az ötödik kontinensen. És hol van még november hetedike?
 
Képek: sportsnews.com.au 
 
Facebook